Asenteet muuttuvat hitaasti koiramyönteisemmiksi. Lemmikinomistajan on vielä vaikea tietää, saako koiran ottaa mukaan kahvilaan tai kauppaan. " /> Asenteet muuttuvat hitaasti koiramyönteisemmiksi. Lemmikinomistajan on vielä vaikea tietää, saako koiran ottaa mukaan kahvilaan tai kauppaan. " />

YLE


Ruokakauppojen ovet eivät avaudu koirille, vaikka nykyinen elintarvikelaki mahdollistaisi lemmikin mukana olon.

Lemmikit kaupoissa salliva lakimuutos tuli voimaan huhtikuussa 2021. Asenteet ja käytännöt eivät silti ole vuoden aikana muuttuneet. Lähes kaikki yritykset kieltävät lemmikkien tuomisen tiloihinsa.

Suuret elintarvikkeita myyvät ketjut, kuten Lidl ja S-ryhmän ruokakaupat, kieltävät tiloissaan lemmikit. Ne sallivat kuitenkin näkövammaisten opaskoirat ja liikuntavammaisten sekä kuulovammaisten apuna olevat koirat.

- Lemmikit ovat tietysti tärkeitä omistajilleen, mutta niille itselleen kaupassa käyminen saattaa olla hankalaa, jos tiloissa on ahdasta ja ihmisiä on paljon, kommentoi Iina Vaaranen Lidlin viestinnästä.

Hän kertoo myös, että lemmikkien pois jättämisellä halutaan varmistaa rauhallinen asiointi kaikille. S-ryhmään kuuluvalla Kymen Seudun Osuuskaupalla on samantyyppinen linja.

- Vain avustajakoirat voivat tulla kauppoihin. Asiakkaiden joukossa voi olla allergisia tai heitä, jotka pelkäävät eläimiä, sanoo KSO:n kaupallinen johtaja Ari Hyytiä.

Skotlanninterrieri Maija kauppakekus Iso-Kristiinan käytävällä.
Monissa kauppakeskuksissa koirat ovat sallittuja.Kalle Purhonen / Yle

K-ruokakaupoissa päätösvalta on kauppiaalla.

- Suositus on, että vain avustajakoirat on sallittu K-ruokakaupoissa. Kauppiailla on kuitenkin mahdollisuus arvioida paikallista tilannetta. He ovat oman alueensa ja asiakaskuntansa parhaita asiantuntijoita ja voivat tehdä oman kauppansa osalta päätöksen sen mukaan, kertoo Emma Lammela Keskon viestinnästä.

Kauppakeskuksissa sallivampi linja

Monet kauppakeskukset sen sijaan sallivat koirat yleisissä tiloissaan. Esimerkiksi Citycon sallii lemmikit omistamiensa kauppakeskusten yleisissä tiloissa Suomessa.

- Joskus täällä käy esimerkiksi nuoren koiran omistajia, jotka haluavat sosiaalistaa pentua. Lisäksi olen nähnyt koiria, joille on koulutettu esimerkiksi tottelevaisuutta, kertoo Cityconin omistaman lappeenrantalaisen kauppakeskus Iso-Kristiinan keskuspäällikkö Matti Sinkko.

Jokainen liike määrittelee erikseen omat rajoituksensa. Kauppakeskus Iso-Kristiinassa sijaitsevassa K-supermarketissakin koiria on joskus näkynyt. Jos pieni koira on esimerkiksi omistajansa sylissä eikä lattialla, asiaan ei ole puututtu.

- Lemmikkejä yritetään tuoda liikkeeseen käytännössä todella harvoin, sanoo kauppias Tero Kiiski.

Koiranomistaja Nina Maalahti ja skotlanninterrieri Maija kävelemässä kauppakeskus Iso-Kristiinan käytävällä.
Lappeenrannan kauppakeskus Iso-Kristiinaan myös lemmikit ovat tervetulleita.Kalle Purhonen / Yle

Kiiski sanoo, että asiassa on useampia puolia. Hän kertoo itse olevansa allerginen ja ymmärtää siten toistakin näkökulmaa. Hän ei silti ole tehnyt tiukkaa linjausta asiasta, ja hyvin käyttäytyvä koira on voinut olla mukana.

- Tilanne on arvioitu tapauskohtaisesti, koska tällaisia tilanteita on niin vähän, kauppias sanoo.

Asenteet ulkomailla erilaiset

Lappeenrannan palveluskoirayhdistyksen puheenjohtaja Oona Reponen kertoo, että käy välillä itsekin kauppakeskuksessa pennun kanssa, jotta se tottuu vieraisiin ihmisiin ja erilaisiin paikkoihin. Hän sanoo huomanneensa näyttelyreissuillaan, että eri maiden suhtautumisessa koiriin on eroja.

- Ulkomailla minulle on oltu suvaitsevampia. Koiran on saanut ottaa mukaan kahvioon ja sillekin tarjoiltu, Reponen kertoo.

Hän on matkaillut omien koiriensa kanssa Baltiassa.

Skotlanninterrieri Maija.
Skotlanninterrieri Maija on tottunut ihmisten huomioon kaupungilla liikkuessa.Kalle Purhonen / Yle

Kennelliiton puheenjohtaja Harri Lehkonen vahvistaa, että Suomessa asenneilmasto on tiukempi kuin esimerkiksi Keski-Euroopassa. Syynä voi olla hygienia, koirien pelko tai allergia. Suomessa ei myöskään ole kulkukoiria, vaan koirat ovat perheenjäseniä. Ne eivät tule kuljeskelemaan kauppaan vahingossa.

- Asenteet muuttuvat pikkuhiljaa. Olemme toisaalta maa, jossa on paljon sääntöjä ja asetuksia. Olemme hyviä noudattamaan niitä ja pitämään huolta, että toisetkin noudattavat. Suomalaiset ovat tarkkoja esimerkiksi hygieniasta, hän sanoo.

Joustavuutta kaivataan puolin ja toisin

Shetlanninlammaskoirat yhdistyksen puheenjohtaja Ella Saarenpää näkee, että viime vuosina asenteissa on tapahtunut positiivista kehitystä.

- Varmasti joustovaraakin vielä olisi. Liikkeet ja kaupat voisivat esimerkiksi tuoda selkeämmin esille, missä koirat on sallittu. Se helpottaisi matkustajaa arjessa, hän toivoo.

Koirien näkyminen enemmän arkiasioitaan hoitavien ihmisten mukana normalisoisi tilannetta puolin ja toisin.

- Koirat tottuisivat olemaan mukana, ja niin niille itselleenkään tilanne ei silloin olisi niin erikoinen. Koirat tarvitsevat mahdollisuuden oppia, mutta samalla koiraihmisillä on velvollisuus pitää paikat siistinä, sanoo Saarenpää.

Toisaalta kaikkia koiria ei kannata ottaa mukaan joka paikkaan. Esimerkiksi aralle koiralle itselleen voi joissain tapauksissa olla parempi jäädä kotiin.

Kahvilaan lemmikin kanssa?

Lappeenrantalainen aktiivinen koiraharrastaja Nina Maalahti on tuttu näky koiransa kanssa alueen kahviloissa ja kaupungilla.

- Kahvilat ovat nykyään selvästi koiramyönteisempiä kuin vaikka kymmenen vuotta sitten, hän sanoo.

Hänellä on neljä skotlanninterrieriä, jotka ovat mukana vuorotellen. Ihmiset ovat suhtautuneet hänen koiriinsa pääosin positiivisesti. Koirien kautta tulee myös kohtaamisia ja keskustelua, kun joku kysyy, saako lemmikkiä silittää.

- Olen saanut palautetta, että "voi kuinka ne osaavat olla kiltisti ja siivosti". Se on paras palaute, mitä voi saada. Julkiset tilat ovat avoimia kaikille ja koiran pitää olla niin, ettei se pelota tai häiritse ketään, hän sanoo.

Kahviloissa lemmikkeihin suuntautuminen on ruokakauppoja rennompaa. Lappeenrantalaisessa Kahvila Majurskassa lemmikin on saanut ottaa mukaan jo useamman vuoden ajan.

- Kokemuksista 99 prosenttia on vain ja ainoastaan positiivisia. Omistajat ovat tyytyväisiä, että lemmikin saa ottaa mukaan, enkä itsekään mielelläni jättäisi koiraa ulkopuolelle asioidessani kahvilassa, kertoo yrittäjä Arja Ylä-Outinen.

Pääasiassa lemmikit ovat koiria, mutta kahviossa on käyny omistajansa kanssa myös kissa ja jopa kukko.

mercredi 20 juillet 2022 08:22:00 Categories: YLE lemmikkieläimet

ShareButton
ShareButton
ShareButton
  • RSS

Suomi sisu kantaa

TetraSys Oy.

TetraSys Oy.