Ulkoministeri Pekka Haaviston (vihr.) mukaan Yhdysvalloissa senaatin odotetaan hyväksyvän Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyydet lähiviikkojen aikana." /> Ulkoministeri Pekka Haaviston (vihr.) mukaan Yhdysvalloissa senaatin odotetaan hyväksyvän Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyydet lähiviikkojen aikana." />

YLE


Ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) sanoo, että Suomen Nato-jäsenyyden ratifiointi Naton nykyisissä 30 jäsenmaassa on edennyt nopeammin kuin oli ajateltu.

- Me olemme puolessa välissä jo nyt, ja kalenterissa ollaan vasta vähän yli heinäkuun puolenvälin, Haavisto arvioi Ylen haastattelussa tilannetta, jossa puolet Nato-maista on jo hyväksynyt Suomen Nato-jäsenyyden.

Haavisto muistuttaa, että ratifiointien rulla lähti liikkeelle Naton Madridin huippukokouksesta kesäkuun lopulta, joten hänen mielestään päätöksenteossa on päästy eteenpäin aika nopeasti.

Yhdysvallat ja Italia huomion keskipisteessä

Huomenna tiistaina neljän viikon loman aloittava Haavisto seuraa nyt erityisesti Yhdysvaltain ja Italian ratifiointiaikataulua.

Viime viikolla Yhdysvaltain Montanan osavaltiossa vieraillut Haavisto kertoo, että Yhdysvalloissa senaatin ulkoasiainvaliokunta kokoontuu tällä viikolla ja keskustelee Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyydestä.

- Ilmeisesti koko senaatin äänestys on ajoitettu niin, että se tapahtuisi ennen senaatin kesätaukoa, joka alkaa 4. elokuuta. Sillä on tietysti suuri symbolinen merkitys, että Yhdysvallat tulee tähän mukaan, Haavisto toteaa.

Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyydelle odotetaan senaatista laajaa tukea, sillä sekä demokraatit että republikaanit ovat vahvasti tukeneet jäsenyyshankkeita.

Hallituskriisiin ajautuneessa Italiassa aikataulut ovat nyt kysymysmerkkejä.

- Italiallakin on ollut aikataulu, joka olisi tuonut tämän päätöksen tuohon alkusyksyyn ja nyt tietysti katsotaan, tuleeko hallituskriisiin tai muihin asioihin liittyviä asioita, ylimääräisiä vaaleja, jotka mahdollisesti sitten aikatauluun vaikuttaisivat, Haavisto sanoo.

Virkamiesneuvottelut Turkin kanssa elokuussa

Haavisto suhtautuu vielä varovaisesti Suomen ja Ruotsin Nato-jäsentien lopulliseen etenemiseen.

Mevlut Cavusoglu ja Pekka Haavisto kättelevät. Taustalla mm. Recep Tayyip Erdogan.
Suomen, Ruotsin ja Turkin virkamiestyöryhmät aloittavat yhteisymmärryspöytäkirjassa sovittujen asioiden käsittelyn elokuussa. Kuvassa kolmen maan ja Naton edustajat kesäkuun lopulla Naton huippukokouksessa Madridssa. Dursun Aydemir / AOP

- Tietysti täytyy aina koputtaa puuta, kun puhutaan näistä, että mikä on mahdollista ja mitä voi tapahtua, Haavisto naurahtaa kysymykseen Turkin päätöksenteosta.

Haavisto muistuttaa Naton Madridin huippukokouksen yhteydessä sovitusta yhteisymmärryspöytäkirjasta, jossa Suomi, Ruotsi ja Turkki ovat mukana.

- Siinähän on sovittu virkamiestason yhteydenpito niiden asioiden toteuttamiseksi, mitä on siinä yhteisymmärryspöytäkirjassa ja tämä virkamiesyhteistyö on nyt lähtenyt liikkeelle.

- Suomessa, Ruotsissa ja Turkissa muodostetaan tiimit, joissa on vastaavat virkamiehet kolmesta maasta ja ensimmäisiä kokouspäiviä katsotaan varmaan elokuulle, Haavisto toteaa.

Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogan tapaa Venäjän presidentin Vladimir Putinin huomenna tiistaina Iranin pääkaupungissa Teheranissa.

- Julkisuudessa on spekuloitu, että onko jotain Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyyteen liittyvää, josta sitten Venäjä ja Turkki puhuisivat, niin meillä ei ainakaan ole tiedossa mitään tällaista.

- Turkki on kuitenkin Naton jäsenenä ollut mukana tässä Naton päätöksenteossa. Emme usko, että tämä foorumi: Iran, Venäjä, Turkki, on sitten se, missä tätä meidän Nato-jäsenyyttä mitenkään käsiteltäisiin, Haavisto torjuu spekulaatiot Turkin ja Venäjän yhteispelistä.

Maanantaina Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogan sanoi jälleen, että Turkki aikoo jarruttaa Suomen ja Ruotsin Naton jäsenyysprosessia, elleivät maat toteuta yhteistyöasiakirjassa sovittuja lupauksia. Erdogan on toistuvasti ilmaissut, että Suomen ja Ruotsin tulisi luovuttaa Turkille henkilöitä, joita se pitää terroristeina.

Voit keskustella aiheesta tiistaihin 19.7. klo 23:een asti.

Lisää aiheesta:

Puolet Nato-maista ratifioinut Suomen ja Ruotsin hakemukset, tuoreimpana Kroatia - seuraa Ylen Nato-laskurista prosessin etenemistä

Niinistö MTV Uutisille: Turkin ja Venäjän suhteilla ei ole juurikaan vaikutusta Suomen Nato-prosessiin

lundi 18 juillet 2022 21:17:46 Categories: Pekka Haavisto YLE

ShareButton
ShareButton
ShareButton
  • RSS

Suomi sisu kantaa

TetraSys Oy.

TetraSys Oy.