Johtava lääkäri Teemu Taulavuori sanoo, että kyseessä on tavallinen loppukesän ilmiö retkeilyalueilla. Aiempina vuosina vatsatautia on tullut myös muista l" /> Johtava lääkäri Teemu Taulavuori sanoo, että kyseessä on tavallinen loppukesän ilmiö retkeilyalueilla. Aiempina vuosina vatsatautia on tullut myös muista l" />

YLE


Retkeilijöiden on varmuuden vuoksi keitettävä puroista otettava juomavesi, kehottaa Muonio-Enontekiöllä perusterveydenhuolto. Muonion terveyskeskuksessa on todettu ulosteperäisen kampylo-bakteerin aiheuttamaa vatsatautia purovettä juoneella henkilöllä.

Johtava lääkäri Teemu Taulavuori Muoniosta sanoo, että kyseessä on tavallinen loppukesän ilmiö retkeilyalueilla. Aiempina vuosina vatsatautia on tullut myös muista luonnonvedestä tulleista bakteereista.

Taulavuoren mukaan saastunutta vettä voi olla lähes missä vain, myös virtaavassa vedessä. Yhtä varottavaa paikkaa ei pysty määrittelemään.

- Tämäkin oli paikka, josta ihmiset ovat tottuneet juomaan, että se tuli ehkä vähän yllätyksenä, Taulavuori sanoo.

Keitä tai suodata juomavetesi

Taulavuori tähdentää, että purovettä voi yhä juoda, mutta varotoimena se kannattaa keittää, suodattaa tai käyttää vedenpuhdistustabletteja.

- Onhan varmasti edelleen tilanteita luonnossa, että on vaan juotava. Ei pidä ihmisen kuivuakaan. Mutta kannattaa huomioida tämä. On vähän legendaa, että vesi on aina puhdasta, Taulavuori sanoo.

Taulavuoren mukaan riittää, että vesi käy kiehumispisteessä.

Ajattelemattomuus tiskatessa aiheuttaa ongelmia

Puistonjohtaja Pekka Sulkava Metsähallituksesta kertoo, että retkeilyreiteille rakennettujen kaivojen vesi on jatkuvassa tarkkailussa. Sen sijaan luonnonveden laatua tutkitaan vain, mikäli ilmenee ongelmia, kuten sairastumisepäilyjä.

Puroihin ja muihin luonnonvesiin liittyvien ongelmien syynä on usein joko veteen joutunut eläimen raato tai eläinten ulosteet.

- Eläinten ulosteista aiheutuu ongelmia varsinkin, kun veden määrä vähenee ja virtaus heikkenee.

Sulkavan mukaan ihmisten aiheuttamista ongelmista tavallisin liittyy ruokailuun eli ruokailu- ja ruoanvalmistusastiat tiskataan vedenottopaikassa.

- Tiskatessa veteen joutuneet retkeilijöiden makaronit aiheuttavat ongelmia aikanaan.

Älä peseydy vedenottopaikassa

Retkeilyreittien kaivoja rakentaessa on pyritty minimoimaan riski, että tiskivedet pääsisivät pilaamaan kaivovettä.

Peseytyminen juomaveden ottopaikassa on Sulkavan mukaan varsin harvinaista.

- Pysyväisohje kuitenkin on, että vesi kannattaa keittää ennen käyttämistä.

Pekka Sulkavan vastuualueeseen kuuluvat käsivarressa ja Länsi-Lapissa sijaitsevat alueet, Pallas-Yllästunturin kansallispuisto, Mallan luonnonpuisto, erämaa-alueet Kittilässä ja Enontekiöllä, Saanan luonnonsuojelualue, Tornionjoen-Muonionjoen vesistöalue.

Mitä ajatuksia juttu herätti? Voit osallistua keskusteluun Yle Tunnuksella 19.7. kello 23 saakka.

Lue myös:

Ylen kysely: Luonnonsuojelualueiden lisäämisellä on suomalaisten vankka tuki - 80 prosenttia haluaa lisää suojelua

Luontomatkailun buumi innostaa kuntia havittelemaan kansallispuistoja - tällä hetkellä jonossa kymmenen hakemusta

lundi 18 juillet 2022 17:40:41 Categories: YLE retkeily

ShareButton
ShareButton
ShareButton
  • RSS

Suomi sisu kantaa

TetraSys Oy.

TetraSys Oy.