Ruokalan viisi simppeliä ja herkullista arkiruokaohjetta pelastavat viikon ruokapulmasi.
Sosekeitot ovat helppoja, edullisia ja nopeita arkiruokia. Niitä voi myös pakastaa valmiiksi. Kuva: Jukka Lehtinen
Jos pää lyö tyhjää viikon ruokasuunnitelman osalta, tässä viisi arkista ruokaideaa. Listalta löytyvä kukkakaalikeitto lienee ainakin yksi helpoimmista kasvissosekeitoista tehdä, mikäli juuri nyt ei innosta lähteä tekemään monen työvaiheen aterioita.
Kuva: Jukka Lehtinen
200 g basmatiriisiä
1 sipuli
2 valkosipulia
1 tl chilirouhetta
1 rkl raastettua tai hienonnettua inkivääriä
3 rkl öljyä
200 g katkarapuja
3 munaa
200 g herneitä
halutessasi tuoretta korianteria
Keitä riisi pakkauksen ohjeen mukaan. Hienonna sipulit ja kuullota niitä öljyssä kasarissa.
Lisää chilirouhe, inkivääri, katkaravut ja riisi kasariin. Jatka kuullotusta hetki.
Riko munat kulhoon ja riko niistä rakenne haarukalla kevyesti vispaten. Kaada riisien päälle. Sekoittele hetki ja lisää herneet. Tarjoile heti. Ripottele päälle tuoretta korianteria.
Valmistusaika: 35 minuuttia
Annoksia: 4
700 g kukkakaalia
9 dl kasvislientä
2 dl kolmen juuston ruokakermaa
nippu ruohosipulia
tarjolle raejuustoa, ruisleipää
Kuutioi kukkakaali ja keitä sitä kasvisliemessä, kunnes se on pehmeää.
Lisää kerma ja ruohosipuli.
Soseuta sauvasekoittimella.
Tarjoile lisänä ruisleipää ja raejuustoa.
Valmistusaika: 25 minuuttia
600 g ahvenfileitä
suolaa
pippuria
2 dl kermaa
nippu tuoretta tilliä
nippu tuoretta ruohosipulia
2 rkl sinappia
tarjolle perunoita
Suolaa ja pippuroi ahvenfileet. Lado ne uunivuokaan vierekkäin. Sekoita kerman joukkoon yrtit ja sinappi.
Sekoita. Kaada vuokaan. Paista 200 asteessa uunissa noin 10-15 minuuttia riippuen ahvenfileiden koosta.
Tarjoile lisänä perunoita.
1 munakoiso
300 g kesäkurpitsaa
3 keskikokoista keitettyä perunaa
400 g jauhelihaa
1 sipuli hienonnettuna
2 tomaattia kuutioina
2 rkl tomaattipyreetä
mustapippuria
1 rkl kuivattua oreganoa
paistamiseen öljyä
Valkokastike
25 g voita
0,5 dl vehnäjauhoja
5 dl täysmaitoa
150 g fetajuustoa
Viipaloi munakoiso ja kesäkurpitsa noin sentin paksuisiksi viipaleiksi. Paista munakoiso- ja kesäkurpitsasiivuihin väri pannulla öljyssä.
Kuori ja viipaloi perunat hieman ohuemmiksi. Ruskista jauheliha, sipuli ja tomaatit. Mausta tomaattipyreellä, suolalla, pippurilla ja oreganolla. Valmista valkokastike. Sulata voi kattilassa.
Lisää vehnäjauhot ja maito. Sekoita tasaiseksi ja anna kiehua hiljalleen viisi minuuttia jatkuvasti sekoittaen. Mausta suolalla ja pippurilla. Murusta fetajuusto sekaan tai ripottele se kerrosten väliin.
Kokoa voideltuun uunivuokaan kerroksittain kaikkia aineksia ja paista 200 asteessa noin 40 minuuttia. Anna vetäytyä 15-30 minuuttia ennen tarjoilua.
Valmistusaika: 1 t 30 minuuttia
600 g kypsää maissia
1 valkosipulinkynsi
3 rkl voita
2 rkl vehnäjauhoa
8-10 dl kanalientä
koristeeksi maissia
Irrota maissit kypsästä tähkästä tai sulata, jos käytät pakastemaissia. Säästä pari lusikallista maissia koristeeksi. Hienonna sipulit.
Kuullota kattilassa maissia ja sipuleita voissa. Lisää vehnäjauhot ja kuullota hetki. Lisää kanaliemi ja kerma. Kuumenna kiehuvaksi.
Soseuta sauvasekoittimella ja tarjoile. Koristele annokset maissilla.
Valmistusaika: 15 minuuttia
TetraSys Oy.