Euroopassa kärvistellään nousevien energiahintojen ja korkean inflaation kanssa. Tilanne on vaikea etenkin Saksalle ja Italialle, jotka ovat riip" /> Euroopassa kärvistellään nousevien energiahintojen ja korkean inflaation kanssa. Tilanne on vaikea etenkin Saksalle ja Italialle, jotka ovat riip" />

YLE


Varman toimitusjohtaja Risto Murto kertoi maanantaina Ylen aamussa, että kahden ison talousmaan ahdinko tulee vaikuttamaan koko euroalueeseen ja myös Suomeen.

Murron mukaan talouskasvu on todennäköisesti pysähtymässä tulevaksi syksyksi. Se mennäänkö, kuinka syvään taantumaan ratkeaa sillä, virtaako kaasu jatkossa Nord Stream 1 -putkessa Venäjältä Saksaan vaiko ei.

- Jos kaasuhana menee täysin kiinni, saksalaiselle teollisuudelle tulee välitön isku, johon on vaikea sopeutua. Silloin Keski-Euroopan talouskasvu menee miinukselle ja sillä on vaikutuksia Suomeen, Murto sanoo.

Tilanteella tulee olemaan myös poliittisia seurauksia. Helsingin yliopiston akatemiatutkija Timo Miettisen mukaan eri poliittiset voimat pyrkivät hyötymään kriisistä, vaikka kehitys ei ole samanlaista kuin aikanaan Ranskassa keltaliiviliikkeen noustessa.

Poliittisilla voimilla on vallitsevasta tilanteesta eri kuvia. Osa ei ole niin tiukkana Venäjän suhteen, mikä turvaa heidän omia kaasutoimituksiaan ja vastaa näin energiahintojen nousuun.

Tilanne voi Miettisen mukaan mahdollisesti tarkoittaa myös oikeistopopulistien suosion nousua. Italian poliittinen kenttä on kuitenkin valmiiksi jo hyvin populistivetoinen.

Euroopan yhteishenki rakoilee

Ukrainan sodan myötä kasvanut yhteishenki kannatteli Eurooppaa keväällä, mutta nyt kansalaisten ja poliittisten voimien suhtautuminen tilanteeseen jakautuu kahteen leiriin.

Miettisen mukaan on ihmisiä, jotka kokevat, että pystymme ottamaan korkeammat energiahinnat ja hallitsemaan tilanteen. Osa kuitenkin näkee, että tilanteesta maksetaan liian suuri hinta.

Murto kertoo, kuinka Itä-Euroopan maissa, joissa on raja Venäjän kanssa, taloudelliset ongelmat hyväksytään paremmin. Mitä kauemmaksi menemään sitä enemmän tulee vastustusta.

Suomalaisen energiayhtiö Fortumin tytäryhtiö Uniper on ajautunut pahoihin talousvaikeuksiin, kun Venäjä on leikannut maakaasutoimituksia, ja kaasun hinta on noussut.

Eduskunnan talousvaliokunta keskeyttää kesätaukonsa ja kuulee omistajaohjausministeri Tytti Tuppuraista (sd.) tiistaina Uniper-neuvotteluista.

Kokouksen kutsuminen koolle kesätauon aikana on poikkeuksellista.

Neuvotteluissa Suomi haluaa, että Uniper pilkottaisiin ja kriisissä oleva kaasupuoli jäisi Saksan harteille. Suomalaisten ei haluta joutuvan Saksan kaasuongelmien maksajaksi.

Murron mukaan neuvottelut tulevat olemaan vaikeita. Vastakkaisia mielipiteitä on esittänyt Saksan hallitus, ay-liike ja Uniper yhtiönä.

- Ei ole millään tavalla kirkossa kuullutettu, että tämä ratkaisu menee niin kuin Fortumin puolesta halutaan, Murto sanoo.

Lue lisää:

Suomi ja Saksa eivät ole päässeet ratkaisuun Uniperin kohtalosta - läpimurron on tultava pian, koska yhtiö tekee isot tappiot joka päivä

Saksalaiset ostavat jo lämmönpitimiksi hiiltä koteihin - "Kyse Euroopan kriisistä", arvioi talousasiantuntija

Fortumin Uniper-kiipeli: talousvaliokunnan puheenjohtaja Grahn-Laasonen haluaa laajempaa keskustelua valtion roolista pörssiyhtiöiden omistajana

lundi 18 juillet 2022 14:55:19 Categories: Energiahinnat YLE

ShareButton
ShareButton
ShareButton
  • RSS

Suomi sisu kantaa

TetraSys Oy.

TetraSys Oy.