Ilta Sanoma

Ihanan mustikkapiirakan täyte eroaa hieman monista muista. Siihen ei tarvita rahkaa tai kermaviiliä.

"Vaatimattoman kuorensa alta löytyy ihanan mehevä piiras", Bella Tablen sivuilla kuvaillaan reseptiä. Kuva: Bella Table, kuvakaappaus Instagram-videolta

Mustikkapiirakka on yksi ihanimmista herkuista mitä voi tehdä. Sen voi myös leipoa monella eri tavalla. Toiset rakastavat sitä pullapohjaisena, eli pullataikinaan tehtynä, toiset vannovat muropohjan nimeen.

Täytteissä voi myös varioida loputtomiin. Ehkä yksi yleisin on maitorahkatäyte, mutta sitten on myös erityisen maukas vaihtoehto, jota kannattaa kokeilla.

Kyseessä on Kia Arpian ja Petra Wettenrannan perustaman ruokayhteisö Bella Tablen sivuilla julkaistu resepti, Petran äidin mustikkapiirakka. Sen ohjetta on vaalittu.

-?Me ei olla aiemmin sitä julkaistu, koska se on ollut pieni perhesalaisuus, Kia kertoo.

-?Se on maailman ihanin piirakka.

Arpia ja Wettenranta uskovat kuitenkin hyvien asioiden, kuten herkullisten sekä toimivien reseptien jakamiseen.

Kia Arpia ja Petra Wettenranta tähdittävät Bella Table -podcastia, jossa käsitellään erilaisia ruokaan liittyviä aiheita. Samaa nimeä kantavalla sivustolla julkaistaan reseptejä.

Kia Arpia ja Petra Wettenranta tähdittävät Bella Table -podcastia, jossa käsitellään erilaisia ruokaan liittyviä aiheita. Samaa nimeä kantavalla sivustolla julkaistaan reseptejä. Kuva: Tuomas Kolehmainen

Tämä ohje eroaa monista muista siinä, että täytettä varten tehdään kiisseli. Maitorahkaa tai kermaviiliä ei käytetä lainkaan.

-?Meidän perheen ikuinen lemppari, ohjetta kuvailtiin yhteisön Instagramissa.

Kia kertoo, että reseptin alkuperä on ehkä 1990-luvulta, mutta kukaan ei enää muista, mistä Petran äiti sen aikoinaan bongasi.

- Siitä lähtien sitä on tehty meillä vuoden ympäri. Kiisselin ansiosta ei ole väliä ovatko mustikat tuoreita vai pakasteesta.

Wettenrannan ja Arpian julkaisemaa reseptiä kiitetään julkaisun kommenteissa.

-?Oli superhyvää, yksi reseptiä testannut kirjoitti.

Ohje on helppo. Piirakan ulkomuoto ei myöskään turhia koreile, eikä sen tarvitsekaan.

Vaatimattoman kuorensa alta löytyy ihanan mehevä piiras, sivuilla kuvaillaan. Se maistuu parhaalta hieman vetäytyneenä ja jäätelön kera.

Täydellinen loppukesän herkku.

(Halkaisijaltaan 28 cm vuokaan)

Kiisseli:

1/2 l mustikoita

1 dl vettä

1 dl sokeria

vajaa 0,5 dl perunajauhoja

1. Kiehauta kattilassa kaikki yllä olevat ainekset, kunnes kiisseli sakenee.

2. Äiti painottaa, että kiisseli on tärkeää jättää tarpeeksi löysäksi, ennemmin juotavaksi kuin syötäväksi.

3. Jäähdytä kiisseli.

Taikina:

250 g voita

2 dl sokeria

1 kananmuna

5 dl vehnäjauhoja

2 tl vaniljasokeria

1 tl leivinjauhetta

1. Sekoita voi ja sokeri keskenään. Lisää joukkoon kananmuna.

2. Sekoita loput ainekset eli jauhot, vaniljasokeri ja leivinjauhe ensin keskenään ja lisää hiljalleen taikinan joukkoon.

3. Jaa valmis taikina kahteen osaan.

4. Jos sinulla on leivonta-alusta, jossa on valmiina 28 cm ympyrä, niin painele puolet taikinasta tämän mukaan. Vaihtoehtoisesti piirrä piirakkavuoan koko leivinpaperille ja käytä tätä apuna.

5. Laita päällinen hetkeksi jääkaappiin.

6. Painele loput taikinasta voideltuun vuokaan niin, että reunoillekin riittää jonkin verran.

7. Kaada kiisseli vuokaan, ota päällinen jääkaapista ja rullaa se piirakan päälle.

8. Painele haarukalla reunat näteiksi.

9. Paista uunissa 200 asteessa 20-25 minuuttia, kunnes väri on kaunis.

10. Koristele halutessasi jäähtynyt piirakka vaikka tomusokerilla. Nauti vaniljajäätelön kanssa.

Resepti: Bellatable.fi

Artikkeli on julkaistu Ilta-Sanomissa alun perin 18.8.2021.

Ilta Sanoma
samedi 16 juillet 2022 13:00:00 Categories: Ajankohtaista Ilta Sanoma

ShareButton
ShareButton
ShareButton
  • RSS

Suomi sisu kantaa

TetraSys Oy.

TetraSys Oy.