Ilta Sanoma

Suomi on erikoisten tapahtumien maa - nämä kesäiset kisailut todistavat sen.

Suo- tai reinofutista, styroks-reiästä pilkkimistä ja keskiaikaista peitsitaistoa. Kesä-Suomi tarjoaa upeita lajeja!

Suo- tai reinofutista, styroks-reiästä pilkkimistä ja keskiaikaista peitsitaistoa. Kesä-Suomi tarjoaa upeita lajeja! Kuva: Annika Pienipaavola, Ville Honkonen, Tatu Lertola, Jukka Ritola / Aamulehti

Suomen suvessa järjestetään suuri joukko mitä erikoisempia kisoja ja tapahtumia. Kokosimme niistä erikoisimmat vinkeiksi siltä varalta, että kesästäsi puuttuu vielä menoa ja meininkiä. Tässä tulee seitsemän tapahtumaa kotimaastamme, joihin ehdit vielä osallistua!

Useiden historiallisten taistelulajien mestaruudesta mittelöidään Turussa heinäkuun puolivälissä. Kilpailijoiden yllä on keskiaikaiset haarniskat ja nykyaikaiset suojavarusteet.

Lajeina on jousting, jossa mitellään viisimetrisillä peitsillä hevosen selässä, skill at arms, jossa ratsain käytetään muun muassa miekkoja ja keihäitä sekä miekkailulajit longsword ja buhurt.

Turkuun saapuu kilpailijoita hevosineen ympäri maailman. Samalla Turun linnan ympäristö täyttyy markkinakojuista ja keskiajan tunnelmasta.

Tunnelmia vuoden 2021 turnajaisista.

Tunnelmia vuoden 2021 turnajaisista. Kuva: Tatu Lertola

Oulun Hyrynsalmella on jaossa MM-titteli, kun paikalla kilpaillaan suopotkupallon parhaudesta.

Ensimmäiset kisat järjestettiin 1998, jolloin mukana oli 13 joukkuetta. Nykyään kisoihin osallistuu noin 200 tiimiä.

Joukkue koostuu maalivahdista ja viidestä pelaajasta. Vaihtopelaajien määrää ei ole rajoitettu. Kisojen ensimmäisenä päivänä joukkueen jokainen jäsen vannoo suovalan.

Sunnuntaina tarjolla on myös suohiihtoa Riitta-Liisa Roposen ja Jari Isometsän kera.

Tämän lajin jälkeen täytyy käydä pesulla. Kuva on vuodelta 2012.

Tämän lajin jälkeen täytyy käydä pesulla. Kuva on vuodelta 2012. Kuva: Annika Pienipaavola

Myös kalastajille on tarjolla maailmanmestaruuksia, eikä tarvitse lähteä edes merta edemmäksi kalaan! Kesäpilikin MM-tittelistä mitellään Pudasjärvellä koko heinäkuun viimeinen viikko.

Kilpailijat kalastavat järven selällä kelluvien styroksista ja puusta valmistettujen lauttojen päältä, jotka on ankkuroitu pohjaan. Lautassa on reikä, josta pilkkiminen tapahtuu.

Vuoden 2013 kisoissa sää on ollut viileä osallistujien pukeutumisesta päätellen.

Vuoden 2013 kisoissa sää on ollut viileä osallistujien pukeutumisesta päätellen. Kuva: Ville Honkonen

Kahden koronakesän jälkeen Vesannossa kilpaillaan taas Reiskan maailmanmestaruudesta. Laji muistuttaa jalkapalloa, mutta suurimpana erona on, että kilpailijoiden jaloissa saa olla ainoastaan Reinot tai Ainot. Niissä ei saa olla nauhoja, eikä niitä saa kiinnittää jalkoihin. Pelivälineenä on lasten muovinen jalkapallo.

Väristä viis, kunhan jalassa on Reinot!

Väristä viis, kunhan jalassa on Reinot! Kuva: Jukka Ritola / Aamulehti

Pohjoismaissa suositun sauvakävelyn raskaampi muoto on rautakankikävely, jonka maailmanmestaruudesta kisataan elokuussa Tammelassa. Kilpailijoilla on sauvoinaan 6,5 kiloa painavat rautakanget ja jalassaan 1,5 kiloa painavat turvasaappaat.

Säännöt ovat tarkat. Toisen jalan pitää olla aina maassa ja polven on ojennuttava. Hiipimisestä tuomari antaa rangaistuksen.

Kyseessä on viesti, ja yhdessä joukkueessa kilpailee kolme tai neljä jäsentä. Käveltävä matka on 125 metriä.

Suur-Limingan markkinoiden yhteydessä Lions Club Liminka-Liminganlahti järjestää viikateniiton MM-kisat. Ainakin aiempina vuosina viikateniitossa on kilpailtu niin yksilöinä kuin joukkueinakin. Lisäksi naisille ja miehille on yli 70-vuotiaiden sarjat.

Markkinoiden yhteydessä järjestetään myös muun muassa kansallispukujen tuuletuspäivä ja taidetyöpajoja. Tapahtumassa pääsee myös tutustumaan liminkalaisiin suurhenkilöihin, kuten nuijasotapäällikkö Hannu Krankkaan.

Vielä elokuun viimeisenäkin viikonloppuna pääsee mitalikahveille. Silloin Oulussa kilpaillaan ilmakitaransoiton MM-tittelistä. Tapahtumaa on järjestetty vuodesta 1996 alkaen.

Osakilpailuja järjestetään lukuisissa maissa. Hallitsevan mestarin lisäksi MM-finaaleihin pääsee jokaisen maan kansallinen mestari. Tämän vuoden osakilpailumaihin kuuluvat Suomen lisäksi Australia, Kenia, Ranska, Thaimaa ja Yhdysvallat.

Tapahtuman tarkoitus on edistää maailmanrauhaa: kun soittaa ilmakitaraa, ei voi pidellä asetta. Kisan verkkosivuilla myös todetaan, että sodat loppuvat, ilmastonmuutos pysähtyy ja pahat asiat katoavat, jos kaikki maailman ihmiset soittavat ilmakitaraa. Niinpä tapahtuman lopussa kaikki kutsutaan soittamaan ilmakitaraa yhtä aikaa.

Keskellä vuoden 2018 Ilmakitaransoiton MM-voittaja, japanilainen Nagura Nanami.

Keskellä vuoden 2018 Ilmakitaransoiton MM-voittaja, japanilainen Nagura Nanami. Kuva: Ville Honkonen

Hiljaisuusfestivaali, Kittilä

Haku päällä -festivaali, Kurikka

Eukonkannon MM-kisat, Sonkajärvi

Lypsyjakkaran heiton SM-kisat, Varkaus

Saunan lämmityksen MM-kisat, Jyväskylä

Löylyn tarkkuusheiton MM-kisat, Iisalmi

Saunamaraton, Jyväskylä

Jos koti- tai mökkipaikkakuntasi tapahtuma puuttuu listalta, vinkkaa siitä jutun kommenteissa!

Lue lisää: Aina väärä sää! 12 ärsyttävää asiaa, jotka saavat suomalaiset epätoivon partaalle kesällä

Ilta Sanoma
jeudi 14 juillet 2022 19:00:00 Categories: Ilta Sanoma Vapaalla

ShareButton
ShareButton
ShareButton
  • RSS

Suomi sisu kantaa

TetraSys Oy.

TetraSys Oy.