Saksassa energiayhtiö Uniper on ajautunut talousvaikeuksiin Venäjän leikatessa maakaasutoimituksia. Euroopassa vyöryvä energiakriisi on poikimassa tilanteen, joka näkyy myös kotitalouksia lämmittäessä." /> Saksassa energiayhtiö Uniper on ajautunut talousvaikeuksiin Venäjän leikatessa maakaasutoimituksia. Euroopassa vyöryvä energiakriisi on poikimassa tilanteen, joka näkyy myös kotitalouksia lämmittäessä." />

YLE


Saksassa energiayhtiö Uniper on ajautunut pahoihin talousvaikeuksiin, kun Venäjä on leikannut maakaasutoimituksia, ja kaasun hinta on noussut.

Energiayhtiö Fortum on Uniperin suurin omistaja. Suomen valtio puolestaan omistaa Fortumista yli 50 prosenttia.

Euroopan kaasumarkkinoiden näkökulmasta huoleksi on viime aikoina noussut kaasun riittävyys tulevana talvena. Teollisuus täytyisi pitää käynnissä ja kodit lämpiminä.

Energiateollisuuden asiantuntija Heikki Lindforsin mukaan tilanne on vaikea.

Lindfors kertoi Ylen aamun haastattelussa perjantaina, kuinka Suomessa kaasun tuonti on katkaistu vajaa kaksi kuukautta sitten. Muualla Euroopassa esimerkiksi Puola, Bulgaria ja Hollanti kieltäytyivät rupla-maksuista, minkä jälkeen kaasutoimitukset katkaistiin.

Suuret EU-jäsenvaltiot, kuten Saksa, Italia ja Ranska, kuitenkin suostuivat asiantuntijan mukaan ruplamaksuihin. Siitä huolimatta myös heidän kaasun saatavuuttaan on rajoitettu yllättäen Gazpromin toimesta.

Suomen valtion omistajaohjauksesta vastaavan ministerin Tytti Tuppuraisen (sd.) mukaan kriisi voi poikia ketjureaktion. Jos Saksasta alkaa valtava enegiamarkinnoiden häriötila, se heijastuu Suomeen, vaikka vastaavaa kaasuriippuvuutta ei ole.

- Saksa on Suomen tärkein kauppakumppani. Saksan ongelmat ovat myös meidän ongelmia, Tuppurainen sanoi Ylen aamussa.

Tilanteen kanssa pärjätään vielä kesällä

Tulevaan talveen täytyy varautua. Tuppuraisen mukaan on pidettävä huoli, että ihmisillä on polttoainetta ja talot lämpiävät. Suomessa on valmius harkita epätyypillisiä varatoimia, Tuppurainen sanoo.

Energiateollisuuden Lindforsin mukaan vallitsevan tilanteen kanssa pärjätään vielä kesäaikana. Suomen energiatuotanto ei tarvitse kaasua, ja teollisuus on pystynyt vaihtamaan polttoaineitaan.

Jos Euroopan laajuisesti syntyy ongelmia kaasun toimituksessa, kulutusta täytyy kuitenkin rajoittaa merkittävästi.

Vaikka Suomi ei ole yhtä riippuvainen kaasusta kuin Saksa, se ei ole riippumaton vallitsevasta tilanteesta. Tulevana talvena kaikilta yhteiskunnan osa-aluilta tulisi pystyä säästämään energiaa, Lindfors sanoo.

- Jos oman kodin lämmitystä pystytään laskemaan muutamalla asteella, kaukolämmön tuotannossa tarvitaan silloin vähemmän kaasua, kun se on kalleinta kylmimpään aikaan vuodesta.

Euroopan laajuiset toimet haastavia

Maakaasuvarasto Saksassa.
Työntekijä sulki venttiiliä toukokuussa maakaasuvarastolla Berwangenissa.AOP

Lindforsin mukaan mantereen laajuiset toimet ovat haastavia. Hinta ja saatavuus ovat kytköksissä toisiinsa: Jos hinta nousee, saatavuus paranee. Vastaavasti jos hintaa rajoitetaan, myös saatavuus rajautuu.

Lindfors kertoo, että jos toimia tehdään Euroopan laajuisesti, Suomen kaltaisessa pienessä jäsenvaltiossa Euroopan laidalla saatavuus tulee olemaan heikkoa. Suomesta löytyy mahdollisesti asiakkaita, jotka ovat valmiita maksamaan korkeampaa hintaa vallitsevassa markkinatilanteessa. Jos koko Euroopassa on rajoitettu saatavuutta, Suomessa on asiakkaita, jotka tulevat häviämään kilpailussa, Lindfors sanoo.

Tällä hetkellä Uniper on velvollinen toimittamaan kaasua asiakkailleen sovitusti, mutta yhtiö joutuu ostamaan kaasua markkinoilta kalliiseen hintaan.

Saksan liittopäivillä käsitellään tänään, miten Uniperia tullaan tukemaan talousvaikeuksissa. Tuppurainen pitää tärkeänä, ettei Suomen veronmaksajille koidu tilanteesta kustannuksia.

Aiheesta aiemmin: Saksa suunnittelee pelastuspakettia Fortumin omistamalle, suurissa vaikeuksissa olevalle Uniperille

vendredi 8 juillet 2022 14:12:11 Categories: YLE energiamarkkinat

ShareButton
ShareButton
ShareButton
  • RSS

Suomi sisu kantaa

TetraSys Oy.

TetraSys Oy.