Ilta Sanoma

Koripallomaajoukkueen pitkäaikainen päävalmentaja Henrik Dettmann eteni Olympiakomitean huippu-urheilupomon valinnassa neljän finalistin joukkoon, mutta vetäytyi.

Henrik Dettmann jätti Susijengin päävalmentajan pestin vastikään.

Henrik Dettmann jätti Susijengin päävalmentajan pestin vastikään. Kuva: MIKKO STIG / LEHTIKUVA

Pitkään huhumylly tiesi kertoa, että ansioitunut koripallovalmentaja Henrik Dettmann on vahvoilla Olympiakomitean huippu-urheiluyksikön uudeksi johtajaksi.

Dettmann, 64, ylsi neljän finalistin joukkoon, mutta hän liputti itsensä ulos viimeisessä kaarteessa.

Toisin kuin esimerkiksi Ilta-Sanomat inhimillisen väärinkäsityksen vuoksi kirjoitti, Nuorten Leijonien päävalmentaja Antti Pennanen ei ollut edes hakijoiden joukossa. Muut finalistit olivat Matti Heikkinen, Mika Kulmala ja Valentin Kononen.

Kun uudeksi kuninkaaksi tiistaina kruunattiin maastohiihdon maailmanmestari Heikkinen, Dettmann istui merellisessä helsinkiläisessä rantakahvilassa nautiskelemassa rauhallisesti cappuccinoa.

Hänen kisansa oli päättynyt luovutukseen jo paljon aiemmin.

- Lähdin pyynnöstä mukaan nytkin, mutta aika nopeasti alkoi tuntua, että homma johdetaan taas ulkoa käsin ja oma usko prosessiin alkoi horjua, Dettmann sanoo.

Dettmann on huippu-urheiluyksikön valintaprosessin veteraani.

Hän oli mukana jo 2012, kun virka perustettiin ja tehtävään valittiin Mika Kojonkoski.

Jo sen haun aikana Dettmann sai omin silmin nähdä, että hän ja haastattelussa loppusuoralla mukana ollut Kari Niemi-Nikkola olivat mukana vain näön vuoksi.

Viimeisen haastattelukierroksen aikana, kun Niemi-Nikkolaa kuultiin suljettujen ovien takana, Dettmann odotti Kojonkosken kanssa vuoroaan Vierumäen hotelli Scandicin aulassa 5. heinäkuuta 2012.

Valintaprosessia silloin johtanut Jouko Purontakanen kävi muistuttamassa Kojonkoskea seuraavalle päivälle sovitusta Ylen haastattelusta.

Dettmann kuuli sanat, ja seuraavana päivänä 6.7. Kojonkoski antoi Yle Puheelle haastattelun vastavalittuna, historian ensimmäisenä huippu-urheiluyksikön johtajana.

Mika Kojonkoski työskenteli huippu-urheiluyksikön ensimmäisenä johtajana 2013-18.

Mika Kojonkoski työskenteli huippu-urheiluyksikön ensimmäisenä johtajana 2013-18. Kuva: Timo Hartikainen

Uudestaan Dettmann jätti paperit sisään 2018, mutta silloin Mika Lehtimäki, joka ei halunnut osallistua hakuprosessiin, puhuttiin haun ulkopuolelta tehtävään Kojonkosken jätettyä tehtävän Pyeongchangin olympialaisten jälkeen.

Ja luonnollisesti Lehtimäki myös sai viran, josta joutui maaliskuussa eroamaan epäasiallisesta käytöksestä saamansa varoituksen nostattaman kohun takia.

- Olen tämän elokuvan nähnyt jo liian monta kertaa, Dettmann hymähtää.

- Jo valintaprosessin aikana alkoi tuntua, että prosessi tekee tehtävässä onnistumisen mahdottomaksi.

Valintaprosessin ratkaisevassa ohjausryhmässä istuivat väistyvä toimitusjohtaja Mikko Salonen, uusi toimitusjohtaja Taina Susiluoto sekä hallitusjäsenet Sari Multala ja Marco Casagrande.

He päättivät, ketkä 17 hakijasta pääsivät neljän finalistin joukkoon. Moni ulkopuolella ihmetteli ohjausryhmän kokoonpanoa, koska siinä on Olympiakomitean skandaalinkäryisen kevään ja kesän jäljiltä vahva poliittinen lataus.

Olympiakomitean hallituksen jäsen Sari Multala käytti ohjausryhmässä suurta valtaa.

Olympiakomitean hallituksen jäsen Sari Multala käytti ohjausryhmässä suurta valtaa. Kuva: Mikko Stig / Lehtikuva

Valintakomiteassa keskeinen rooli oli esim. Multalalla, jonka riippumattomuuteen ei urheilupiireissä uskota, koska hän on niin läheinen suurta taustavaltaa käyttävän managerin Harri Halmeen kanssa.

Halme taas on ns. valtaklikin merkittävä vaikuttaja.

Kun Yle uutisoi Heikkisen olevan finalistien joukossa, moni piti peliä selvänä. Asian puki sanoiksi Ilta-Sanomien palkittu journalisti Pekka Holopainen näin:

- Heikkisen valintaa ei voinut pitää yllätyksenä sen jälkeen, kun erittäin harkitsevaksi ja laskelmoivaksi tiedetty mies vahvisti ehdokkuutensa Yle Urheilulle kesken prosessin.

Holopainen tiesi myös kertoa, että Heikkinen oli kuullut ohjausryhmän suosittelevan häntä virkaan Olympiakomitean hallitukselle, joka valinnan päätti.

- Viimeistään, kun viikko ennen valintaa tuotiin mustan hevosen nimi julkisuuteen, tiesin että ratkaisuni vetäytyä oli oikea, Dettmann sanoo.

Myös Heikkisellä on hyvä yhteys taustalla naruja tehokkaasti ja taitavasti vetelevään Halmeeseen.

Halmeen läheisin kumppani, olympiavoittaja ja raskaan sarjan urheiluverkostoituja Tapio Korjus käyttää Olympiakomitean hallituksessa suurta urheiluvaltiomiesvaltaa.

Halme on ratkaisevasti tukenut myös Heikkisen lyhyttä uraa urheilun kabineteissa, joten moni uskoo, että Heikkisen valinnan jälkeenkin valta Olympiakomiteassa pysyy Korjuksen ja Halmeen johtamalla konsortiolla.

Maastohiihdon maailmanmestari Matti Heikkinen on uusi huippu-urheilupomo.

Maastohiihdon maailmanmestari Matti Heikkinen on uusi huippu-urheilupomo. Kuva: Mikko Stig / Lehtikuva

Halme auttoi Heikkistä Huippu-urheilun instituutin Kihun hallitukseen tammikuussa, kun Korjuksesta oli tullut Kihun hallituksen puheenjohtaja.

Dettmann näkee, että Olympiakomiteassa vallasta eli käytännössä rahasta taistellaan edelleen vahvasti perinteisten yksilölajien ja palloilulajien kesken.

- Minulla on väärän puolueen jäsenkirja, palloiluihmiseksi tiedetty Dettmann toteaa.

Dettmann ehti myös kriittisesti pohtia huippu-urheiluyksikön roolia kokonaisuudessa. Hän olisi huippu-urheilupomona edustanut muutosta. Suorastaan rajua sellaista.

Ensimmäiseksi syyniin olisi joutunut nykyinen rahanjakojärjestelmä.

- Panostus pitäisi suunnata valmentajien palkkaamisen ja sitä kautta osaamisen pysyvään lisäämiseen. Nyt monet investoinnit valuvat hukkaan - ja kuten olemme nähneet, niiden vaikuttavuus on aika vaatimaton, Dettmann sanoo.

Olympiakomitean ydintehtäviä ovat mm. huippu-urheilumenestyksen saavuttaminen ja liikuntatyö. Yleisesti tiedetään, että menestys on etenkin perinteisissä yksilölajeissa vaatimatonta ja vastaavasti suomalaisen liikkumattomuus on jo merkittävä kansanterveydellinen uhka.

- Lisäksi nykyinen malli ylläpitää projektikulttuuria, minkä seurauksena osaaminen poistuu, kun projekti loppuu. Osaamista lisätään vain koulutusta kehittämällä ja sitä arvostamalla.

Olympiavoittaja Tapio Korjus on raskaansarjan urheiluvaikuttaja.

Olympiavoittaja Tapio Korjus on raskaansarjan urheiluvaikuttaja. Kuva: Jukka Gröndahl / HS

Dettmann ehti myös pohtia ylijumalan asemaan nousseen huippu-urheiluyksikön roolia kriittisesti.

- Olisin varmaankin yrittänyt ajaa alas koko yksikön ajan kuluessa, Dettmann lataa.

- Nykymuotoisena sillä ei ole mitään virkaa tulevaisuudessa. Urheilussa tulokset tekevät urheilijat osaavien valmentajien avustuksella seurojen ja liittojen tukemina. Urheilulla ei ole varaa ylimääräisiin hallintorakenteisiin, Dettmann sanoo.

Ilta Sanoma
jeudi 7 juillet 2022 09:00:00 Categories: Ilta Sanoma Urheilu

ShareButton
ShareButton
ShareButton
  • RSS

Suomi sisu kantaa

TetraSys Oy.

TetraSys Oy.