Kokosimme viisi ihanaa kesäruokaideaa. Mitä kokeilet ensimmäiseksi?
Kuva: Jukka Lehtinen
Uusi viikko alkamassa ja pää ruokaideoiden suhteen tyhjä? Ei hätää, näillä ohjeilla syöt joka päivä hyvin ja edullisesti!
Tällä viikolla löydetään ihanan helppo lisuke uusille potuille, pyöritellään kalapullia ja paistetaan nokkoslettuja. Nyt on kesä lautasella!
1 kg uusia perunoita
1 nippu kesäsipulia varsineen
200 g voita
suolaa
mustapippuria
perunoiden keitinvettä ja/tai maitoa
Keitä perunat runsaassa suolalla ja tillillä maustetussa vedessä. Kun perunat ovat kypsiä, ota talteen vähän lientä kastiketta varten. Hienonna kesäsipuli ja varret ja laita ne kuppiin. Laita joukkoon iso nokare voita, rouhi päälle mustapippuria ja vähän suolaa sekä kaada perunoiden keitinvettä päälle. Voit lorauttaa joukkoon myös kuumaa maitoa. Dippaile perunoita kuppiin ja syö lopuksi herkut kupista lusikalla, jos sinne on jäänyt jotain.
Valmistusaika: 30 minuuttia
Annoksia: 4
Kuva: Jukka Lehtinen, JUKKA LEHTINEN
500 g vaaleaa kalafileetä (itse kalastettua ahventa, kuhaa tai siikaa, myös pakastekala käy)
1,5 dl kuohukermaa
1 tl suolaa
pari pyöräytystä valkopippuria myllystä
0,5 tl sitruunankuorta
1 l itse tehtyä kalalientä
1 dl valkoviiniä
tuoretta tilliä varsineen
6 perunaa
pieni pala kukkakaalia
6 retiisiä
1 dl kermaa
2 rkl tuoretta tilliä
Sekoita kalafileet, kerma ja mausteet tehosekoittimessa tasaiseksi massaksi. Laita kalaliemi, valkoviini ja tilli varsineen kattilaan. Keitä kiehuvaksi. Pilko perunat ja kukkakaali sopiviksi paloiksi ja lisää liemeen. Tee kostutetulla lusikalla pieniä palleroita kalatahnasta ja nosta pullat kiehumaan liemeen. Keitä 4-5 minuuttia. Poista varrellinen tilli. Lisää puolitetut retiisit ja kerma. Kiehauta. Lisää tuore tilli ja tarjoile. Lisää suolaa tarvittaessa. Lisäsuolan määrä riippuu valmistetun kalaliemen suolaisuudesta.
Valmistusaika: 40 minuuttia
1 varhaiskaali
2 porkkanaa
2 valkosipulinkynttä
4 kesäsipulin vartta
0,5 dl kermaviiliä
2 rkl majoneesia
2 rkl sitruunamehua
Lisäksi
500-600 g pala possun sisäfileetä
1 rkl savupaprikajauhetta
varrastikkuja
Raasta vihannekset ja hienonna sipulit. Yhdistä kaikki aineet ja anna tekeytyä jääkaapissa puolisen tuntia ennen syömistä. Leikkaa possufileet vartaisiin meneviksi paloiksi. Kierittele ne kuivamausteissa ja työnnä vartaisiin. Grillaa noin 5-8 minuuttia, riippuen palojen koosta. Tarjoile salaatin kanssa.
Valmistusaika: 55 minuuttia
2 vartta kesäsipulia
4 valkosipulinkynttä
2 rkl öljyä
250 g tomaattikuutioita
2 dl valkoviiniä
nippu basilikaa
200 g fetajuustomurua
400 g pastaa
Laita pasta kiehumaan. Hienonna sipuli ja valkosipuli. Kuullota niitä hetki kasarissa öljyssä. Lisää pannulle tomaattikuutiot ja kuullota hetken aikaa Mausta suolalla ja mustapippurilla. Lorauta joukkoon valkoviini ja anna kiehahtaa. Lisää hienonnettu basilika. Siivilöi pastasta ylimääräinen vesi ja kaada pasta kasariin kastikkeen joukkoon. Murusta päälle fetaa ja tarjoile heti.
Valmistusaika: 15 minuuttia
2 dl ryöpättyä nokkosta
2 munaa
3 dl maitoa
2 dl nokkosten ryöppäysvettä
2,5 dl vehnäjauhoja
0,5 tl suolaa
1 rkl öljyä
Pese nokkoset ja ryöppää ne nopeasti. Ota keittoneste talteen. Hienonna nokkonen pieneksi silpuksi. Jäähdytä liemi. Vatkaa munien rakenne rikki. Lisää joukkoon puolet maidosta ja puolet nokkosen jäähtyneestä keitinvedestä ja sitten jauhot. Lisää sitten loput maidosta ja keitinvedestä, hienonnettu nokkonen, suola ja öljy. Anna taikinan turvota puolisen tuntia. Paista taikinasta paistinpannulla lettuja. Tarjoile sellaisenaan tai haluamiesi lisukkeiden kanssa. Nokkosletut maistuvat ihanalle savukalan ja smetanan kanssa.
Valmistusaika: 1 tunti
Juttu on julkaistu Ilta-Sanomissa alun perin 4.7.2021.
TetraSys Oy.