Ilta Sanoma

Mätiä ja katkarapuja sisältävän suolaisen piirakan pohjan voi paistaa jo tarjoilua edellisenä päivänä valmiiksi odottamaan.

Toast skagenia muistuttavassa piirakassa maistuvat katkaravut, mäti ja tilli.

Toast skagenia muistuttavassa piirakassa maistuvat katkaravut, mäti ja tilli. Kuva: Taru Vihavainen

Merellinen katkarapupiirakka sopii hyvin kesäisen juhlan tarjottavaksi. Piirakassa maistuvat samat päämaut kuin klassisessa toast skagen -katkarapuleivässä.

Piirakan täytteessä on katkarapuja ja mätiä. Lisäksi ihanaa makua siihen tuovat tuore tilli ja kevätsipuli. Koristelun voi tehdä jo ennen kuin piirakan täyte on hyytynyt.

Jos käytät täytteessä pakastettuja katkarapuja, sulata ne hyvissä ajoin ennen täytteen valmistamista paketin ohjeen mukaan ja valuta siivilässä.

Piirakan pohjana toimii itse tehty suolainen murotaikinapohja. Sen voi valmistaa ja paistaa vaikka tarjoilua edeltävänä päivänä valmiiksi. Piirakkapohja kannattaa tehdä irtopohjaiseen piirakka- tai kakkuvuokaan. Silloin piirakan saa tarjolle kauniisti, ja piirakkapalat pysyvät leikatessa siistimpinä.

Voit myös halutessasi käyttää kaupan pakastealtaasta löytyviä valmiita pakastepiirakkataikinoita, jos haluat hieman oikaista.

Pohja

100 g voita

2 dl vehnäjauhoja

ripaus suolaa

1 rkl kylmää vettä

Täyte

100 g ranskankermaa

1 dl vispikermaa

2 liivatelehteä

2 rkl sitruunamehua

120 g maustamatonta tuorejuustoa

1-2 tl dijon-sinappia

4 rkl majoneesia

3 rkl tuoretta tilliä

1 kevätsipulin varsi

noin 200 g kuorittuja kypsiä katkarapuja

noin 100 g kirjolohenmätiä

maun mukaan suolaa

maun mukaan jauhettua valkopippuria

Valmista pohja nyppimällä voi, vehnäjauhot ja suola keskenään hienoksi muruksi. Voit käyttää tähän myös monitoimikoneen leikkuuterällistä kulhoa.

Lisää joukkoon kylmä vesi ja työstä pohjataikinasta käsin kiinteä taikinapallo.

Painele taikina tasaiseksi kerrokseksi piirakkavuoan pohjalle ja reunoille. Vuoan halkaisija tulisi olla noin 20 cm. Käytä tarvittaessa apuna vehnäjauhoja, jotta taikina ei tartu sormiin.

Laita piirakkataikinan päälle leivinpaperi ja painoksi joko kuivia herneitä tai keraamisia paistokuulia. Paista pohjaa 175-asteisessa uunissa ensin noin 13 minuuttia.

Poista piirakkapohjan päältä varovasti paino ja leivinpaperi. Painele haarukalla muutamia reikiä pohjaan. Jatka paistamista vielä noin 8-10 minuutin ajan, tai kunnes piirakkapohja saa hieman väriä ja vaikuttaa kypsältä.

Ota vuoka pois uunista ja anna piirakkapohjan jäähtyä.

Valmista täyte mittaamalla kulhoon ranskankerma ja vispikerma. Vatkaa ne paksuksi vaahdoksi.

Kuva: Taru Vihavainen

Laita liivatelehdet likoamaan runsaaseen kylmään veteen noin viideksi minuutiksi. Kuumenna kaksi ruokalusikallista sitruunamehua kiehuvaksi.

Nosta liivatteet pois kylmästä vedestä ja sulata ne kuuman sitruunamehun joukkoon. Sekoita hyvin ja anna jäähtyä hetki.

Notkista tuorejuusto kulhossa. Lisää hieman jäähtynyt liivateneste tuorejuuston joukkoon ohuena nauhana samalla sekoittaen. Nostele ranskankermavaahto tuorejuustoseoksen kanssa sekaisin.

Lisää joukkoon sinappi ja majoneesi. Hienonna tilli ja kevätsipuli. Jätä pieni määrä koristelua varten. Sekoita loput yrtit täytteeseen.

Jätä hieman katkarapuja ja mätiä erilleen koristelua varten. Lisää loput katkaravut ja mädit täytteen joukkoon. Sekoita ja lisää vielä maun mukaan suolaa ja valkopippuria.

Kuva: Taru Vihavainen

Irrota piirakkapohja varovasti pois vuoasta ja siirrä se tarjoiluastialle. Kaada täyteseos jäähtyneen piirakkapohjan päälle. Tasaa tarvittaessa pinta.

Kuva: Taru Vihavainen

Koristele piirakka haluamallasi tavalla tillillä, kevätsipulilla, katkaravuilla ja mädillä.

Nosta piirakka jääkaappiin hyytymään muutamaksi tunniksi. Säilytä valmis piirakka kylmässä tarjoiluhetkeen asti.

Kuva: Taru Vihavainen

Kuva: Tuomas Vihavainen

Taru Vihavainen on alkuperäiseltä ammatiltaan fysioterapeutti. Kaikki alkoi ristiäiskakusta, joka sai hänet kiinnostumaan leivonnasta enemmän.

Vihavainen aloitti Pullahiiren leivontanurkka -blogin pitämisen vuonna 2006 ja jäi sille tielle. Hän on myös kirjoittanut kolme leivontakirjaa. Lisäksi hän pitää leivontakursseja ja suunnittelee yrityksille reseptejä.

Taru Vihavainen haluaa kannustaa erityisesti vanhempia ottamaan lapset mukaan keittiöön.

Ilta Sanoma
dimanche 26 juin 2022 17:15:00 Categories: Ajankohtaista Ilta Sanoma

ShareButton
ShareButton
ShareButton
  • RSS

Suomi sisu kantaa

TetraSys Oy.

TetraSys Oy.