Fred Kerley on tällä hetkellä maailman nopein mies.

Fred Kerley oli pitelemätön.

Fred Kerley oli pitelemätön. Kuva: Andy Lyons / AFP

Fred Kerley piti 100 metrin maailman kärkiaikaa pilkkanaan yleisurheilun USA:n mestaruuskisoissa ja MM-karsinnoissa Eugenessa varhain lauantaiaamuna.

Kerley juoksi jo välierissä maailman kärkiajan 9,76, finaalin hän voitti ajalla 9,77. Kukaan ei ole juossut tällä kaudella kovempaa.

- Tulin tänne voittaakseni ja tavoite on saavutettu, Kerley ilmoitti kisan jälkeen.

Kerley otti viime vuoden Tokion olympialaisissa hopeaa 100 metrillä, Dohan MM-kisoissa 2019 hän oli pronssilla 400 metrillä. Tänä vuonna Kerley on juossut kaikissa kisoissaan alle 10 sekunnin ja nousi karsintojen voitollaan suurimmaksi MM-suosikiksi.

Kerleyn takana kaksi seuraavaa MM-paikkaa menivät ennätyksensä 9,85 juosseelle Marvin Bracy-Williamsille ja kauden parhaansa 9,88 juosseelle Trayvon Bromelille. Dohan maailmanmestari ja sitä kautta MM-paikkansa varmistanut Christian Colemann ei startannut finaaliin.

Finaali oli huippukova, sillä kaikki seitsemän juoksijaa alittivat 10 sekunnin rajan.

Naisten 100 metrin yllätysmestari oli vielä pari viikkoa sitten yliopistojen NCAA:n mestaruuskisoissa kilpaillut Melissa Jefferson. Hän kellotti finaalissa 2,9 metrin myötätuulessa huippuajan 10,69. Tulos olisi ollut maailmantilaston toiseksi paras, mutta liian kovan myötätuulen vuoksi se ei ole tilastokelpoinen.

- Yliopistojen mestaruuskisoissa epäonnistuin, mutta nyt pääsin mukaan MM-kisoihin. Se on kaikista tärkein asia, Jefferson riemuitsi.

Kisan ykkössuosikki Aleia Hobbs oli toinen 10,72 ajallaan ja Twanisha Terry otti kolmannen MM-paikan ajalla 10,74. Finaali oli huippukova, sillä peräti seitsemän juoksijaa alitti 11 sekunnin rajan.

Alysson Felix kiri itsensä 400 metrillä finaaliin ajalla 51,32. Käytännössä Felix varmisti paikkansa jo kymmeninsiin MM-kisoihin, sillä kaikki finalistit on perinteisesti valittu mukaan viestijoukkueeseen. Felix oli mukana MM-kisoissa ensimmäisen kerran vuonna 2003.

- Jalkani eivät toimineet nyt yhtä hyvin kuin alkuerissä, mutta pääasia oli että selvisi finaaliin, kertoi uransa tähän kauteen päättävä Felix.

Ryan Crouser.

Ryan Crouser. Kuva: Andy Lyons / AFP

Suosikit olivat mestaruuskisojen toisena päivänä vahvoja. Ryan Crouser oli miesten kuulan ykkönen maailman kaikkien aikojen neljänneksi parhaalla tuloksella 23,12.

Naisten seipäässä Sandi Morris otti omansa, voitto irtosi maailman kärkituloksella 482. Tokion olympiavoittaja Katie Nageotte oli kolmas ylitettyään 465.

Naisten korkeudessa maailmantilaston nelonen Vasti Cunningham otti mestaruuden tuloksella 193. Naisten kiekossa maailmantilaston ykkönen Valarie Allman otti voiton kiskaistuaan 66,92.

samedi 25 juin 2022 13:17:00 Categories: Ilta Sanoma Yleisurheilu