Nämä parikymppiset tykit kannattaa painaa mieleen.

Yohan Blake kuvattuna Ostravassa toukokuussa.

Yohan Blake kuvattuna Ostravassa toukokuussa. Kuva: Michal Cizek / Lehtikuva

Pikajuoksija Yohan Blake tykitti Jamaikan mestaruuskisojen 100 metrin finaalissa huippuajan 9,85. Aika on maailmantilaston kolmanneksi nopein tällä kaudella.

- Meillä on ollut muutaman vuoden ajan hiljaisempaa, mutta nyt olemme takaisin maailman kärjessä. Jamaikalaiset ovat palanneet, riemuitsi Blake Jamaikan TV:n haastattelussa.

Usain Bolt voitti viimeisen jamaikalaisten miesten arvokisamitalin vuoden 2017 MM-kisoissa Lontoossa, ollen 100 metrillä pronssilla. Jonkun muun kuin Boltin tuoma mitali on vuoden 2013 MM-kisoista, silloin Nesta Carter otti pronssia.

Blake alitti mestaruuskisoissa ensimmäisen kerran tällä kaudella 10 sekunnin rajan. Viimeksi Blake on juossut yhtä kovaa kymmenen vuotta sitten.

Blake muistetaan Usain Boltin ikuisena haastajana, joka voitti Daegun MM-kisoissa 100 metrin MM-kultaa, kun Bolt hylättiin kisasta varaslähdön vuoksi.

Blaken ennätys 9,69 on vuodelta 2012. Hän juoksi ajan Timanttiliigan kisassa Lausannessa.

Jamaikalaisten paluu huipulle on totta, sillä Blaken vanavedessä tykittivät nuoret lupaukset huippuajat. Vasta 21-vuotias Oblique Seville juoksi ennätyksensä 9,86 ja 20-vuotias Ackeem Blake pysäytti kellot aikaan 9,93.

Seville alitti mestaruuskisoissa ensimmäisen kerran uransa aikana 10 sekunnin rajan, Ackeem Blake jäi sadasosan tällä kaudella juoksemastaan ennätyksestä. Blake harjoittelee yhdessä Yohanin kanssa Titans Track Clubissa Jamaikalla.

Naisten 100 metrillä koettiin jättiyllätys, kun kaksinkertainen 100 metrin olympiavoittaja Elaine Thompson-Herah jätettiin kolmanneksi ajalla 10,89. Kilpailun voiton vei Shericka Jackson ajalla 10,77. Tulos on maailman toiseksi kovin tänä vuonna.

Edellisten kisojen maailmanmestari, "taskuraketti" Shelly-Ann Fryser-Price keskeytti juoksunsa välierissä. Hänellä on kuitenkin maailmanmestarina varma paikka Eugenen MM-kisoihin.

Finaalin kovin yllättäjä oli toiseksi tullut Kemba Nelson. Hän paransi aiemmin tällä kaudella juoksemaansa ennätystä yhdeksällä sadasosalla lukuihin 10,88.

Jamaika saa Eugenen naisten 100 metrille neljä juoksijaa, joilla kaikilla on täydet edellytykset juosta MM-finaalissa. Heikoimmankin tilastoajan omaavan Nelsonin aika on 10,88, jolla ollaan MM-tilastossa kahdeksantena.

samedi 25 juin 2022 15:22:00 Categories: Ilta Sanoma Yleisurheilu