Transnainen Lia Thomas alkoi kilpailla uinnissa naisten sarjassa ja saavutti ylivoimaista menestystä. Tämän jälkeen Kansainvälinen uimaliitto pää" /> Transnainen Lia Thomas alkoi kilpailla uinnissa naisten sarjassa ja saavutti ylivoimaista menestystä. Tämän jälkeen Kansainvälinen uimaliitto pää" />

YLE


Kansainväliset lajiliitot ottavat nyt kantaa asiaan, jota on vältelty vuosikausia sen arkaluontoisuuden vuoksi.

Transnaisten, kuten painonnostaja Laurel Hubbardin, uimari Lia Thomasin ja pyöräilijä Emily Bridgesin, nouseminen omien lajiensa kärkikastiin on saanut liitot kamppailemaan äärimmäisen vaikean kysymyksen kanssa: pitäisikö transsukupuolisten naisten saada osallistua naisten urheilusarjoihin vai ei?

Kansainvälinen uimaliitto FINA kielsi viime viikolla transnaisten osallistumisen naisten sarjoihin arvokilpailuissa. Samaan hengenvetoon FINA kertoi myös suunnitelmastaan perustaa oma avoin uintiluokka miesten ja naisten sarjojen lisäksi. Tähän sarjaan voisivat osallistua esimerkiksi transnaiset, jotka eivät voi kilpailla naisten sarjassa.

Päätös hyväksyttiin 71 prosentin äänienemistöllä FINAn kokouksessa Budapestissa uinnin MM-kilpailujen aikana viime viikolla. Äänestyksessä paikalla olleen Suomen uimaliiton puheenjohtajan Ville Riekkisen mukaan FINAn linjaus oli positiivinen ja rohkea kannanotto vaikeaan asiaan.

- Tämä on uinnin kannalta hyvä päätös, jolla mahdollistetaan tasavertainen ja reilu kilpailumahdollisuus kaikille. Naisten sarjan osallistumisedellytykset ovat nyt selkeät ja uuden avoimen sarjan kautta kaikilla on jatkossa mahdollisuus edelleen osallistua kilpa- ja huippu-urheilutoimintaan, Riekkinen avasi Yle Urheilulle.

Uuden linjauksen mukaan ovet naisten sarjaan ovat edelleen avoinna transnaisille, mikäli he eivät ole käyneet läpi miessukupuolen murrosikää. FINAn mielestä naisten sarjaan osallistumisen edellytyksenä on sukupuolen korjaaminen 12 ikävuoteen mennessä.

Ville Riekkinen seisoo parkkipaikalla.
Suomen uimaliiton Ville Riekkisen mielestä FINA pyrkii päätöksellään turvaamaan reilun kilpailemisen naisten sarjassa.Mikko Koski / Yle

Seta tyrmää päätöksen

Ihmisoikeusjärjestö Setan nuorisotyön vaikuttamisen asiantuntija Lotte Telakivi ei ollut lainkaan tyytyväinen FINAn päätökseen. Seta pyrkii vaikuttamaan seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen asiaan.

- Päätös on selkeää syrjintää ja lisäksi riski ihmisoikeusloukkauksille. Tällainen kategorinen kielto ei ota huomioon yksilöllisiä eroja tai tilanteita. Erillisen luokan luominen transurheilijoille on jälleen osoitus siitä, että transnaisia ei pidetä naisina, Telakivi sanoo Yle Urheilun haastattelussa.

Telakivi korostaa, että Kansainvälisen uimaliiton päätös on ristiriidassa Kansainvälisen olympiakomitean KOK:n vuonna 2021 luomien syrjimättömyysperiaatteiden kanssa.

- Sarjojen kriteerien ei tulisi systemaattisesti sulkea transurheilijoita pois näillä perusteilla. Jos rajoituksia tehdään, niitä tulisi tehdä vain tutkittuun tietoon perustuen, kuten tässä tapauksessa ei ole tehty.

Telakiven mukaan moni muukin tekijä kuin pelkät testosteroniarvot voivat tarjota epäreilua etua kilpakumppaneihin nähden.

- Huippu-urheilussa on pitkään ollut pakkomielle naisten kehojen kontrollointiin ja mittaamiseen. Testosteronin mitattu määrä ei ole yksinään ratkaisevaa, koska hormonin määrät ja vaikutukset eri kehoissa ovat yksilöllisiä.

- Onkin hyvä kysyä, miksi naisten osalta käytetään ainoastaan tätä yhtä suorituskykyyn liittyvää indikaattoria. Moni muukin fysiologinen ja geneettinen tekijä voi tarjota kilpailuetua muihin nähden.

Lotte Telakivi, Helsinki, 26.06.2019
Setan Lotte Telakiven mielestä FINAn päätöksessä on ihmisoikeusloukkauksen piirteitä.Antti Haanpää / Yle

Setassa ollaan huolissaan transihmisten kokemasta syrjinnästä liikunnassa ja urheilussa ylipäätään.

- Harva transihminen lähtee urheiluun mukaan syrjinnän pelon vuoksi. Meidän pitää olla enemmän huolissaan heidän osallisuudestaan kuin ylivertaisuudestaan, Telakivi sanoo.

Transnaiset saavat jatkossa osallistua naisten kilpailuihin, mikäli lääketieteellinen sukupuolenkorjaus on tehty 12 ikävuoteen mennessä. Sukupuolenkorjaus ei monessa maassa edes onnistu 11-vuotiaana.

Suomen laissa ei määritellä alaikärajaa transsukupuolisuuden hoidolle, mutta Setan asiantuntijoiden mukaan alle 13-vuotiaiden sukupuoliristiriitaa ei tutkita ollenkaan. Käytännössä hormonikorvaushoitoja on mahdollista saada aikaisintaan 16-vuotiaana. Myös puberteetin estolääkitykseen suhtaudutaan hyvin varovaisesti ja enemmistö niitä toivovista ei ole Setan selvityksen mukaan niitä saanut.

- Suomessa lääketieteelliseen sukupuolen korjaamisen prosessiin menee todella pitkä aika. Jos transnaisia koskeva linjaus valtavirtaistuu myös muihin lajeihin, se tarkoittaa sitä, ettei Suomesta jatkossa nouse transtaustaisia naisia huippu-urheiluun, Telakivi kiteyttää.

Uinnissa uuden transsarjan rajaamiskysymykset eivät ole yksiselitteisiä.

- Sukupuolen ja kehojen moninaisuus on todellisuutta. Transihmiset ovat lain edessä ylipäänsä epätasa-arvoisessa asemassa ja joutuvat usein silmätikuiksi. Tämänkaltaiset tapaukset lisäävät entisestään transihmisiin kohdistuvaa vihapuhetta ja syrjintää, Telakivi arvioi.

Telakiven mukaan esimerkiksi Tokion olympialaisissa painonnostaja Hubbard ja Suomessa korkeushyppääjä Jade Nyström ovat saaneet osakseen törkeää käytöstä transsukupuolisuuteen liittyen.

Lue lisää: Vihaviestejä somessa ja huutelua kentällä - 17-vuotias korkeushyppääjä ja transnainen Jade Nyström ihmettelee, miksi aikuiset ovat niin lapsellisia

Höjdhopparen Jade Nyström sitter på en madrass och ser in i kameran.
Korkeushyppääjä Jade Nyströmin puhelimeen tulvi vihaviestejä, kun hän ilmaisi tukensa Laurel Hubbardin kilpailemiselle Tokiossa.Yle/Sebastian Backman

Miksi FINA teki päätöksen?

Marraskuussa KOK heitti pallon lajiliitoille ilmoittamalla, että transurheilijoiden kelpoisuuspäätökset ovat jatkossa kansainvälisten lajiliittojen vastuulla. Ohjenuoraksi KOK linjasi, ettei urheilijoiden tule saada epäreilua tai suhteetonta kilpailuetua esimerkiksi transsukupuolisuuden johdosta.

KOK:n linjauksen taustalla vaikutti Tokion olympialaisissa puhuttanut tapaus, kun Uuden-Seelannin painonnostajasta Laurel Hubbardista tuli ensimmäinen transsukupuolinen urheilija, joka kilpaili olympialaisissa eri luokassa kuin mikä hänen syntymässä määritetty sukupuolensa oli.

Lue lisää: Sukupuolensa korjannut painonnostaja kilpailee Tokion olympialaisissa naisten sarjassa ja saa siitä rajua kritiikkiä - kinkkinen tapaus jakaa mielipiteitä

Kansainvälisen uimaliiton päätöstä oli valmistelemassa laaja työryhmä, johon kuului urheilun, lääketieteen sekä oikeus- ja ihmisoikeuskysymysten asiantuntijoita. Ryhmän tuottama tieteellinen raportti saneli, että miesten murrosiän läpikäyminen tarkoitti transnaisten "säilyttävän suhteellisen suoritusedun biologisiin naisiin verrattuna", jopa testosteronia vähentävien lääkitysten jälkeen.

FINAn päätös estää yhdysvaltaisen transuimari Lia Thomasin osallistumisen jatkossa naisten sarjoihin. Thomasista tuli alkuvuonna ensimmäinen transsukupuolinen uimari, joka voitti naisten yliopistomestaruuden Yhdysvalloissa. Thomas on myös rikkonut useita yliopistoennätyksiä sukupuolen korjauksensa jälkeen.

- Transnaiset eivät ole uhka naisten urheilulle. Transihmiset eivät tee sukupuolenkorjausta menestyäkseen urheilussa. Teemme sen ollaksemme onnellisia ja aitoja itsejämme, Thomas totesi CNN:llä toukokuun lopussa.

Uimaliiton Riekkisen mukaan Thomas nousi FINAn uintirankingissa yli 400 sijaa siirtyessään kilpailemaan miesten puolelta naisten sarjaan.

- Kun on isompi sydän, keuhkot ja raajat, niin vaikka testosteronitasoa lasketaan alemmaksi, se ei ratkaise kaikkea oikeudenmukaisuuden näkökulmasta, Riekkinen sanoo.

Yhdysvaltainen transuimari Lia Thomas.
Lia Thomas on ollut ylivoimainen siirryttyään kilpailemaan miesten sarjasta naisten sarjaan.Getty Images

Päätös koskee vain FINAn järjestämiä arvokisoja, kuten MM-kilpailuja ja olympialaisia. Se kuitenkin estää Thomasia myös tekemästä naisten uintiin virallista maailmanennätystä. Reutersin mukaan uusi linjaus koskee vain transsukupuolisia urheilijoita naisten kilpailuissa. Transmiehet saavat jatkossakin kilpailla miesten kilpailuissa ilman rajoituksia.

FINA on perustanut uuden uintiluokan suunnitteluun työryhmän, jonka tehtävänä on valmistella puolessa vuodessa konsensus uuden sarjan yksityiskohdista. Riekkisen mukaan avoin sarja olisi mahdollisesti edessä jo Pariisin olympialaisissa vuonna 2024.

- Nyt on vasta päätetty toimintaperiaatteesta, yksityiskohdat eivät ole vielä tiedossa. Työryhmän tuloksia päästään tarkastelemaan vuoden lopussa Melbournen kokouksessa. Jos päätös saadaan aikaiseksi joulukuussa, uusi sarja todennäköisesti ehtii jo seuraaviin olympialaisiin, Riekkinen linjaa.

Uusi sarja suunnitteilla myös yleisurheiluun

Kansainvälisen yleisurheiluliiton WA:n puheenjohtaja Sebastian Coe vihjasi BBC:n haastattelussa, että WA seuraa mahdollisesti Kansainvälisen uimaliiton päätöstä.

Budapestissa paikalla ollut Coe sanoi puolustavansa naisten urheilun integriteettiä.

- Näin sen pitäisi olla. Olemme aina asettaneet biologian (sosiaalisen) sukupuolen edelle ja jatkamme sääntöjemme arvioimista tästä lähtökohdasta. Me seuraamme tiedettä, Coe sanoi BBC:lle.

- Asia on hyvin monimutkainen, mutta olen samaa mieltä asiasta. Kansainvälinen yleisurheiluliitto haluaa suojella naisten sarjaa. Vaikka transnaisille tehdään tietyllä tavalla vääryyttä, se on pienempi paha, kuin että tehtäisiin vääryyttä kaikille naisurheilijoille transnaisten ylivoimaisuuden kautta, WA:n hallituksen jäsen Antti Pihlakoski linjaa Yle Urheilulle.

Antti Pihlakoski seisoo pihamaalla.
Antti Pihlakosken mukaan SUL ei ole käsitellyt transurheilijoita koskevia linjauksia, mutta noudattaa Kansainvälisen yleisurheiluliiton sääntöjä. Mikko Koski / Yle

Transsukupuolisia urheilijoita käsittelevät säännöt ovat tulossa WA:n agendalle tämän vuoden joulukuussa. Kolmannen sarjan perustaminen ei ole Pihlakosken mukaan nopea tai yksinkertainen asia.

Yleisurheilussa naisten luontaisesti korkeat testosteronitasot ovat olleet pinnalla vuodesta 2009, jolloin eteläafrikkalainen Caster Semenya voitti 800 metrin MM-kultaa. Tämän jälkeen Semenyan osallistumisoikeudesta naisten kisoihin on väännetty eri oikeusasteissa usein eri tuloksin.

- Naisten sarja on aikanaan perustettu sen takia, että miehet saavat testosteronin takia huomattavaa etua. Maailma ei ole kaikkien urheilulajien osalta sama. Esimerkiksi shakissa transsukupuolinen voi hyvin edustaa sitä sarjaa, johon hän ihmisenä kokee kuuluvansa. Mutta naisten sarjan suojeleminen on erityisen tärkeää lajeissa, joissa hapenottokyvyllä ja voimalla on iso merkitys, kuten yleisurheilussa ja uinnissa, Pihlakoski sanoo.

Lajiliitot muodostavat kantojaan

Jotkin lajit ovat antaneet transsukupuolisten naisten osallistua naisten kilpailuihin, jos he ovat alentaneet testosteronitasojaan tiettyyn pisteeseen. Aiemmin kesäkuussa Kansainvälinen pyöräilyliitto UCI tiukensi sääntöjään testosteronitasojen suhteen merkittävästi.

Uuden käytännön mukaan transsukupuolinen pyöräilijä Emily Bridges voi kilpailla naisten sarjassa vain, jos hän pitää testosteroninsa alle 2,5 ml:ssa 24 kuukauden ajan.

Vastikään Kansainvälinen rugbyliitto niin ikään kielsi transnaisten pelaamisen naisten sarjoissa ja joukkueissa.

Naiset vastustavat transpyöräilijä Emily Bridgesin osallistumista naisten sarjaan.
Transsukupuolisten naisten osallistuminen naisurheiluun on vaikea aihe, joka jakaa mielipiteitä.IMAGO / Paul Marriott / All Over Press

Saksan jalkapalloliitto DFB puolestaan päätti juhannuksen alla, että kaikki transsukupuoliset, intersukupuoliset ja ei-binääriset henkilöt saavat itse valita, pelaavatko he naisten vai miesten joukkueessa.

Uudet säännöt tulevat voimaan tulevalla kaudella kaikissa Saksan palloliiton alaisissa nuorten, amatöörien ja futsalin sarjoissa.

Juttua muokattu 28.6.2022 klo 12.30: Lisätty Telakiven kommentti KOK:n syrjimättömyysperiaatteesta. Setan mukaan FINAn tekemä rajoitus ei perustu vertaisarvioituun tutkittuun tietoon.

Lue myös:

Vihaviestejä somessa ja huutelua kentällä - 17-vuotias korkeushyppääjä ja transnainen Jade Nyström ihmettelee, miksi aikuiset ovat niin lapsellisia

Sukupuolensa korjannut painonnostaja kilpailee Tokion olympialaisissa naisten sarjassa ja saa siitä rajua kritiikkiä - kinkkinen tapaus jakaa mielipiteitä

"Miesmäisten" naisurheilijoiden kohtelu kuohuttaa jälleen - "Mitä ihmeen syrjintää tämä on, että nostetaan esiin yksittäisiä urheilijoita?"

Kun Paulasta tuli Alexander, hän joutui valitsemaan huippu-urheilun ja hyvinvoinnin väliltä: "Elämäni on hyvä nyt"

Sukupuoltaan korjannut Ruotsin käsipallomaajoukkueen tähtipelaaja teki historiallisen sopimuksen miesten joukkueen kanssa

Tennisliitto pohtii transnaisen oikeutta osallistua naisten kilpailuihin - toimitusjohtaja: Tässä ollaan uuden edessä

mardi 28 juin 2022 09:30:23 Categories: YLE transsukupuolisuus

ShareButton
ShareButton
ShareButton
  • RSS

Suomi sisu kantaa

TetraSys Oy.

TetraSys Oy.