Osaan Keski-Aasiassa sijaitsevasta Uzbekistanista on julistettu hätätila viikonlopun veristen protestien vuoksi." /> Osaan Keski-Aasiassa sijaitsevasta Uzbekistanista on julistettu hätätila viikonlopun veristen protestien vuoksi." />

YLE


Ainakin 18 ihmistä kuoli ja 243 loukkaantui Uzbekistanin luoteisosissa puhjenneissa levottomuuksissa.

Karakalpakian alueella osoitettiin loppuviikosta mieltä perustuslaillista uudistuksia vastaan.

Mielenosoitusten aikana turvallisuusjoukot ja mielenosoittajat ottivat yhteen. Protesteissa kuoli sekä siviilejä että sotilaita.

Ainakin 94 ihmistä joutui sairaalaan.

Turvallisuusviranomaiset pidättivät yli 500 ihmistä, viranomaisten lausunnossa kerrottiin maanantaina.

Ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watchin aluejohtaja Hugh Williamson kirjoitti Twitterissä, että vahvistamattomien raporttien mukaan viranomaiset käyttivät ylimitoitettua voimaa mielenosoitusten taltuttamiseksi.

Ihmiset vastustivat perustuslaillisia uudistuksia

Turvallisuusviranomaisten mukaan mielenosoittajat marssivat alueen pääkaupungissa Nukusissa perjantaina ja yrittivät vallata hallituksen rakennuksia.

Mielenosoitukset puhkesivat sen jälkeen, kun hallitus ehdotti luopumista Neuvostoliiton hajoamisen jälkeen tehdystä sopimuksesta.

Sopimuksen mukaan Karakalpakia voi halutessaan julistautua itsenäiseksi alueeksi pelkän kansanäänestyksen tuloksen perusteella.

Uudistus olisi siis heikentänyt alueen autonomista asemaa.

Lauantaina Uzbekistanin itsevaltainen presidentti Shavkat Mirziyoyev luopui suunnitelmistaan muuttaa Karakalpakian asemaa.

Oppositio: Hallitus tiivistää otettaan

Karakalpakia sijaitsee Araljärven rannalla lähellä Kazakstanin rajaa. Alueella asuu noin 700 000 ihmistä, joista enemmistö puhuu kazakkia muistuttavaa kieltä.

Opposition mukaan hallitus haluaa liittää Karakalpakian tiiviimmin osaksi Uzbekistania, koska se pelkää Itä-Ukrainan tapahtumien toistuvan Uzbekistanissa.

Uzbekistan on viime aikoina ryhtynyt uudistamaan perustuslakiaan tavalla, joka keskittäisi valtaa yhä tiiviimmin nykyhallinnolle.

Mirziyoyev on hallituskautensa aikana julistanut rakentavansa "uutta Uzbekistania".

Hän on muiden muassa rajoittanut lehdistön vapautta maassa ja ehdottanut presidenttikauden pidentämistä seitsemään vuoteen.

Uudistuksesta hyötyisi Mirziyoyev itse, sillä hänet valittiin toiselle viisivuotiselle presidenttikaudelle viime vuonna.

Protestien seurauksena Uzbekistanin parlamentti päätti pidentää perustuslain uudistamiseen liittyvää harkinta-aikaa 15. heinäkuuta saakka.

Karakalpakiassa on nyt hätätila

Mirziyoyev julisti lauantaina kuukauden kestävän hätätilan Karakalpakiassa.

Alueelle on muiden muassa määrätty ulkonaliikkumiskielto yöaikaan.

Uzbekistan on entinen Neuvostoliiton tasavalta ja Uzbekistanilla on läheiset suhteet naapurimaa Kazakstaniin sekä Venäjään.

Mirziyoyev puhui maanantaina Kazakstanin presidentti Kassym-Jomart Tokajevin kanssa.

Kremlin tiedottaja Dmitri Peskov kommentoi maanantaina, että mellakat ovat Uzbekistanin sisäinen asia.

Sen sijaan Euroopan unioni on vaatinut riippumatonta tutkintaa loppuviikon tapahtumista.

lundi 4 juillet 2022 22:26:47 Categories: Uzbekistan YLE

ShareButton
ShareButton
ShareButton
  • RSS

Suomi sisu kantaa

TetraSys Oy.

TetraSys Oy.