Ilta Sanoma

Näitä jouluruokia tekee mieli ottaa lisää.

Kuva: Ulla-Maija Lähteenmäki, Ville Honkonen, Anna Huovinen

Jouluun kuuluu hyvä ruoka. Keräsimme 50 parasta jouluruokareseptiä, joista löytyy jokaiselle jotakin. Joukossa on perinteisiä ruokia ja reseptejä, mutta myös erikoisempia versioita jotain uutta janoaville.

Kerroimme aiemmin joulun parhaista kalaresepteistä:

Lue lisää: 18 parasta kalareseptiä joulupöytään - mehevää lohta, herkullista graavikalaa ja maukkaat sillit

Kinkun paistamisessa kiire ei ole kaveri. Kinkku kannattaa sulattaa hyvissä ajoin ja nostaa huoneenlämpöön ennen paistamista. Paistamisessa lämpömittari on tärkeä apuväline. Kinkun sisälämpötilan on hyvä olla vähintään 10 astetta sitä uuniin laittaessa. Kylmästä kinkusta irtoaa nestettä, mikä voi pilata lopputuloksen.

Uunin lämpötila kannattaa pitää mietona. Mitä matalampi lämpötila, sitä kauemmin kinkun paistamiseen menee aikaa. Hyvä lämpötila on noin 80 asteesta reiluun sataan asteeseen. Osin paistolämpötila on myös makukysymys.

Nyrkkisääntö paistoaikaan on noin 1,5 tuntia ensimmäistä kinkkukiloa ja tunti seuraavia kinkkukiloja kohti. Yksi vinkki on säätää uuni siihen asteeseen, jonka lämpöiseksi kinkun haluaa kypsyvän. Mittarin avulla kinkun sisälämpötilaa on helppo seurata paistamisen aikana.

Joulukinkku on monen suomalaisen suosikki joulupöydästä.

Joulukinkku on monen suomalaisen suosikki joulupöydästä. Kuva: Ulla-Maija Lähteenmäki

Paistaminen kannattaa siis lopettaa muutama aste ennen tavoiteltua lämpötilaa, sillä kinkun lämpötila voi nousta kolmekin astetta uunista ottamisen jälkeen. Kinkku on mehevimmillään noin 65-asteisena. Ylikypsän kinkun saa 70-80 asteessa, mutta silloin kinkku menettää osan mehukkuudestaan lihasnesteiden haihduttua lihasta.

Kinkku kannattaa jäädyttää viileässä ja nopeasti. Huoneenlämmössä jäähdyttäminen saa kinkun pilaantumaan herkästi. Ammattilaiset neuvovat jäähdyttämään kinkun ulkona tai parvekkeella.

Kuorruttamisessa suomalaiset jakautuvat kahteen leiriin: noin puolet suomalaisista valmistaa kinkun kuorrutettuna, puolet taas suosii sinappihunnutonta kinkkua. Jos kuorrutuksen haluaa, se kannattaa tehdä vasta juuri ennen syömistä.

Lue lisää: Näin paistat täydellisen joulukinkun - 7 vinkkiä, joilla onnistut varmasti

Parhaat kinkkureseptit:

Joulun paras kinkku Pekka Terävän tapaan

Sinappikuorrutettu joulukinkku

Glaseerattu joulukinkku

Vanhanajan joulukinkku

Alkupalapöydän tarjottavat voi asetella tarjolle kauniiksi kranssiksi havujen kanssa.

Alkupalapöydän tarjottavat voi asetella tarjolle kauniiksi kranssiksi havujen kanssa. Kuva: Anna Huovinen

Joulupöydän alkupalapöytä notkuu usein sellaisia herkkuja, että maha on täynnä jo ennen pääruokiin siirtymistä. Onneksi jouluaattona on aikaa ja ennen pääruokaa voi tarvittaessa pitää pienen ruokalevon. Näitä herkkuja tekee mieli ottaa lisää!

Helpot lohirullat

Tomi Björckin mädillä täytetyt kananmunat

Patee taikinakuoressa eli ranskalainen paté en croute

Sillikakku

Jouluinen ceviche kuhasta tai lohesta

Lämminsavulohta omenalla ja kapriksilla

Puolukkaiset poropiiraat

Helpot mutta näyttävät lohialkupalat

Täytetyt taatelit

Sillivoileivät

Savulohiterriini

Loheton lohi eli porkkala

Savuporomoussekakku

Itkettävän ihana sipulipiirakka

Katkarapucocktail

Pinaattinen lohimunakasrulla

Joulukinkun lisäksi pääruokapöytään mahtuu monessa kodissa laatikoita, kalkkunaa, kaloja ja muita herkkuja. Kinkkureseptit löydät jutun alusta.

Joulukalkkuna yrtti-omenatäytteellä

Joululihapullat

Jouluinen riistafilee

Vegaaninen jouluvuoka

Karjalanpaisti

Uunilohi

Laatikkoreseptit

Alusta asti itse valmistettu laatikko on kiireettömän joulunlaittajan valinta. Helpotusta kaipaava ostaa valmiin laatikon ja tuunaa sen astetta paremmaksi.

Valmiina ostettuihin laatikoihin voi lisätä esimerkiksi mausteita tai lorauksen kookoskermaa.

Valmiina ostettuihin laatikoihin voi lisätä esimerkiksi mausteita tai lorauksen kookoskermaa. Kuva: Ville Honkonen

Perinteiset peruna-, porkkana- ja lanttulaatikko

Isoäidin perinteinen lanttulaatikko

Imelletty perunalaatikko

Bataatti-kookoslaatikko

Tuunattu porkkanalaatikko

Tuunattu bataattilaatikko

Maistuvimmat lisukkeet

Rosolli on yksi perinteikkäistä joulupöydän lisukkeista. Jos rosolli ei ole jouluseurueesi juttu tai kaipaat jotain uutta, valmista sen sijaan näyttävä juuresvuoka, helpot uunijuurekset tai punajuuresta upean värin saava punajuuririsotto.

Vanhan ajan rosolli

Uunirosolli

Juuresvuoka

Omena-punajuurisalaatti

Kotisinappi

Uunijuurekset

Punajuuririsotto

Sienisalaatti

Hasselbackan perunat

Sinihomejuusto-päärynäsalaatti

Paahdettu perunasalaatti

Vadelma-briesalaatti

Pihlajanmarjahyytelö

Leivät

Leivät maistuvat esimerkiksi mäti- ja kalaruokien kyytipoikina, jälkiruokajuustojen kanssa ja aattoyön viimeisellä santsikierroksilla kinkun kanssa.

Tämä jouluinen näkkileipä saa makunsa glögistä.

Tämä jouluinen näkkileipä saa makunsa glögistä. Kuva: Ulla-Maija Lähteenmäki

Jouluinen porkkanafocaccia

Pähkinä-hedelmäleipä

Puolukkainen pataleipä

Perinteinen saaristolaisleipä

Tyrnillä tuunattu helppo saaristolaisleipä

Glöginäkkäri

Ilta Sanoma
lundi 20 décembre 2021 16:18:00 Categories: Ajankohtaista Ilta Sanoma

ShareButton
ShareButton
ShareButton
  • RSS

Suomi sisu kantaa

TetraSys Oy.

TetraSys Oy.