Ilta Sanoma

Yhdistetyn A-maajoukkueen odotetusti jättävä Petter Kukkonen on muokannut Suomessa käsitystä urheilun moraalista, etiikasta ja moniulotteisuudesta. Mutta tuskin hän haluaa tulla muistetuksi vain näistä asioista, kirjoittaa Pekka Holopainen.

Hauista jännittävä päävalmentaja Petter Kukkonen on ollut Ilkka Herolalle tärkein tuki ja turva, kun junioritähti jyräsi tiensä lajinsa huipulle.

Hauista jännittävä päävalmentaja Petter Kukkonen on ollut Ilkka Herolalle tärkein tuki ja turva, kun junioritähti jyräsi tiensä lajinsa huipulle. Kuva: Jesse Väänänen

Aurinko helli hotelli Sonnenbichlin terassia Oberstdorfin laitamilla 27. helmikuuta tänä vuonna. Vastapäätä istui Ilkka Herola, joka edellispäivänä oli yhdistetyn MM-kisaladulla ikään kuin antanut omalle uralleen tarkoituksen ja uransa tärkeimmän tukihenkilön, päävalmentaja Petter Kukkosen pitkälle ajanjaksolle oikeutuksen.

Yhdistetty hiihto ei ole maailman suurimpia urheilumuotoja, mutta Suomessa se kuuluu kansallisesti varsin merkittävien lajien joukkoon. Herolan MM-hopeamitali pyyhkäisi historiaan yhden suoranaisen häpeäpilkun. Sitten Sapporon MM-kisojen 2007 kaikki Suomen mitalit pohjoismaisten hiihtolajien MM-kisoissa tai olympiakisoissa olivat tulleet pelkästään maastohiihdosta.

Lue lisää: Olympiamitalisti on kärkiehdokas Suomen huippupestiin - "Olen odottanut"

Haastattelun lopuksi Herola esitti varsin valistuneen arvion, jonka mukaan Petter Kukkosen aikakausi yhdistetyn päävalmentajana päättyisi olympiakeväänä 2022.

Perjantaina Kukkonen vahvisti Yle Urheilulle tämän julkisen salaisuuden luonteisen tiedon. Koska vuodet hänen rekrytoinnistaan, keväästä 2012, ovat tutusti lentäneet kuin siivillä, numeraalinen data Kukkosen urasta suorastaan hämmentää.

Hänestä tulee nimittäin ensi keväänä 10 virkavuodellaan modernin aikakauden pitkäikäisin Hiihtoliitosta palkkaa saanut päävalmentaja. Eino Kirjonen veti mäkihyppääjiä 1964-80 ja Immo Kuutsa hiihtäjiä 1972-85, mutta V-tyylillä hyppäämisen ja luisteluhiihdon ajalta Kukkonen on selvä ykkönen.

Legendaarinen Immo Kuutsa meloi hiihtomaajoukkueen kajakkia peräti 13 vuotta. Lahden MM-kisoissa 1978 kannustusta sai Helena Takalo.

Legendaarinen Immo Kuutsa meloi hiihtomaajoukkueen kajakkia peräti 13 vuotta. Lahden MM-kisoissa 1978 kannustusta sai Helena Takalo.

Lähdetään liikkeelle miehen suurimmista ansioista. Viime vuosikymmenen alussa ei kyse ollut miesten hyppy- tai hiihtokunnosta, vaan vakavammista asioista: lajin elämästä tai kuolemasta Suomessa. A-maajoukkueen resurssit olivat 75 prosenttia pienemmät kuin kaudeksi, jona Herola vihdoin katkaisi pitkän arvokisamitalittoman putken.

Lue lisää: Ilkka Herolan ja Petter Kukkosen suhde on täysin ainutlaatuinen - ja monelle se olisi mahdoton: "En usko, että vastaavaa enää tulee"

Tämän kuolemankierteen nuori päävalmentaja lähimiehineen sai päättäväisellä ja isällisellä otteella katkaistua niin, että Sotshin olympiakisoissa 2014 haaveiltiin jo jonkinlaisesta menestyksestä. Kun se osoittautui hattarasta rakennetuksi pilvilinnaksi, Kukkonen harkitsi jo ääneen irtisanoutumista.

Huippu-urheilu ei aina ole kovin korkeamoraalista, eettistä tai moniulotteistakaan toimintaa. Moni onkin kerta toisensa perään hämmentynyt, kun Petter Kukkonen on tiukasti - ehkä joskus omaksi tappiokseenkin - pitänyt näistä ohjenuoristaan kiinni ja edellyttänyt toimintaympäristöltään samaa.

Irvokkain esimerkki vastareaktiosta oli kohtelu, kun Kukkonen paljasti runsas vuosi sitten härskin manipuloinnin ja suoranaisen korruption mäkivarustetarkastuksissa. Kansainväliseltä hiihtoliitolta tuli varoitus ja omiltakin urheilijoilta kaino toive, josko ei systeemiä ihan liikaa ärsytettäisi.

Lue lisää: Kommentti: Pukuhuijauksen paljastanut Petter Kukkonen joutui farssin syntipukiksi - korruptoitunut herrakerho ampui viestintuojan kylmästi

Kukkonen on tällaisessa, jopa naiivissa suoraselkäisyydessään lähes uniikki tapaus omissa ammatillisissa ympyröissään.

Päävalmentaja Jouko Karjalaiseen ei kohdistunut potku-uhkaa, kun Suomi otti Salt Lake Cityssä Samppa Lajusen johdolla kaikki kolme jaossa ollutta yhdistetyn kultamitalia.

Päävalmentaja Jouko Karjalaiseen ei kohdistunut potku-uhkaa, kun Suomi otti Salt Lake Cityssä Samppa Lajusen johdolla kaikki kolme jaossa ollutta yhdistetyn kultamitalia. Kuva: Kari Kuukka

Moraali ja etiikka ovat kivoja juttuja, mutta tuskin 10 vuotta palvellut päävalmentaja haluaa vain niistä tulla jälkipolvien muistamaksi. Edeltäjistä Jyri Pelkonen muistetaan mm. kuudesta ja Jouko Karjalainen 12 arvokisamitalista. Toisaalta ajat olivat toiset ja päävalmentajilla parhaimmillaan käytössä jopa puolenkymmentä henkilökohtaisella arvokisatasollakin mitalikategoriassa urheillutta miestä.

Tällaisessa runsaudenpulan ähkyssä ei Petter Kukkosen ole ikinä tarvinnut kärvistellä.

Kukkosen aikana suomalaiset ovat saavuttaneet - käytännössä Herolan kiskomin tulivaunuin - maailmancupissa podium-tason parikymmentä kertaa. Herola on Pekingin olympiakisoissa Suomen suurimpia mitalikandidaatteja.

Samalla hän määrittelee sen, muistetaanko Petter Kukkosen aikakausi sisä- vai ulkourheilullisista teemoista.

Kirittärien pesäpallojoukkueen iso kumppani Bolt.Works toivoi viikonvaihteen IS:ssa, ettei yhtiön logoa näkyisi ex-pelinjohtaja Petri Kaijansinkkoon liittyvissä artikkeleissa. Tämä todistaa taas suomalaisen urheilusponsoroinnin tarpovan lapsenkengissä. Leikkiin lähtevä yhtiö ottaa riskin myös urheilun lieveilmiöistä. Harkintaa kannattaa harrastaa etu-, ei jälkikäteen.

Ilta Sanoma
lundi 20 décembre 2021 20:48:00 Categories: Ilta Sanoma Urheilu

ShareButton
ShareButton
ShareButton
  • RSS

Suomi sisu kantaa

TetraSys Oy.

TetraSys Oy.