Ilta Sanoma

Jarmo voi päästä velkajärjestelyyn kolmen vuoden päästä.

Virtuaalivaluuttoja on moneen lähtöön. Niihin ei tule sijoittaa ilman huolellista paneutumista aiheeseen.

Virtuaalivaluuttoja on moneen lähtöön. Niihin ei tule sijoittaa ilman huolellista paneutumista aiheeseen. Kuva: Dado Ruvic / Reuters

Kansainvälinen bitcoin-huijausverkosto saa uhreja Suomessakin. Yksi heistä on Jarmo (nimi muutettu), jonka karun tarinan kertoo Ylen MOT. Jarmo halusi yllättää vaimonsa ja otti velkaa lähes 100?000 euroa sijoittaakseen bitcoin-virtuaalivaluuttaan, jolla jotkut ovat oikeasti rikastuneet. Rahat menivät kuitenkin asiansa osaavalle huijarille.

Eräänä päivänä Jarmo kirjoitti Googleen "bitcoin sijoittaminen" ja päätyi maksamaan luotettavan oloisella verkkosivulla pyydetyn 250 euron minimisijoituksen. Sen jälkeen huijarit loivat Jarmoon luottamussuhteen ilmeisesti konekäännetyillä sähköpostiviesteillä, ja lopulta Jarmo saatiin lähettämään sijoitusalustalle kuvan passistaan ja sähkölaskustaan.

Pahin vahinko tapahtui, kun Jarmo otti yhteensä 99?000 euron lainan uskoen huijarien vakuuttelua, että tuotot ylittävät reilusti lainan kulut. Huijarit käyttivät sitten Anydesk-etähallintaohjelmistoa siirtääkseen lainatut rahat ulkomaisille pankkitileilleen. Nyt velkojat ovat Jarmon perässä, ja osa palkasta menee ulosottoon. Mahdollisuus velkajärjestelyyn avautuu kolmen vuoden kuluttua. Vaimo on kuitenkin pysynyt rinnalla.

Lue lisää: Jos tieto­koneellesi aukeaa tällainen näkymä, lopeta heti

Tapaus kytkeytyy todennäköisesti samaan kansainväliseen huijausverkostoon, josta Ilta-Sanomat Digitoday kirjoitti maanantaina.

Kansainvälisten bitcoin-huijausten alkuperänä on pidetty Yhdysvalloissa perustettua verkostoa, jonka toimintatapoihin kuuluu muun muassa "henkilökohtaisen avustajan" nimeäminen. Tämä johtaa puhelinsoittoihin huijarien taholta. Huijausvyyhtiin kuuluu myös suomenkielinen sijoitusrahastot.org-verkkosivusto. Virtuaalivaluutan ostaminen verkoston sivuilta johtaa kaikkien rahojen menettämiseen ja toistuvaan puhelinsoittojen sarjaan.

Lue lisää: Varo näitä viestejä: Uudet pankki- ja bitcoin-huijaukset voivat käydä kalliiksi

Huijattu ei päädy väärille verkkosivuille vain Googlen hakukoneen kautta. Suomalaisten postilaatikoihin lähetetään kryptovaluuttahuijauksia ainakin pääministeri Sanna Marinin (sd) nimissä. Linkin klikkaaminen johtaa väärennetylle Ylen sivuja muistuttavalle sivustolle, joka puolestaan johtaa epämääräiseen Bitcoin UP -nimiseen palveluun.

Samaa huijausta on markkinoitu aiemmin nimillä Bitcoin Revolution, Bitcoin Evolution, Bitcoin Code ja Bitcoin Era.

Ylen lisäksi huijauksissa käytetään muidenkin tiedotusvälineiden nimiin väärennettyjä uutisia. Tällä hetkellä huijauksia tehdään myös Ilta-Sanomien sivuksi naamioidulla huijaussivulla, jossa on keksitty tarina 17-vuotiaasta "Niklas Heikkisestä", joka osti talon äidilleen bitcoin-kauppatuotoilla.

Virtuaalivaluuttojen nimissä tehdyt vedätykset ovat yleistyneet Suomessa nopeasti tänä vuonna. Marraskuun puoliväliin mennessä niitä oli kirjattu 60 kappaletta yksin Helsingissä.

- Niiden määrä on kasvanut merkittävästi tämän vuoden aikana. Se on ihan selvä piikki ja ilmiö. Viime vuonna niitä kirjattiin vain yksittäisiä, Helsingin poliisin rikostarkastaja Ismo Siltamäki kertoi.

Lue lisää: Poliisia työllistävät uudenlaiset huijaukset, rahoja ei saa takaisin - "Ihmisille syntyy jonkinlainen sokeus"

Yleensä uhri menettää rahansa pysyvästi.

- Yleisesti voi sanoa, että ihmiset etsivät netin kautta erilaisia mahdollisuuksia sijoittaa. Ja sitten he osuvat väärälle sivulle, eivätkä tee taustatyötä tarpeeksi. Ihmisille syntyy jonkinlainen sokeus, kun he päättävät lähteä mukaan, Siltamäki hahmotti marraskuussa.

Ilta Sanoma
mardi 21 décembre 2021 09:03:00 Categories: Digitoday Ilta Sanoma

ShareButton
ShareButton
ShareButton
  • RSS

Suomi sisu kantaa

TetraSys Oy.

TetraSys Oy.