Venäjän 2-2-tasoitusosuma hyväksyttiin pitkän pohdinnan jälkeen. Päävalmentaja Jukka Jalonen ei hyväksynyt tuomareiden toimintaa. Suomi voitti si" /> Venäjän 2-2-tasoitusosuma hyväksyttiin pitkän pohdinnan jälkeen. Päävalmentaja Jukka Jalonen ei hyväksynyt tuomareiden toimintaa. Suomi voitti si" />

YLE

Suomen miesten jääkiekkomaajoukkue kukisti Venäjän maalein 3-2 Moskovan EHT-turnauksen päätösottelussa. Suomi voitti kaikki kolme turnausotteluaan.

Leijonien sankareiksi nousivat hyvän ottelun pelannut maalivahti Harri Säteri ja hyökkääjä Sakari Manninen, joka viimeisteli kolmannessa erässä 2-1-johtomaalin ja ratkaisi voiton jatkoajan "haamumaalillaan".

Venäjä haki jatkoajalla ratkaisua ilman maalivahtia pelaten, mutta Manninen karkasi läpiajoon. Hänet kaadettiin, eikä kiekko mennyt maaliin, mutta tuomaristo tuomitsi tilanteen maaliksi.

CCCP-paidoissa pelannut Venäjä juhlisti ottelussa Neuvostoliiton ja Venäjän jääkiekon 75-vuotista taivalta, joka alkoi vuonna 1946. Punakone jauhoi avauserässä tilanteita Suomen maalille, mutta Säteri kesti.

Waltteri Merelä takasi Suomelle johdon, kun hän survoi Joonas Nättisen ja Miikka Salomäen esityön jälkeen ensimmäisen A-maaottelumaalinsa puolisentoista minuuttia ennen taukoa.

Jalonen: "Pistää miettimään, mitä tuomariaitiossa oikein tapahtuu"

Toisessa erässä Venäjä lisäsi tempoa, mutta Säteri kesti Nikita Gusevin läpiajon. Hetkeä myöhemmin Gusev tarjoili maalintekopaikan Artjom Minulinille, joka tasoitti pelin.

Suomen pelaajista kutiaan pääsi kokeilemaan esimerkiksi Jere Karjalainen, mutta Venäjä oli hallitsevampi osapuoli.

Kolmannessa erässä tolpat pelastivat kerran Säterin, mutta hyökkääjä Manninen toi helpotusta 2-1-maalillaan.

Sitten tunteet kuumenivat. Alle neljä minuuttia ennen varsinaisen peliajan päättymistä Venäjä tasoitti Vjatseslav Voinovin laukauksella. Maalia tarkastettiin pitkään videolta, koska Säterin edessä häärineiden venäläispelaajien epäiltiin häirinneen maalivahtia sääntöjen vastaisesti.

Suomen valmennusjohto kritisoi voimakkaasti maalin hyväksymistä. Jukka Jalonen kertoo Yle Urheilulle saaneensa videovalmentajalta selkeän viestin, että tilanne oli sataprosenttisesti maalivahdin häirintä.

- En voinut ymmärtää, miten se maali hyväksyttiin. Piti kiukutella, koska tuomarit tiesivät tekevänsä virheen ja väärin. Jos he olisivat tehneet oikean päätöksen, niin olisin lentänyt katsomoon ihan varmasti. Sen verran annoin palautetta. Se oli niin selvä maalivahdin häirintä, että miten se oli mahdollista hyväksyä maaliksi? Venäjällä kaikki on mahdollista.

Miksi maali hyväksyttiin?

- Sitä voi jokainen miettiä. Täällä ei pitäisi olla huonoja tuomareita. Tämä pistää miettimään, mitä siellä tuomariaitiossa oikein tapahtuu (kun maalia tarkistetaan) ja kenen kanssa he ovat olleet tekemisessä.

Jalonen kuitenkin oli tyytyväinen joukkueensa esitykseen.

- Oltiin välillä vaikeuksissa ja pelaajien energiatasot alkoi loppumaan. Lopputulokseen voin olla tyytyväinen. Olen ylpeä pelaajista.

Waltteri Merelä firar mål med två lagkamrater.
Leijonat voitti EHT-turnauksen kaikki pelinsä.Mikhail Japaridze/TASS/All Over

Jatkoaikaratkaisusta tuli vielä erikoisempi, kun Venäjän uhkapeli kostautui, ja Manninen sai voittomaalin saamatta kiekkoa maaliin.

Marraskuussa Helsingin EHT-turnauksessa Suomi voitti kaksi ensimmäistä otteluaan ja hävisi päätösottelun. Joulukuussa tahti oli sama kahden ensimmäisen ottelun osalta, kun Leijonat kukisti Prahassa Tshekin 3-2 ja nujersi Moskovassa Kanadan 4-1. Päätösottelussa Moskovassa Leijonat ei antanut Helsingin vahingon toistua vaan voitti tyylikkäästi kolmannenkin ottelun.

Lisätty Jukka Jalosen kommentit ja muutettu otsikkoa klo 19.21.