Sosiaali- ja terveysvaliokunta korosti muun työn tarjoamista koronarokotuksista kieltäytyville sote-työntekijöille palkanmaksun lopettamisen sija" /> Sosiaali- ja terveysvaliokunta korosti muun työn tarjoamista koronarokotuksista kieltäytyville sote-työntekijöille palkanmaksun lopettamisen sija" />

YLE


Eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunta puoltaa hoitohenkilöstön pakollisia koronarokotuksia. Valiokunta on saanut mietintönsä valmiiksi maanantaina.

Hallitus on esittänyt tartuntatautilakiin väliaikaista uutta pykälää, jolla sosiaali- ja terveysalan työntekijöiltä voidaan edellyttää koronarokotusta.

Työnantajalla on velvollisuus huolehtia, ettei riskiryhmiin kuuluvien potilaiden ja asiakkaiden kanssa työskentelevä henkilöstö aiheuta heille tartuntavaaraa. Laissa on jo lista herkkien potilasryhmien kanssa työskentelevän hoitohenkilökunnan pakollisista rokotteista. Nyt listaan lisätään määräajaksi koronarokote.

Sote-alan työntekijöiden "rokotuspakko" tulee voimaan mahdollisimman pian.

Eduskunnan on määrä päättää sote-henkilöstön rokotesuojasta joulun ja uudenvuoden välipäivinä. Lain voimaantuloa seuraa kuukauden siirtymäaika, jotta hoitohenkilöstö ehtii ottaa vaadittavan koronarokotuksen ja työnantajat voivat varmistua työntekijöiltä vaadittavasta suojasta.

Enintään 72 tuntia vanha negatiivinen koronatestitulos olisi vaihtoehto, jos työntekijällä on lääketieteellinen syy olla ottamatta rokotusta.

Tartuntatautilain mukaan työnantaja voi vain erityisestä syystä käyttää asiakkaiden ja potilaiden kanssa työntekijää, jolla ei ole riittävää suojaa covid-19-tautia vastaan.

Hallituksen esityksen mukaan työnantajalla ei olisi palkanmaksuvelvollisuutta, jos rokottamaton työntekijä ei ota muuta tarjottua työtä vastaan tai sellaista ei ole.

Sote-valiokunta korosti mietinnössään kuitenkin muun työn tarjoamisen ensisijaisuutta työntekijän aseman turvaamiseksi. Työnantajan työntarjoamisvelvollisuus on laaja ja se on voimassa koko työnteon estymisen ajan.

Väliaikainen pykälä pakollisista koronarokotteista on voimassa ensi vuoden loppuun saakka.

Perussuomalaiset esittivät sote-valiokunnan mietintöön vastalauseen. Puolueen mielestä sosiaali- ja terveydenhuollon yksiköissä tulisi ottaa käyttöön pikatestit hauraiden asiakkaiden ja potilaiden vierailijoiden testaamiseksi. Tämä suojaisi potilaita ja asiakkaita sekä työntekijöitä tartunnoilta.

Perustuslakivaliokunta ei nähnyt estettä hoitohenkilöstön pakollisille koronarokotuksille. Valiokunnan viime torstaisen lausunnon mukaan väestön terveyden suojeleminen ja terveydenhuollon toimintakyvyn säilyttäminen pandemian aikana ovat painavia perusteluja, jotka oikeuttavat poikkeuksellisen pitkälle menevät, ihmisten perusoikeuksiin puuttuvat viranomaistoimet.

Lue lisää:

Eduskunta keskusteli sote-työntekijöiden "rokotuspakosta": kokoomus kiitteli esitystä, perussuomalaiset vannoivat pikatestien nimeen

Perustuslakivaliokunta: Hallituksen esitys sote-henkilöstön rokotevelvollisuudesta perustuslain mukainen, pakkorokotuksista ei kyse

SuPerin puheenjohtaja kriittisenä hoitohenkilöstön "pakkorokotuksista": Ihmisiä voi sanoutua irti töistä koko alalta

Hoitajien "rokotuspakko" saa ristiriitaisen vastaanoton - lista näyttää, missä sote-ammateissa on vähiten rokotettuja

lundi 20 décembre 2021 16:02:13 Categories: YLE koronarokote

ShareButton
ShareButton
ShareButton
  • RSS

Suomi sisu kantaa

TetraSys Oy.

TetraSys Oy.