Koronaviruksen omikronmuunnos leviää nopeasti koko Suomessa. Tässä kerromme, mitä muunnoksesta tiedetään juuri nyt. " /> Koronaviruksen omikronmuunnos leviää nopeasti koko Suomessa. Tässä kerromme, mitä muunnoksesta tiedetään juuri nyt. " />

YLE


Kuinka paljon Suomessa on omikronmuunnosta?

Omikrontartuntoja on Suomessa mitä todennäköisimmin ainakin useita satoja. Tarkkaa lukumäärää ei ole tiedossa.

Esimerkiksi Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin diagnostiikkajohtaja Lasse Lehtosen mukaan viime viikolla tehdyissä testeissä yli puolet pääkaupunkiseudun tartunnoista oli omikronia tai omikronepäilyjä.

Viime viikon maanantaista perjantaihin Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin alueella todettiin reilut 5 200 tartuntaa. Viikonlopun ja maanantain aikana tartuntoja todettiin lähes 3 000 lisää. Valtaosa tartunnoista todettiin pääkaupunkiseudulla eli Helsingissä, Vantaalla, Espoossa ja Kauniaisissa.

Pääkaupunkiseudulla todettiin viime viikon aikana keskimäärin vajaat 800 tartuntaa per päivä. Se tarkoittaa siis sitä, että pelkästään pääkaupunkiseudulla omikrontartuntoja todetaan karkeasti arvioiden 300-400 päivittäin.

Muissa maakunnissa omikrontartuntoja on todettu yhteensä useita kymmeniä.

Kaikki omikrontartunnat eivät todennäköisesti päädy tilastoihin, sillä virusmuunnos selvitetään vain pienestä osasta tartuntoja.

Missä päin Suomea omikronia on?

Omikronmuunnos on levinnyt jo suurimpaan osaan Suomea. Omikronmuunnoksen aiheuttamia tartuntoja on vahvistettu näissä maakunnissa:

  • Etelä-Karjala
  • Etelä-Pohjanmaa
  • Kymenlaakso
  • Kanta-Häme
  • Keski-Suomi
  • Lappi
  • Pohjanmaa
  • Pohjois-Karjala
  • Pohjois-Savo
  • Satakunta
  • Uusimaa
  • Varsinais-Suomi

Näissä maakunnissa ei ole vielä vahvistettu omikrontartuntoja:

  • Etelä-Savo
  • Kainuu
  • Keski-Pohjanmaa
  • Pirkanmaa
  • Pohjois-Pohjanmaa
  • Päijät-Häme

Kuinka tehokkaasti omikron leviää?

Omikron leviää selvästi helpommin kuin deltamuunnos.

Maailman terveysjärjestö WHO varoitti maanantaina, että koronaviruksen omikronmuunnos leviää nopeammin kuin deltamuunnos. WHO:n mukaan tartuntojen määrä kaksinkertaistuu 1,5-3 päivän aikana alueilla, joissa muunnos leviää paikallisesti.

Joissakin tutkimuksissa omikronin tartuttavuuden on arvioitu olevan yli viisinkertainen deltavarianttiin nähden.

Useissa maissa, kuten Norjassa, Tanskassa ja Britanniassa on huomattu, että omikronmuunnos nousee hyvin nopeasti yleisimmäksi muunnokseksi ohi deltamuunnoksen.

Esimerkiksi tautiekologi Tuomas Aivelo on arvioinut, että omikronista tulisi Suomen yleisin muunnos jo ennen joulua.

Kuinka vaarallinen omikron on?

Vielä ei tiedetä varmasti, aiheuttaako omikronmuunnos yhtä paljon vakavia oireita kuin vaikkapa deltamuunnos. Varhaiset tutkimustulokset ovat keskenään ristiriitaisia.

Esimerkiksi Imperial College London -yliopiston tuore, toistaiseksi vertaisarvioimaton tutkimus toteaa, että omikronmuunnos saattaa olla ihan yhtä vaarallinen kuin deltamuunnos. Tutkimuksessa taudin oireiden, tartuntamäärien tai sairaalatapausten määrässä ei ollut merkittävää eroa omikron- ja deltamuunnosten välillä.

Toisaalta Etelä-Afrikassa tartuntamäärät ovat kasvaneet nopeasti omikronmuunnoksen takia, mutta tartunta-aalto on jäämässä huomattavasti aiempia lievemmäksi sairaalakuormituksen ja kuolemien suhteen.

Myös Euroopan lääkeviraston alustavien tietojen mukaan omikrontartunnat näyttävät olleen pääosin lieviä.

Vielä tarvitaan lisää tietoa ja tutkimusta, jotta omikronin vakavuudesta opitaan enemmän.

Suojaavatko rokotteet omikronilta?

Rokotteet vaikuttavat suojaavan omikronilta heikommin kuin aiemmilta muunnoksilta, eli muunnos läpäisee rokotteiden tuoman suojan aiempaa helpommin. Siitä kertoo muun muassa se, että omikron leviää nopeasti myös maissa, joissa väestön immuniteettitaso on korkea.

Se ei kuitenkaan tarkoita sitä, etteikö rokote suojaisi omikronilta ollenkaan. Vaikka se ei suojaisi tartunnalta, se voi silti suojata vakavilta oireilta.

Kolme rokotetta suojaa omikronmuunnokselta selvästi paremmin kuin kaksi rokotetta. Eri tutkimusten mukaan kolmannen rokotteen jälkeen suoja oireellista omikrontautia vastaan on noin 55-80 prosenttia.

Pfitzer-Biontechin ja Modernan rokotteiden on todettu suojaavan omikronilta jonkin verran paremmin kuin Johnson & Johnsonin ja Astra Zenecan rokotteet.

Miten muunnoksen leviäminen vaikuttaa rajoituksiin?

Omikronmuunnoksen yleistyminen voi tarkoittaa muun muassa koronapassin käytön keskeyttämistä: koronapassi ei välttämättä estäkään enää tartuntoja, kun omikron väistää rokotteiden tuomaa suojaa.

Esimerkiksi Varsinais-Suomessa otettiin tällä viikolla käyttöön rajoituksia, joita ei enää voi välttää koronapassilla. Myös Pohjois-Pohjanmaalle suunnitellaan samanlaisia toimia.

Hallituksen keinovalikoimassa ovat myös muun muassa ravintolarajoitusten ja maahantulon ehtojen kiristäminen. Lisäksi hallitus pohtinee sitä, pitäisikö kouluissa esimerkiksi siirtyä etäopetukseen tai pidentää joululomia.

Lue lisää:

Päivittyvä seuranta: Biden ei halua Yhdysvaltoihin koronasulkuja | Valiokunta puoltaa sote-henkilöstön rokotuksia

Katso rokotettujen ja rokottamattomien erot sairaala- ja tehohoidossa - grafiikka näyttää tuoreimmat luvut

Suomen koronatilanne pahenee ja päättäjiä patistetaan toimimaan nopeasti - ainakin nämä keinot hallituksella on käytössään

Tutkijoilta vakava varoitus päättäjille: Jouluviikolla voi olla kymmeniätuhansia tartuntoja

Pohjois-Pohjanmaalle suositellaan täyskieltoa tapahtumille - tilaisuuksia ei voisi järjestää koronapassin avulla

Aluehallintovirasto kieltää yleisötilaisuudet ja rajoittaa tilojen käyttöä Varsinais-Suomessa

mardi 21 décembre 2021 08:30:34 Categories: YLE koronavirus

ShareButton
ShareButton
ShareButton
  • RSS

Suomi sisu kantaa

TetraSys Oy.

TetraSys Oy.