Hyvinvointialueen tuleville työntekijöille on annettu vuoden 2023 talvilomista ja aiemmin kertyneistä säästövapaista suosituksia, joissa liikutaa" /> Hyvinvointialueen tuleville työntekijöille on annettu vuoden 2023 talvilomista ja aiemmin kertyneistä säästövapaista suosituksia, joissa liikutaa" />

YLE


Hoitoalan työntekijät saattavat joutua pitämään pois heille kertyneet vapaapäivät ennen kuin hyvinvointialueet aloittavat toimintansa vuodenvaihteessa 2023.

Hyvinvointialueiden väliaikaiset toimielimet ovat antaneet hoitohenkilökunnan työnantajille suosituksia, joiden mukaan työntekijöiden säästövapaat ja pankkitunnit olisi hyvä pitää pois ennen kuin siirrytään hyvinvointialueille vuodenvaihteessa 2023.

Lisäksi hyvinvointialueen aikaisista talvilomista on annettu suosituksia. Pohjois-Savossa hyvinvointialueen väliaikainen valmistelutoimielin Vate suosittaa jättämään 8 lomapäivää eli noin 1,5 viikon talviloman talvilomakaudelle 2023.

Talviloma typistyy puoleen

Muutos on työntekijöille paikoin melko suuri, jos suosituksia toteutetaan.

Esimerkiksi Lapinlahdella on pidetty tähän asti noin kahden, Siilinjärvellä jopa kolmen viikon talvilomia, sillä lomapäivien siirtämistä talvilomajaksolle ei ole rajoitettu.

- Kyllä tämä herättää huolen siitä, miten työntekijät jaksavat. Jos talvilomia lyhennetään, varsinkin iäkkäämpien työntekijöiden on vaikeampi jaksaa pitkä talvijakso ja palautua, arvelee Siilinjärven Tehyn pääluottamushenkilö Christina Snellman.

Jotta vain kahdeksan lomapäivää jäisi talvilomakaudelle 2023, täyden lomapäiväoikeuden työntekijät pitäisivät ensi vuonna totuttua enemmän kertyneitä lomapäiviä.

Sosiaali- ja terveysalan ammattijärjestö Tehy:n mukaan tietoa vastaavanlaisista suosituksista tulee ympäri Suomen.

Tehyn edunvalvonta-asiantuntija Juha Honkakosken mukaan suositukset eivät varsinaisesti riko työehtosopimuksia, koska ne ovat suosituksia. Suosituksissa kuitenkin liikutaan harmaalla alueella.

Christina Snellman, pääluottamusmies, Tehy, Siilinjärveltä seisoo terveysaseman edustalla
Christina Snellmanin mukaan moni koronan vuoksi kuormittunut hoitaja ei ole vielä ehtinyt pohtimaan lomista, säästövapaista ja pankkitunneista annettua suositusta. Suosituksista kerrottiin ensimmäisen kerran joulukuussa.Sami Takkinen / Yle

Christina Snellmanin mukaan moni työntekijöistä ei vielä edes tiedä suosituksista, eikä koronan vuoksi entisestään kuormittunut henkilöstö ole välttämättä ehtinyt perehtyä asiaan.

Taustalla on taloudelliset syyt

Suositusten taustalla on taloudelliset syyt, kertoo Pohjois-Savon hyvinvointialueen valmistelevan toimielimen Vaten vastuuvalmistelija ja Pohjois-Savon sairaanhoitopiirin palvelupäällikkö Kaarina Halonen.

Kuntatyönantajien lomiin ja säästövapaisiin varatut eurot eivät siirry hyvinvointialueelle vaan ne ovat niin sanottua lomapalkkavelkaa hyvinvointialueen työntekijöille.

Hyvinvointialueen rahoitus määräytyy valtiolta, eivätkä lomiin varatut varat yhdisty, kun työnantaja vaihtuu.

Siksi henkilöstön lomapalkkavelka on euromääräisesti tulevan työantajan eli hyvinvointialueen velkaa työntekijöille.

- Lomapalkkavelka rasittaisi muutoinkin taloudellisesti tiukassa tilanteessa aloittavaa hyvinvointialuetta, siksi näitä suosituksia on annettu, Halonen kertoo.

Kaarina Halonen, hyvinvointialueen vastuuvalmistelija, Vatesta, istuu neuvotteluhuoneessa Kuopion yliopistollisen sairaalan tiloissa.
Vastuuvalmistelija Kaarina Halosen mukaan suosituksilla pyritään tasapainottamaan hyvinvointialueen taloutta. Suositusten kirjaimellinen noudattaminen voisi hänen mukaansa kuitenkin kasvattaa hoitovelkaa.Sami Takkinen / Yle

Toisaalta taustalla on Halosen mukaan myös työntekijöiden kohtelun yhdenvertaistaminen. Kuopion yliopistollisessa sairaalassa on jo aiemmin suositeltu kahdeksaa talvilomapäivää.

Halonen muistuttaa kuitenkin, että henkilöstöllä on normaalit vuosilomat myös hyvinvointialueille siirryttäessä.

- Henkilöstöllä on kesällä 2023 normaalit kesälomat. Nämä kahdeksan talvilomapäivää on niin sanottuja vanhoja, aiemmin kertyneitä lomapäiviä, Halonen sanoo.

TEHY: suositukset saatetaan kokea määräyksinä

Suositusten riskit ovat siinä, että työntekijät voivat kokea ne määräyksinä, tai jos työantajat ohjeistavat niistä määräävinä ohjeina, sanoo Tehyn Kuopion aluetoimiston järjestöasiantuntijan Johanna Huhtala.

- Meillä on hierarkkinen järjestelmä: työnantajan sanomaan uskotaan. Vaikka nämä esitetään suosituksina, moni kokee ne määräävinä ohjeina, Huhtala sanoo.

Suosituksissa liikutaan Tehyn mukaan harmaalla alueella etenkin säästövapaiden osalta. Säästövapaat ovat pitämättömiä lomia, ja Huhtalan mukaan työnantajat eivät voi sanella niiden pitämisen ajankohtaa.

- Säästövapaista sovitaan aina yhdessä työntekijän ja työnantajan kesken. Jos työntekijä itse haluaa pitää säästövapaat työnantajan ehdottamana ajankohtana, siinä ei ole epäkohtaa, mutta mitkään painostuskeinot eivät lisää työhyvinvointia, Huhtala kertoo.

Ihmisiä odottamassa vuoroaan Siilinjärven terveyasemalla.
Ihmisiä odottamassa vuoroaan Siilinjärven terveyasemalla. Sami Takkinen / Yle

Hyvinvointialueen vastuuvalmistelija Kaarina Halosenmukaan esimerkiksi KYSissä suurimmat säästövapaiden saldot ovat 30 päivän mittaisia kertymiä. Säästövapaa pidetään ensisijaisesti vapaana.

Pohjoissavolaisten luottamushenkilöiden mukaan kaikkien säästövapaiden tai pankkituntien pitäminen ei välttämättä ole ensi vuonna mahdollista, jos sijaisia ei saada.

Osallistu keskusteluun jutun aiheesta. Keskustelu on auki 18.12. klo 23:een asti.

Lue lisää:

Tuhannet sote-kiinteistöt ovat jo peruskorjausiässä - yli 2 miljardin euron remonttilasku hiertää sote-uudistuksessa

vendredi 17 décembre 2021 20:30:00 Categories: YLE hyvinvointialueet

ShareButton
ShareButton
ShareButton
  • RSS

Suomi sisu kantaa

TetraSys Oy.

TetraSys Oy.