Ilta Sanoma

Asiantuntijat pettyivät salauksesta purettujen dokumenttien pieneen määrään. Niiden ei uskota paljastavan sensaatiomaista uutta tietoa Dallasin laukauksista.

Presidentti John F. Kennedy, rouva Jackie Kennedy ja Texasin kuvernööri John Connally avoautossa Dallasissa hiemen ennen surmanlaukauksia.

Presidentti John F. Kennedy, rouva Jackie Kennedy ja Texasin kuvernööri John Connally avoautossa Dallasissa hiemen ennen surmanlaukauksia. Kuva: AFP / Lehtikuva

Yhdysvaltain kansallisarkisto julkisti keskiviikkona lähes 1?500 aiemmin salattua tai osittain sensuroitua asiakirjaa presidentti John F. Kennedyn murhatutkimuksista. Asiakirjoja voi selata vapaasti tästä linkistä.

JFK kuoli salamurhaajan luoteihin Dallasissa 22. marraskuuta 1963. Samassa avoautossa istunut Texasin kuvernööri John Connally haavoittui.

Lee Harvey Oswald ampui Kennedyä työpaikkansa Texasin koulukirjavaraston ikkunasta. Pikkukuva näyttää, kuinka FBI rekonstruoi tilanteen murhatutkinnassa vuonna 1964.

Lee Harvey Oswald ampui Kennedyä työpaikkansa Texasin koulukirjavaraston ikkunasta. Pikkukuva näyttää, kuinka FBI rekonstruoi tilanteen murhatutkinnassa vuonna 1964. Kuva: Brendan Smialowski / AFP

Historiantutkijat ovat pettyneitä keskiviikkona julkaistun aineiston laatuun ja määrään. Suuri osa aineistosta on jo tuttua asiantuntijoille.

Kongressi sääti jo vuonna 1992 lain, jonka nojalla koko murhaan liittyvä arkisto pitäisi avata yleisölle. Siitä huolimatta Valkoinen talo on tähän saakka noudattanut tiedustelu- ja turvallisuusviranomaisten tahtoa ja poistanut salausluokituksen vain osasta asiakirjoista.

Presidentti Joe Biden ilmoitti lokakuussa, että arkisto käydään seuraavan kerran lävitse vuoden kuluttua. Viimeistään silloin tiedustelupalvelujen on joko julkistettava kaikki asiakirjat tai perusteltava tarkasti, jos dokumentteja ei haluta avata kaikkien luettavaksi.

-?Aina vain sanotaan, että 'seuraavan kerran', kommentoi JFK:n murhaan perehtynyt Virginian yliopiston tutkija Larry Sabato uutiskanava CNN:lle.

Sabaton ja monien muiden avoimuuden kannattajien mielestä kaikkien asiakirjojen julkistaminen palauttaisi yhdysvaltalaisten luottamuksen hallintoon.

-?Syy miksi tämä asia on niin tärkeä ei ole se, että löytäisimme asiakirjoista savuavan aseen, joka muuttaisi kaikki teoriat Kennedyn ampujasta. Läpinäkyvyyttä ei ole, ja näitä asiakirjoja joutuu kiskomaan kuin hampaita suusta. Juuri sen vuoksi salaliittoteorioita liikkuu niin paljon.

Osa keskiviikkona julkaistuista dokumenteista on jo aiemmin tunnettuja. Niistä on vain poistettu yliviivauksia, jotka ovat peittäneet muun muassa murhatutkintaan liittyvien henkilöiden nimiä. Tiedustelupalvelut eivät ole halunneet paljastaa vielä elossa olevia tietolähteitä tai agentteja, jotka ovat olleet yhteydessä tutkintaan.

Murhaa tutkinut niin sanottu Warrenin komissio päätyi virallisessa raportissaan siihen, että Kennedyä työpaikkansa Texasin koulukirjavaraston ikkunasta ampunut Lee Harvey Oswald toimi yksin. Vuosikymmenten ajan on epäilty, että Oswald oli mukana laajassa salaliitossa presidentin murhaamiseksi. Täysin aukottomia todisteita salaliittoteorioiden tueksi ei kuitenkaan ole koskaan esitetty.

Yhdysvaltain kansallisarkiston tallentama CIA:n dokumentti kertoo Lee Harvey Oswaldin yhteyksistä Neuvostoliiton lähetystöön Meksikossa.

Yhdysvaltain kansallisarkiston tallentama CIA:n dokumentti kertoo Lee Harvey Oswaldin yhteyksistä Neuvostoliiton lähetystöön Meksikossa. Kuva: Kuvakaappaus / Yhdysvaltain kansallisarkisto

Keskiviikkona julkaistussa aineistossa on muun muassa keskustiedustelupalvelu CIA:n sähkeitä ja muistioita, jotka kertovat Oswaldin liikkeistä ennen Dallasin laukauksia. Oswald kävi syksyllä 1963 Neuvostoliiton ja Kuuban suurlähetystöissä Meksikon pääkaupungissa Méxicossa.

CIA:n asiakirjat kuvaavat, kuinka Oswald oli yhteydessä neuvostolähetystöön hakeakseen vierailuviisumia. Hän myös kävi Kuuban lähetystössä hankkiakseen viisumin Kuubaan. Oswaldin tarkoituksena oli ilmeisesti odotella Kuubassa pääsyä Neuvostoliittoon. Viisumeita ei kuitenkaan järjestynyt, ja Oswald palasi Meksikosta takaisin Yhdysvaltoihin.

CIA:n salaisen asiakirjan mukaan Oswald keskusteli puhelimitse Neuvostoliiton turvallisuuspalvelun KGB:n virkailijana ja lähetystön vartijana palvelleen Ivan Objedkovin kanssa kysyäkseen tältä viisumianomuksesta. Oswald puhui venäjää, sillä hän oli loikannut Neuvostoliittoon ja asunut siellä vuosina 1959-1962.

Puhelinkeskustelu meni näin:

"Täällä on Lee Oswald. Kävin teillä viime lauantaina ja keskustelin konsulin kanssa. Minulle kerrottiin, että he lähettävät sähkeen Washingtoniin, ja halusin vain kysyä kuuluuko asiasta mitään uutta. En kuitenkaan muista konsulin nimeä", Oswaldin raportoidaan sanoneen.

Objedkov vastasi, että konsuli oli nimeltään Kostikov ja lupasi selvittää asiaa.

"He kertovat, etteivät ole saaneet vielä vastausta", Objedkov sanoi.

"Onko asialle tehty jotakin", Oswald kysyi.

"Kyllä, pyyntö on lähetetty, mutta vastausta ei ole kuulunut."

Oswald ehti vielä kysyä: "Entä mitä.", mutta Objedkov sulki puhelimen.

Tämäkin yhteydenotto oli jo aiemmin tutkijoiden tiedossa. Keskiviikkona julkaistun aineiston läpikäynti vie asiantuntijoilta vielä aikaa, mutta asiakirjojen ei uskota tuovan esille suuria sensaatioita.

JFK-arkistossa on CNN:n mukaan edelleen yli 10?000 osittain tai kokonaan salattua dokumenttia.

Ilta Sanoma
jeudi 16 décembre 2021 22:55:00 Categories: Ilta Sanoma Ulkomaat

ShareButton
ShareButton
ShareButton
  • RSS

Suomi sisu kantaa

TetraSys Oy.

TetraSys Oy.