Suomessa etsitään kiivaasti lisää käsiä pistämään koronarokotteita väestöön, mutta kuka tahansa ei voi tarttua toimeen. Alan opiskelijoille annet" /> Suomessa etsitään kiivaasti lisää käsiä pistämään koronarokotteita väestöön, mutta kuka tahansa ei voi tarttua toimeen. Alan opiskelijoille annet" />

YLE


Koronaepidemian kiihtyessä tarvitsemme kipeästi lisää rokottajia, jotta kaikki halukkaat saavat koronarokotuksen tai sen tehosteen mahdollisimman nopeasti. Nyt mietitään, mistä löytyisi lisää osaavia ammattilaisia täyttämään tarpeen.

Terveysalan lehtorit Janette Kiikeri ja Tuula Kolari Hämeen ammattikorkeakoulusta opettavat työssään rokottamista tuleville sairaanhoitajille ja terveydenhoitajille. Heidän mukaansa rokotusosaaminen kattaa paljon muutakin kuin pistotekniikan. Rokotteita voidaan antaa pistämisen lisäksi nenäsumutteilla ja suun kautta annettaville rokotteilla.

Mikäli rokote annetaan pistämällä, pistäminen eli tekninen suoritus on vain yksi osa rokottamista.

- Rokottaminen on laaja-alainen osaamiskenttä, johon kuuluu paljon muutakin kuin vain pistämistekniikka. Muutama tunti ei valitettavasti riitä teorian ja rokotustekniikan hallitsemiseen. Silloin tulee olla vähän laajempi koulutus, sanoo Kiikeri.

Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiurun tiistaina A-studiossa mainitsema "muutaman tunnin päivitys" ei siis alan opettajien mielestä riitä.

Ministeri toi julki huolensa rokotustahdin hitaudesta. Tällä viikolla kokoontunut ministeriryhmä on Kiurun mukaan esittänyt muun muassa, että eläkkeellä olevat terveydenhuollon ammattilaiset ja alan opiskelijat kutsuttaisiin töihin rokottamaan.

Lisäksi parhaillaan selvitetään, miten lähihoitajia voisi perehdyttää rokottamisia varten. Lisäapua on pyydetty myös puolustusvoimilta ja järjestöiltä.

Julkisuudessa on nyt keskusteltu vilkkaasti siitä, mitä taitoja rokottaminen vaatii ja miten nopeasti sen voi oppia.

Lähikuva piikeistä ja koeputkista terveysalan opiskelijoiden harjoitteluhuoneesta. Kuva otettu 16.12.2021.
Rokotteita annetaan paitsi pistoksina, myös nenäsuihkeina ja suun kautta.Kati Turtola / Yle

Mitä rokottamiskoulutukseen kuuluu?

Terveysalan lehtoreiden mukaan ensin on hallittava teoria, eli tiedot käytettävästä rokotteesta ja rokotteilla ehkäistävistä taudeista. Rokottajan on tiedettävä, miten rokottaa ja miten rokotustekniikka menee aseptisesti eli puhtaasti.

Osaamiseen kuuluu oleellisesti myös se, miten ohjata ja neuvoa rokotettavaa esimerkiksi mahdollisista haittavaikutuksista. Ammattitaitoiseen rokottamiseen kuuluu lisäksi kirjaaminen ja tilastointi.

Kun rokottamisen teoria on hallussa, opiskelijat harjoittelevat pistämistilannetta laboraatiotunneilla. He opettelevat, miten rokoteaine vedetään ruiskuun, miten rokote valmistellaan ja miten se annetaan kuivalla, puhtaalla neulalla. Opiskelijoita opastetaan hyvin konkreettisesti muun muassa siinä, miten käsiä on syytä rokottaessa pitää ja miten eri ikäisiä ihmisiä rokotetaan.

- Terveydenhoitajakoulutuksessa on vauvanukkeja, joiden kanssa harjoitellaan. Lasta opetellaan pitelemään, niin että rokotustapahtuma olisi turvallinen, eikä lapsi pääse rokottamisen aikana liikkumaan, sanoo Tuula Kolari.

Terveydenhoitajaopiskelijat osallistuvat rokottamistyöhön työelämän harjoittelujaksoilla neuvolassa tai kouluterveydenhuollossa.

Asetus säätelee, kuka saa rokottaa

Suomessa on vuonna 2017 annettu rokotusasetus, joka määrittää, että rokotustoiminnasta vastaa lääkäri ja sellaiset henkilöt, jotka ovat saaneet asianmukaisen koulutuksen.

Asianmukainen koulutus on ammattikorkeakoulutason tutkinnon suorittaneilla terveydenhoitajilla, joilla on kaikkein laajin rokotuskoulutus. Lisäksi asetuksen mukainen koulutus on sairaanhoitajilla, ensihoitajilla ja kätilöillä. Kuluvana vuonna myös hammaslääkärit ovat tulleet mukaan listalle.

Opiskelijat ovat mukana koronarokotustalkoissa

Loppuvaiheen terveysalan opiskelijat Hämeen ammattikorkeakoulusta ovat olleet mukana korona- ja kausi-influenssarokotuksissa kirjaajina. He ovat antaneet myös itse rokotteita kokeneemman rokottajan valvonnassa.

Janette Kiikeri kertoo seuranneesta keskustelua rokottamisesta mielenkiinnolla.

- Rokotukset ovat ensisijainen asia ja nyt tarvitaan rokottajia. Esimerkiksi työterveyshuollon ja alan opiskelijoiden hyödyntäminen on hyvä asia. Korona on ollut meidän keskellämme pitkään, ja kaikki toivovat, että yhteiskunta saataisiin auki normaalisti, sanoo Kiikeri.

Voit keskustella aiheesta perjantai-iltaan klo 23:een saakka.

jeudi 16 décembre 2021 19:20:00 Categories: YLE koronarokote

ShareButton
ShareButton
ShareButton
  • RSS

Suomi sisu kantaa

TetraSys Oy.

TetraSys Oy.