Ilta Sanoma

Luostarinmäen alue olikin ehkä vauraampi kuin historioitsijat uskovat.

Turun Luostarinmäellä tehdään remonttia, jolla oli yllättävät seuraukset.

Turun Luostarinmäellä tehdään remonttia, jolla oli yllättävät seuraukset. Kuva: Tanja Ratilainen

Turun Luostarinmäen museokorttelissa on tehty yllättävä historiallinen löytö. Sähkökaapelitöiden yhteydessä maakerroksen alta tuli esiin 200 vuotta vanhaa katukiveystä. Katukiveystä saatiin esiin museoalueen pääkadulta ja alimmalta poikkikadulta.

Luostarinmäki on Turun ainoa yhtenäinen puutaloalue, joka säilyi vuoden 1827 palosta. Museoon on sisustettu käsityöläisten asuntoja ja verstaita.

Tutkijat arvelevat, että kiveys on jossain vaiheessa haluttu ehkä peittää tarkoituksella.

Tutkijat arvelevat, että kiveys on jossain vaiheessa haluttu ehkä peittää tarkoituksella. Kuva: Tanja Ratilainen

Paljastuneet katukiveykset on rakennettu 1800-luvun alkupuoliskolla, mahdollisesti jo ennen vuoden 1827 suurpaloa. Kaduilla ei tiettävästi ole ollut nimiä. Aiemmin on luultu, että Luostarinmäen alue oli niin vähävaraista, ettei katuja kivetty ja että muutamat pihojen ja porttikonkien kiveykset olisivat paljon myöhäisempää perua.

- 1900-luvun alun valokuvissa erottuu ruohottuneita ja kivikkoisia katuja, joiden on ajateltu johtuneen mäen sorapohjaisesta maaperästä. Nyt näyttää kuitenkin siltä, että alueen katuja kivettiin ja että ne jostain syystä myöhemmin peittyivät tai tarkoituksellisesti peitettiin, museokeskuksen tutkija Tanja Ratilainen kertoo tiedotteessa.

Katukiveystä löytyi kahdelta kadulta.

Katukiveystä löytyi kahdelta kadulta. Kuva: Tanja Ratilainen

Varhaisimmat Turun kivetyt kadut tunnetaan tuomiokirkon läheltä, Mätäjärven korttelista, jossa katuja alettiin kivetä jo 1430-luvulla. Tätä ennen kaupungin kadut olivat maa- tai puukatteisia. Katujen kiveäminen yleistyi 1600-luvulta lähtien.

Keskiajalta 1800-luvulle saakka katujen kattaminen ja ylläpito oli tonttien omistajien vastuulla. Vastakkaisten tonttien omistajat vastasivat kadusta tontin pituudelta aina puoleen väliin katua. Tämän seurauksena toinen puoli katua saattoi olla puukatteinen ja toinen kivikatteinen.

Yhtenäisten katukatteiden on arveltu osoittavan sitä, että kaupunki tai asukkaat yhdessä rakennuttivat katukiveyksiä. Varhaisimmat historiatiedot palkatuista katujen tekijöistä ovat 1500-luvun lopulta.

Luostarinmäen alue vuonna 1912.

Luostarinmäen alue vuonna 1912. Kuva: Hj. Renvall

Luostarinmäen aluetta alettiin rakentaa vuonna 1779, ja rakentaminen jatkui pitkälle 1800-luvulle. Museona Luostarinmäki on toiminut vuodesta 1940. Nyt löytyneet katukiveykset säilytetään ja poikkikadun kiveys on tarkoitus jättää esille. Alueella jatketaan arkeologisia tutkimuksia.

Käynnissä oleva Luostarinmäen museokorttelin uudistushanke aloitettiin lokakuussa. Museo avataan yleisölle 1. kesäkuuta 2022. Alueella tehdään sähkö-, vesi- ja viemärijärjestelmän peruskorjaus. Sinne myös tulee lisää opasteita, valaistusta ja levähdyspaikkoja, ja lisäksi näyttelyalue uudistetaan.

Ilta Sanoma
jeudi 16 décembre 2021 19:20:00 Categories: Ilta Sanoma Turun seutu

ShareButton
ShareButton
ShareButton
  • RSS

Suomi sisu kantaa

TetraSys Oy.

TetraSys Oy.