EU vakuuttaa yhteistyön jatkuvan, mutta vaatii samalla itäisiltä kumppanimailta muun muassa oikeusvaltioperiaatteen noudattamista." /> EU vakuuttaa yhteistyön jatkuvan, mutta vaatii samalla itäisiltä kumppanimailta muun muassa oikeusvaltioperiaatteen noudattamista." />

YLE


Neuvottelupöytään oli jätetty tyhjä tuoli Suomen ja Viron väliin, koska Valko-Venäjä jäi kokouksen ulkopuolelle.

EU-maiden johtajat tapasivat unionin itäisiä kumppanimaita vakavissa tunnelmissa keskiviikkoiltana Brysselissä. Painostava tilanne Ukrainan ja Venäjän välisellä rajalla heitti oman varjonsa huippukokouksen ylle. Venäjä on keskittänyt joukkojaan viime aikoina Ukrainan rajan tuntumaan.

Ennen kokouksen alkua Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi tapasi Saksan liittokanslerin Olaf Scholzin ja Ranskan presidentin Emmanuel Macronin keskustellakseen ajankohtaisesta tilanteesta.

Twitterissä Zelenskyi kertoi esittäneensä kiitoksen Ukrainan saamasta vahvasta tuesta sotilaallista uhkaa vastaan.

Pääministeri Sanna Marin (sd.) ei kommentoinut odotuksiaan kokouksesta etukäteen toimittajille, mutta Instagramissa julkaisemassaan tarinassa hän arvioi, että Venäjän ja Ukrainan välinen tilanne tulee puhuttamaan paljon kokouksessa.

- (Tilanne) on huolestuttavampi kuin pitkään aikaan, Marin luonnehti.

Yksi puuttuu joukosta

EU:n itäisellä kumppanuudella tarkoitetaan poliittista ja taloudellista yhteistyötä itäisen Euroopan ja Etelä-Kaukasian maiden kanssa. Kumppaneita ovat olleet Armenia, Azerbaidzhan, Georgia, Moldova, Ukraina ja Valko-Venäjä, mutta niistä Valko-Venäjä keskeytti osallistumisensa yhteistyöhön viime kesänä.

EU:n ja Valko-Venäjän suhteet ovat karilla. EU on määrännyt Valko-Venäjälle lukuisia pakotteita muun muassa ihmisoikeusrikkomuksista ja kansalaisyhteiskunnan tukahduttamisesta sen jälkeen, kun maata johtava Aljaksandr Lukashenka julistautui viime vuonna vilpillisesti vaalien voittajaksi.

Tänä vuonna Valko-Venäjä on pyrkinyt luomaan painetta EU:n rajoille usuttamalla joukoittain siirtolaisia kohti unionia.

Nyt huippukokouksessa Valko-Venäjästä muistutti vain tyhjä paikka, joka oli jätetty johtajien pöydässä Suomen ja Viron väliin.

Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Charles Michel ja EU:n ulkosuhteita johtava Josep Borrell tapasivat muutama päivä sitten Valko-Venäjän demokraattisen opposition edustajia.

- Me tuemme yhtenäisesti Valko-Venäjän kansaa ja heidän haluaan demokraattiseen tulevaisuuteen, Michelin kerrotaan sanoneen huippukokouksen alussa.

EU korostaa tuen ehdollisuutta

Michel avasi huippukokouksen vakuuttamalla, että EU on sitoutunut yhteistyöhön itäisten kumppaniensa kanssa.

Edellisen kerran vastaava itäisen kumppanuuden huippukokous järjestettiin Brysselissä vuonna 2017. Sen jälkeen EU:n ja itäisten kumppanien välinen kauppa on Michelin mukaan lähes kaksinkertaistunut.

EU:n itäistä kumppanuutta on toisaalta julkisuudessa arvosteltu esimerkiksi kunnianhimon puutteesta.

EU:n puolelta on taas tavattu korostaa vastavuoroisuuden periaatetta: jotta kumppanuus voisi syventyä, kumppanimaiden on sitouduttava demokratian, oikeusvaltion, ihmisoikeuksien ja hyvän hallinnon periaatteisiin.

EU:n tuen ehdollisuutta korosti myös Michel avaussanoissaan kokoukselle.

- Meillä on edessämme paljon työtä, hän sanoi.

Lisää aiheesta:

Joe Bidenin aloite huolestuttaa Virossa - ehdotusta neuvotteluista Venäjän kanssa verrataan jopa natsien kanssa tehtyyn sopimukseen

G7-maat varoittavat Venäjää: Hyökkäys Ukrainaan tietäisi "massiivisia seuraamuksia ja kovaa hintaa"

Ukraina epäilee, että Venäjä valmistelee massiivista sotilasoperaatiota lähellä sen rajaa - Bidenin mukaan Yhdysvallat tekee kaikkensa estääkseen "sen, mistä ihmiset ovat huolissaan"

mercredi 15 décembre 2021 22:52:47 Categories: YLE huippukokous

ShareButton
ShareButton
ShareButton
  • RSS

Suomi sisu kantaa

TetraSys Oy.

TetraSys Oy.