Ilta Sanoma

Sopivan hapokasta! Pieni määrä hapokkuutta tekee ruualle ihmeitä. Etikka, sitruuna, jogurtti ja tamarindi ovat kaikki mestarikokkien salaisia aseita.

Uunikasvikset ovat kätevää ruokaa. Tällä ohjeella maku ei jää tylsäksi.

Uunikasvikset ovat kätevää ruokaa. Tällä ohjeella maku ei jää tylsäksi. Kuva: Piia Arnould

Tässä neljä todella herkullista ohjetta, jotka kannattaa ottaa kokeiluun:

Lämpimän mausteinen jogurttilohi on päivitys takavuosien suosikista, smetanalohesta. Marokkolainen ras el hanout -mausteseos tuo loheen kivan säväyksen.

Intialainen tomaattikeitto on herkullisen mausteinen ja sopivasti hapan. Se on myös täydellinen flunssan kaataja. Lisää chiliä makusi mukaan.

Etikka tuo kivan puraisun makeisiin uunikasviksiin. Punaviinietikka korostaa kauniisti punasipulin väriä.

Sitruuna on keittiön moniottelija ja takuuvarma vaihtoehto, kun ruokaan halutaan hedelmäistä hapokkuutta. Voit korvata puolet sitruunamehusta appelsiinin mehulla.

Kuva: Arnould Piia

600 g nahatonta lohifileetä

1 tl suolaa

2 tl ras el hanout -mausteseosta

2 kevätsipulia

Paistamiseen

3 rkl rypsiöljyä

Leikkaa lohi neljään palaan ja laita ne laakeaan astiaan. Hiero pintaan suola.

Sekoita kulhossa jogurtti ja ras el hanout -mausteseos keskenään. Levitä seos kalapalojen pinnalle ja sivuille. Anna maustua jääkaapissa 3-4 tuntia. Voit myös laittaa kalan maustumaan edellisenä päivänä.

Pyyhi pois ylimääräinen jogurtti. Kuumenna öljy pinnoitetussa pannussa ja paista lohipaloja 5-6 minuuttia välillä käännellen.

Laita jogurttilohet lautasille ja suikaloi päälle kevätsipulia. Tarjoa salaatin tai paahdettujen kasvisten kanssa.

Valmistusaika: 15 minuuttia + kalan maustuminen 4 tuntia

Annoksia: 4

6 cm pala inkivääriä

4 valkosipulinkynttä

1 rkl rypsiöljyä

4 rkl tamarinditahnaa

1 ruukku korianteria

1 vihreä chili

2 tlk kokonaisia tomaatteja (säilyke)

1 tl kurkumaa

1 tl suolaa

½ tl sokeria

½ tl jauhettua mustapippuria

Mausteseos

1 rkl rypsiöljyä

1 tl sinapinsiemeniä

1 tl korianterin siemeniä

½ tl jauhettua juustokuminaa

Kuori inkivääri ja valkosipulinkynnet. Raasta ne suoraan kattilaan. Lisää öljy ja tamarindi. Kuumenna keskilämmöllä noin 5 minuuttia.

Hienonna puolet korianterista, leikkaa chili pituussuunnassa puoliksi.

Laita tomaatit kattilaan ja huuhdo tölkit vedellä. Murskaa tomaatteja hieman kauhalla. Lisää vesi kattilaan yhdessä korianterin, chilin ja kurkuman kanssa.

Mausta keitto ja kuumenna keitto kiehuvaksi. Keitä kannen alla 15 minuuttia välillä sekoittaen.

Laita öljy paistinpannulle ja lisää mausteet. Kun sinapinsiemenet alkavat poksua, kaada kuuma mausteseos keiton pinnalle ja sekoita hyvin. Tarjoile keitto kuumana ja koristele lopulla korianterilla

Valmistusaika: 30 minuuttia

Annoksia: 2-4

Kuva: Arnould Piia

2 keskikokoista bataattia (yhteensä noin 900 g)

400 g ruusukaalia

3 rkl oliiviöljyä

1 tl suolaa

Punasipuli-vinegretti

1 pieni punasipuli

6 rkl punaviinietikka

6 rkl oliiviöljyä

1 valkosipulinkynsi

1 rkl sokeria

¼ tl suolaa

¼ ruukkua minttua

Kuumenna uuni 225-asteiseksi. Kuori ja leikkaa bataatti pituussuunnassa puoliksi, viipaloi puolikkaat noin 2 cm paksuisiksi. Laita ne kulhoon.

Siisti ruusukaalien kannat, poista tarvittaessa rikkoutuneet lehdet ja leikkaa kaalit puoliksi. Lisää ruusukaalit kulhoon. Lisää öljy ja suola.

Levitä kasvikset leivinpaperin päälle tasaiseksi kerrokseksi. Käytä tarvittaessa kahta uunipeltiä. Paista kasviksia 20-25 minuuttia.

Viipaloi punasipuli pieneen kulhoon. Lisää etikka ja anna maustua 20 minuuttia.

Laita isoon kulhoon öljy ja raasta joukkoon valkosipulinkynsi. Mausta sokerilla ja suolalla. Lisää myös punasipuli etikkaliemineen ja sekoita.

Kumoa paahdetut kasvikset kulhoon ja nostele kastikkeen kanssa sekaisin. Lisää suolaa tarvittaessa. Nypi lopuksi mintusta lehtiä koristeeksi.

Valmistusaika: 30 minuuttia

Annoksia: 4

Kuva: Arnould Piia

50 g huoneenlämpöistä voita

1 ¾ dl ruokosokeria

3 keskikokoista (luomu)sitruunaa

3 kananmunaa

¾ dl vehnäjauhoja

½ tl vaniljasokeria

2 ½ dl täysmaitoa

Pinnalle

tomusokeria

Laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen. Voitele uunivuoka. (Laita vesi kiehumaan vedenkeittimeen, tarvitset kuumaa vettä vesihaudetta varten.)

Pese ja raasta yhden sitruunan keltainen kuoriosa. Purista sitruunoista mehu. Mehua tulisi olla yhteensä 1 dl.

Vatkaa kulhossa sähkövatkaimella keskenään pehmeä voi, sokeri ja kuoriraaste, kunnes seos on tasaista ja väri on vaalentunut, noin 5 minuuttia.

Erottele keltuaiset ja valkuaiset. Lisää keltuaiset voiseokseen yksitellen hyvin vatkaten.

Lisää jauhot, maito ja sitruunamehu. Sekoita, kunnes saat tasaisen taikinan.

Vaahdota valkuaiset napakaksi vaahdoksi ja nostele vaahto varovasti taikinan joukkoon. Taikina on löysää, lähes nestemäistä.

Kaada taikina uunivuokaan. Laita vuoka syvään uunipannuun ja nosta pannu uuniin. Lisää uunipannulle kiehuvaa vettä niin, että se yltää puoleen väliin vuokaa.

Paista sitruunapaistosta vesihauteessa 25-30 minuuttia. Tarkoitus on, että paistos olisi pohjasta kosteaa ja tahnamaista, joten tarkkaile kypsymistä.

Nosta uunipannu varovasti pois uunista ja siirrä vuoka jäähtymään. Ripottele hieman jäähtyneen paistoksen pinnalle tomusokeria. Tarjoa halutessasi lisäksi vaniljajäätelöä.

Valmistusaika: 50 minuuttia

Annoksia: 4

Intialainen tomaattikeitto on herkullisen mausteinen.

Intialainen tomaattikeitto on herkullisen mausteinen. Kuva: Arnould Piia

Lue lisää: Pieni lisäys vuokaan tekee uunilohesta taatusti mehevää - katso myös mahtavan sriracha-lohen ohje

Lue lisää: Vartissa valmis! Tämä helppo arkiruoka syntyy käden käänteessä

Lue lisää: Herkulliset jauhelihanuudelit valmistuvat käden käänteessä: täydellinen arkiruoka!

Lue lisää: Herkullinen ja helppo arkiruoka syntyy "lyttäystekniikalla": Ihanan rapeat ruusukaalit ja paistettua fetaa samalla pellillä

Ilta Sanoma
mercredi 15 décembre 2021 20:15:00 Categories: Ajankohtaista Ilta Sanoma

ShareButton
ShareButton
ShareButton
  • RSS

Suomi sisu kantaa

TetraSys Oy.

TetraSys Oy.