Yleisin syy kuolemantuomioille on ollut eteläkorealaisten videoiden katselu tai jakaminen. Nykyisen johtajan Kim Jong-unin kaudella sitä on alett" /> Yleisin syy kuolemantuomioille on ollut eteläkorealaisten videoiden katselu tai jakaminen. Nykyisen johtajan Kim Jong-unin kaudella sitä on alett" />

YLE


Pohjois-Korea on alkanut osittain salailla teloituksia, jotka olivat aiemmin hyvin julkisia tilaisuuksia. Varsinkin aiempina vuosikymmeninä kansalaisia komennettiin seuraamaan teloituksia, jotka toimivat samalla varoituksena muille.

Ulkomainen arvostelu Pohjois-Korean ihmisoikeustilannetta kohtaan on kuitenkin johtanut siihen, että nykyisin kaikista teloituksista ei enää kerrota julkisuudessa.

Näin päätellään eteläkorealaisen kansalaisjärjestön tutkimuksessa, joka julkaistiin keskiviikkona Etelä-Korean pääkaupungissa Soulissa.

Transitional Justice Working Group (TJWG) -järjestön tekemässä tutkimuksessa analysoidaan, miten Kim Jong-unin valtakausi on muuttanut kuolemantuomioita Pohjois-Koreassa.

Kim Jong-un on hallinnut Pohjois-Koreaa lähes vuosikymmenen. Perjantaina tulee kuluneeksi kymmenen vuotta maan edellisen johtajan, Kim Jong-unin isän Kim Jong-ilin kuolemasta.

Kim Jong-un seisoo puhujanpöntön takana harmaassa puvussa ja tervehtii paraatia.
Pohjois-Korean johtaja Kim Jong-un vastaanotti sotilasparaatin Pjongjangissa lokakuussa 2020.KCNA / EPA

Ulkomaiset videot, huumeet ja prostituutio johtivat useimmin kuolemantuomioon

Kuusi vuotta kestänyt tutkimus perustuu lähes 700 loikkarin haastatteluihin sekä teloitus- ja hautapaikkojen analysointiin satelliittikuvien avulla.

Kim Jong-unin kaudella järjestö dokumentoi 27 teloitusta, joista 23 oli julkisia. Erityisesti opiskelijoita on komennettu seuraamaan teloitustilaisuuksia.

Julkisista teloituksista 21 pantiin täytäntöön ampumalla ja kaksi hirttämällä.

Yleisimmäksi kuolemanrangaistuksen syyksi Pohjois-Korea on kertonut sen, että tuomitut ovat katsoneet tai levittäneet eteläkorealaisia videoita.

Eteläkorealaisen median seuraamisesta määrättäviä rangaistuksia kiristettiin viime vuonna. Lailla pyrittiin kaikin puolin rajoittamaan ulkomaisia vaikutteita sekä erityisesti eteläkorealaisten elokuvien, TV-sarjojen sekä musiikin salakuljetusta maahan. Jopa eteläkorealainen aksentti ja eteläkorealaiset ilmaisut kriminalisoitiin.

Esimerkiksi pääkaupungissa Pjongjangissa kurinpalautusta on yritetty vaatimalla jokaisen TV-vastaanottimen rekisteröintiä. Näin ratsioissa voidaan paremmin valvoa televisioiden käyttöä.

Pohjoiskorealaisilla ei harvoja poikkeuksia lukuunottamatta ole pääsyä internetiin. Sen sijaan Pohjois-Koreassa on oma maan sisäinen tietoverkko.

Eteläkorealaisen median käytön jälkeen seuraavaksi tavallisimpia kuolemanrangaistukseen johtaneita rikoksia ovat olleet huumerikokset sekä prostituutio.

Teloituksia siirretään piiloon satelliittien katseelta

Todistajien mukaan tuomittuja on ennen teloitusta kohdeltu hyvin epäinhimillisesti, mikä oli tavallista myös ennen Kim Jong-unin valtakautta.

Tutkimuksessa ei esitetä vertailukelpoisia tietoja teloitusten määrän kehityksestä. Koska teloituksia tehdään nykyisin myös salaa, niiden tarkkaa määrää ei liioin tiedetä.

Tutkimuksen mukaan teloituksia ei ole enää nykyisin tehty asutuskeskuksissa, aivan Kiinan vastaisen rajan lähellä eikä sellaisissa paikoissa, joissa niitä voidaan helposti seurata satelliittien avulla.

Järjestö on dokumentoinut Pohjois-Korean teloituspaikkoja jo aiemmin. Valtaosa loikkareiden raportoimista teloituksista on tapahtunut maan köyhässä pohjoisosassa, kaukana pääkaupungista Pjongjangista.

Pohjois-Korean ihmisoikeustilanne arvioidaan vuodesta toiseen yhdeksi maailman huonoimmista.

Lue myös:

Salainen apu pitää maailman suljetuimman valtion pystyssä - katso satelliittikuvista, miten Kiina ujuttaa Pohjois-Koreaan ruokaa ja tavaraa

mercredi 15 décembre 2021 19:43:02 Categories: Pohjois-Korea YLE

ShareButton
ShareButton
ShareButton
  • RSS

Suomi sisu kantaa

TetraSys Oy.

TetraSys Oy.