Ilta Sanoma

THL ehdottaa, että kaikilta Suomeen saapuvilta matkustajilta edellytetään 48 tuntia ennen matka-alukseen nousua otettua negatiivista ennakkotestiä.

Lentomatkustajia Helsinki-Vantaan lentokentällä 27. marraskuuta 2021. Helsinki-Vantaan lentokentän terveysturvallisuusprosessia kiristetään Etelä-Afrikasta liikkeelle lähteneen omikron koronavirusmuunnoksen takia.

Lentomatkustajia Helsinki-Vantaan lentokentällä 27. marraskuuta 2021. Helsinki-Vantaan lentokentän terveysturvallisuusprosessia kiristetään Etelä-Afrikasta liikkeelle lähteneen omikron koronavirusmuunnoksen takia. Kuva: LEHTIKUVA / EMMI KORHONEN

Omikron-muunnoksen levinneisyys on todennäköisesti huomattavasti laajempaa kuin mitä tämän hetken perusteella voisi päätellä, toteaa Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) sosiaali- ja terveysministeriölle (STM) eilen tiistaina antamassaan lausunnossa.

Suomessa on jo todettu muutamia omikronmuunnokseen liittyviä tartuntaketjuja, joissa ei voida liittää tapauksia matkustamiseen ulkomailta.

Tämä viittaa THL:n mukaan siihen, että meilläkin on jo mahdollista alkavaa omikronin kotoperäistä väestöleviämistä.

Moni maa Suomi mukaan lukien on asettanut omikronin seurauksena rajoituksia Etelä-Afrikasta tulevalle lentoliikenteelle ja ottanut käyttöön laajempia terveysturvallisuustoimia maasta saapuville matkustajille.

THL:n mukaan toimien päätavoitteena on ollut voittaa aikaa, jotta omikronmuunnoksen ominaisuuksista ja vaikutuksista pandemian torjunnalle saataisiin kerättyä tutkimustietoa.

Nyt laitoksen arvio kuitenkin on, että omikronmuunnoksen saapumista Suomeen matkustajien joukossa ei maakohtaisesti enää pystytä ennustamaan, vaan riski on globaali.

Jos laitoksen mukaan halutaan hidastaa riskiä omikron-muunnoksen saapumiselle matkustajien joukossa, olisi Suomeen suuntautuva lentoliikenne käytännössä keskeytettävä kattavasti.

Hallituksen sote-ministeriryhmän on tarkoitus keskustella ensi torstain kokouksessaan rajaturvallisuudesta omikronin leviämisen seurauksena.

Pääministeri Sanna Marin (sd) kertoi tänään Ilta-Sanomille, että tarvittavat muutokset voidaan käsitellä valtioneuvostossa pikaisella aikataululla.

Lue lisää: Pääministeri Marin: Kolmansien rokotusten antamista vauhditettava - "Työterveyden­huoltoa voitaisiin hyödyntää laajemmin"

Lue lisää: Asiantuntijat arvioivat koronatilannetta Ylen A-studiossa: "Infektiotsunamin vaara on tässä olemassa"

THL:n mukaan maahantulon yhteydessä tehtäviä toimia ei voida kuitenkaan enää suuren matkustajamäärän vuoksi vaikuttavasti kohdistaa missään tietyssä maassa oleskelleisiin ja sieltä saapuviin henkilöihin.

THL ehdottaakin, että kaikilta Suomeen saapuvilta matkustajilta edellytetään 48 tuntia ennen matka-alukseen nousua otettua negatiivista ennakkotestiä.

Poikkeuksena tästä ovat Suomessa pysyvästi asuvat sekä Suomen kansalaiset, jotka ohjataan testiin Suomeen saapumisen jälkeen.

Mikäli STM päättää, että maalistan käyttöä edelleen jatketaan, olisi listalle lisättävä ECDC:lle raportoitujen tapausmäärien perusteella Nigerian lisäksi Tanska, Ruotsi ja Norja.

Omikronia on todettu eniten Tanskassa ja Britanniassa, mutta myös rajanaapurissa Norjassa omikrontapaukset ovat nousseet nopeasti.

Muunnoksen leviäminen Tanskasta Ruotsiin ei ole THL:n arvion mukaan estettävissä maiden työssäkäyntialueen vilkkaan liikenteen vuoksi.

Lue lisää: Ruotsiin odotetaan valtavaa omikron­aaltoa jo ensi viikolla

Lue lisää: Norjasta tuli koronan leviämispesäke - Husin Lehtonen arvioi Suomen olevan Norjan tiellä

Samalla olisi valmistauduttava lähipäivien aikana lisäämään listalle useita muita EU-maita sekä Britannia.

Terveystarkastusten toteuttaminen kaikille näistä maista saapuville ei laitoksen mukaan kuitenkaan olisi todennäköisesti enää resurssisyistä mahdollista matkustajien suuren määrän vuoksi.

Tämän lisäksi THL toteaa, ettei EU:n alueella kerättyjen esiintyvyystietojen perusteella voida vetää kattavia johtopäätöksiä siitä, miten paljon Euroopan eri maissa toisasiassa esiintyy omikron-muunnosta uusien tapausten joukossa.

Koska monella EU-maalla on myös tiiviit yhteydet eteläiseen Afrikkaan, on omikron-muunnoksen levinneisyys monessa niistä jo nyt hyvin todennäköisesti samankaltainen Britannian ja Tanskan kanssa.

Tämän puolesta puhuu myös se, että monessa EU-maassa on todettu omikron-tartuntoja monista muistakin maista kuin vain eteläisestä Afrikasta saapuvilla.

Suomessa todetut ulkomailta palaavien matkustajien omikron-tapauksia on saatu eteläisestä Afrikasta palaavien lisäksi muun muassa Ruotsista saapuvilta.

THL myös muistuttaa, että toistaiseksi ei ole näyttöä, että omikron-muunnos aiheuttaisi aikaisempia muunnoksia vakavampaa tautia.

Laboratoriotutkimusten ja Britanniassa tehdyn alustavan analyysin perusteella omikron-muunnos todennäköisesti pystyy aiheuttamaan kohtuullisen lieväoireisen tartunnan kahdesti rokotetuilla.

Kolmannella annoksella näyttäisi olevan selvästi tartuntariskiä vähentävä vaikutus, mutta tieto asiassa on yhä puutteellista, THL toteaa.

Sen sijaan tietoa ei vielä ole saatavilla riittävästi omikron-muunnoksen kyvystä aiheuttaa vakavaa tautimuotoa rokotetuilla tai rokottamattomilla.

Laitoksen mukaan useat kansainväliset ja kotimaiset rokotusasiantuntijat ovat arvioineet, että nykyiset rokotteet todennäköisimmin yhä suojaavat tehokkaasti omikronin vakavilta tautimuodoilta.

Ilta Sanoma
mardi 14 décembre 2021 19:15:00 Categories: Ilta Sanoma Politiikka

ShareButton
ShareButton
ShareButton
  • RSS

Suomi sisu kantaa

TetraSys Oy.

TetraSys Oy.