Ilta Sanoma

Venäjän korkeimman oikeuden mukaan Memorial-järjestön kieltämistä koskevaa istuntoa saapui seuraamaan diplomaatteja yli 20 valtiosta. Suomen Moskovan-suurlähetystö vahvisti IS:lle, että mukana oli myös Suomen edustaja.

Kaikki toimittajat eivät mahtuneet paikan päälle korkeimman oikeuden Memorial-istuntoon Moskovassa. Heille annettiin mahdollisuus seurata istuntoa videolla erillisestä salista suorana lähetyksenä.

Kaikki toimittajat eivät mahtuneet paikan päälle korkeimman oikeuden Memorial-istuntoon Moskovassa. Heille annettiin mahdollisuus seurata istuntoa videolla erillisestä salista suorana lähetyksenä. Kuva: Alexader Nemenov/ AFP, REUTERS / Evgenia Novozhenina

Poikkeuksellisen suuri määrä valtioita lähetti diplomaattiedustajansa paikalle Venäjän korkeimpaan oikeuteen tiistaina, kun oikeus jatkoi Memorial-järjestön lakkauttamisvaatimuksen käsittelyä.

Memorial on Venäjän vanhin ja tunnetuin ihmisoikeusjärjestö, joka on keskittynyt selvittelemään Josif Stalinin vainoissa vangittujen ja teloitettujen ihmisten kohtaloita.

Uutistoimisto Ria Novostin mukaan oikeuden istuntoon saapui edustajia yli 20 maasta.

-?Istuntoon tulivat edustajat Yhdysvaltain, Britannian, Luxemburgin, Viron, Ruotsin, Belgian, Norjan, Tanskan, Sveitsin, Puolan, Liettuan, Bulgarian, Itävallan, Slovenian, Hollannin, Irlannin, Uuden-Seelannin, Espanjan, Ranskan, Suomen ja Kanadan suurlähetystöistä, Venäjän korkeimman oikeuden lehdistöosasto ilmoitti Ria Novostille.

IS sai Suomen Moskovan-lähetystöstä vahvistuksen tiedolle, että paikalla oli myös Suomen diplomaattiedustaja. Lähetystö ei kommentoinut oikeudenkäyntiä muuten eikä paikalla olleen diplomaatin henkilöllisyyttä kerrottu.

Ren-television mukaan oikeudessa oli lisäksi paikalla Euroopan unionin erillinen edustaja.

Venäjän median mukaan oikeudenistunnon materiaaleja on yhdeksän kansiollista. Tuomarina korkeimmassa oikeudessa toimii Alla Nazarova.

Venäjän median mukaan oikeudenistunnon materiaaleja on yhdeksän kansiollista. Tuomarina korkeimmassa oikeudessa toimii Alla Nazarova. Kuva: Alexander Nemenov / AFP

Ulkomaalaisten diplomaattien paikallaolo oikeudenkäynnissä kertoo siitä, kuinka merkityksellisenä oikeuden tulevaa päätöstä pidetään. Oikeudenkäynti on herättänyt suurta kohua jo etukäteen sekä Venäjällä että ulkomailla.

Josif Stalinin vainoissa kuoli kymmenien eri Neuvostoliiton ulkopuolisten kansojen edustajia, joten Memorialin mahdollinen lakkauttaminen vaikuttaisi suoraan myös näissä valtioissa nykyisin asuviin vainouhrien jälkeläisiin.

Venäjän syyttäjänvirasto vaatii Memorialin lakkauttamista sillä perusteella, että järjestö on "salannut" ulkomaalaisen agentin statuksensa eikä ole suostunut merkitsemään julkaisujaan vaaditulla tavalla "ulkovaltojen agentin tuottamiksi materiaaleiksi". Memorialin syytetään myös saaneen rahoitusta ulkomailta ja puuttuneen toiminnallaan Venäjän poliittiseen elämään.

Mielenosoittajat vaativat korkeimman oikeuden edessä kadulla:

Mielenosoittajat vaativat korkeimman oikeuden edessä kadulla: "Näpit irti Memorialista." Kuva: EVGENIA NOVOZHENINA

Myös Helsingissä on vaadittu:

Myös Helsingissä on vaadittu: "Näpit irti Memorialista". Tämä mielenosoitus järjestettiin 27. marraskuuta Kiasman edustalla. Kuva: Miikka Kaskinen

Tiistaina korkeimman oikeuden rakennuksen eteen Moskovassa oli kerääntynyt parisataa Memorialin kannattajaa osoittamaan tukeaan. Heidän joukossaan oli muun muassa toimittaja Vladimir Kara-Murza nuorempi.

Kara-Murzan mukaan on symbolista, että korkein oikeus käsittelee lakkauttamisvaatimusta juuri 14. joulukuuta, joka on Neuvostoliiton tunnetuimpiin ihmisoikeusaktivisteihin kuuluneen Andrei Saharovin kuolinpäivä. Saharov kuoli vuonna 1989, ja tänä vuonna tuli kuluneeksi sata vuotta hänen syntymästään. Saharov oli myös yksi Memorialin perustajista.

Kara-Murzan mukaan Memorialilla on symbolinen merkitys valtavalle määrälle ihmisiä Venäjällä.

- Aivan kuten symbolit ovat tärkeitä tälle valtakoneistolle, niin ne ovat tärkeitä myös meille. Memorial vaalii muistoa. Yhteiskunnalla ilman muistia ei ole tulevaisuutta, Kara-Murza sanoi BFM-radion mukaan.

Neuvostoliiton viimeinen presidentti Mihail Gorbatshov ja Nobelilla vastikään palkittu Novaja gazetan päätoimittaja Dmitri Muratov ovat vedonneet, että syyttäjä vetäisi lakkautusvaatimuksensa pois ja mahdolliset epäselvyydet ratkaistaisiin ilman oikeudenkäyntiä.

Memorialin lakkauttamisprosessia mutkistaa se, että parhaillaan Venäjällä on käynnissä kaksi erillistä oikeusjuttua Memorialiin liittyen.

Venäjän korkeimmassa oikeudessa käsitellään Kansainvälisen Memorial -järjestön lakkauttamista, kun taas Moskovan kaupunginoikeudessa on meneillään Memorial-keskuksen eli Memorialin ihmisoikeusjärjestön lakkauttamisvaateen käsittely. Moskovan kaupunginoikeuden seuraava istunto aiheesta on torstaina 16. joulukuuta, kertoo Rapsi News.

Memorialin ihmisoikeusjärjestö kuuluu muodollisesti vain yhtenä osana Kansainväliseen Memorial -järjestöön. Venäjän viranomaiset julistivat ihmisoikeusjärjestön ulkomaalaiseksi agentiksi vuonna 2014, ja vuonna 2016 samalle listalle liitettiin kattojärjestö eli Kansainvälinen Memorial. Nyt Venäjän syyttäjänvirasto vaatii molempien järjestöjen lakkauttamista.

Venäjän korkeimman oikeuden istunto päättyi tiistaina iltapäivällä ilmoitukseen, että seuraavan kerran käsittelyä jatketaan 28. joulukuuta. Silloin kuullaan sekä syyttäjän edustajien että Memorialin edustajien puheenvuorot, kertoo uutistoimisto Tass.

Memorialia vastaan nostettua oikeusjuttua pidetään eräänlaisena jatkeena Venäjän Karjalassa yhä meneillään olevalle Juri Dmitrijevin oikeudenkäynnille.

Juri Dmitrijevin oikeudenkäynnin yksi haara on yhä kesken Petroskoissa. Syyttäjä vaatii 13 vuoden vankeustuomion kasvattamista 15 vuoteen.

Juri Dmitrijevin oikeudenkäynnin yksi haara on yhä kesken Petroskoissa. Syyttäjä vaatii 13 vuoden vankeustuomion kasvattamista 15 vuoteen. Kuva: Arja Paananen

Dmitrijev oli Memorialin Karjalan-osaston johtaja, ja hän tutki Stalinin vainouhrien kohtaloita muun muassa Sandarmohin joukkohaudoilla. Sandarmohissa on haudattuna arviolta yli 900 suomalaista kommunistia.

Lue lisää: Elokuva Stalinin teloittamista suomalaisista valmistui vaikeuksien jälkeen: "Osa omaisista ei uskaltanut puhua"

Maanantaina 13. joulukuuta Dmitrijev piti Petroskoin kaupunginoikeudessa oman loppupuheenvuoronsa, kertoo Stolitsa Onego -sivusto. Syyttäjä on vaatinut, että Dmitrijeville jo aiemmin langetettu 13 vuoden tuomio pitäisi kasvattaa 15 vuoteen ja hänet pitäisi tuomita muun muassa lapsipornon valmistamisesta. Dmitrijevin lähipiiri ja kansainväliset ihmisoikeusaktivistit pitävät oikeudenkäyntiä poliittisena vainona häntä kohtaan.

Suomen Petroskoin-konsulaatin edustajia on käynyt vuosien varrella seuraamassa myös Dmitrijevin oikeudenkäyntejä oikeustalolla, mutta varsinaiseen istuntoon ei ole ulkopuolisia päätetty käsittelyn salaisuuden vuoksi.

Ilta Sanoma
mardi 14 décembre 2021 17:28:00 Categories: Ilta Sanoma Ulkomaat

ShareButton
ShareButton
ShareButton
  • RSS

Suomi sisu kantaa

TetraSys Oy.

TetraSys Oy.