Ilta Sanoma

Korvapuustien täytteeksi voi ujuttaa ihanan mausteista ja vastustamatonta keksitahnaa. Tahna sopii myös moniin muihin herkkuihin.

Mausteinen keksitahna tekee puustien täytteestä ihanan mehevää. Samaa tahnaa voi käyttää myös monissa muissa herkuissa. Kuvituskuva.

Mausteinen keksitahna tekee puustien täytteestä ihanan mehevää. Samaa tahnaa voi käyttää myös monissa muissa herkuissa. Kuvituskuva. Kuva: Tuomas Kolehmainen

Perinteinen korvapuusti saa ihanan makunsa ja mehevyytensä yleensä voista, kanelista ja sokerista. Viimeistä murua myöten -blogia pyörittävä Saara kehitteli jo pari vuotta sitten uuden, erilaisen tavan täyttää puusteja.

Salaisuus on keksitahnassa, jonka pohjana käytetään mausteisia keksejä: esimerkiksi Bagstone- tai Lotus Biscoff-keksit soveltuvat tähän mainiosti.

Etenkin muualta Euroopasta löytää kaupan hyllyiltä valmiiksi purkitettuna kyseistä keksitahnaa, joka on Saaran sanoin "jumalaista".

Usein se valmistetaankin Bagstone- tai Biscoff-keksejä mausteisemmista, mutta Suomessa harvoin myydyistä Speculoos-kekseistä.

Kyseistä tahnaa on helppo valmistaa myös itse. Saara huomauttaa, että mikäli keksitahnaa valmistaa pullien väliin, kannattaa se jättää melko jähmeäksi.

Kermalla tahnasta saa kuitenkin halutessaan juoksevampaa. Valmis tahna säilyy jääkaapissa tiiviissä rasiassa pari viikkoa.

250g Bagstone- tai Biscoff-keksejä

1½ dl (kaura) kermaa

3 rkl tummaa siirappia

1 tl kanelia

1/2 tl neilikkaa

1/2 tl kardemummaa

1½ rkl rypsiöljyä

ripaus suolaa

Murskaa keksejä tehosekoittimessa murusiksi. Ei tarvitse saada vielä täysin sileää. Lisää joukkoon kerma, kaneli ja siirappi ja jatka tehosekoittimen käyttämistä, kunnes massa muistuttaa jo enemmän tahnaa. Lisää öljy ja suola ja yritä saada tehosekoittimessa massasta niin sileää kuin mahdollista.

Tahna soveltuu mainiosti herkkupulliin, sillä kanelin ansiosta maku muistuttaa jo valmiiksi perinteistä korvapuustin täytettä.

2,5 dl (kaura)maitoa

25g tuorehiivaa (tai 1 pussi kuivahiivaa)

1 dl sokeria

1 rkl kardemummaa

n. 7 dl vehnäjauhoja

100 g huoneenlämpöistä leivontamargariinia tai voita

½ tl suolaa

Valmista pullataikina kohoamaan. Sekoita hiiva kädenlämpöiseen maitoon. Lisää joukkoon sokeri ja kardemumma. Lisää lähes kaikki jauhot. Vaivaa taikinaa hetki ja lisää sitten pehmeä margariini ja suola. Jatka vaivaamista, kunnes ainekset ovat sekoittuneet tasaisesti ja taikina irtoaa käsistä ja kulhosta.

Anna taikinan kohota liinan alla peitettynä kaksinkertaiseksi noin tunti.

Kauli kohonnut pullataikina isoksi levyksi.

Rullaa taikina pitkältä sivulta rullalle.

Leikkaa veitsellä taikina korvapuusteiksi. Nosta pullat leivinpaperin päälle pellille. Peittele vielä liinalla ja anna kohota uunin lämpiämisen ajan.

Lämmitä uuni 200 asteiseksi.

Nosta pullat uuniin ja paista 10-15 minuuttia. Paistoaika riippuu täysin pullan koosta ja siitä, kuinka kypsiä niistä haluat. Tarkkaile pullia ja ota ne pois, kun pinta alkaa hieman ruskistua.

Herkullinen keksitahna vie kielen mennessään jo ihan sellaisenaan, mutta sitä voi Saaran mukaan hyödyntää hyvin monenlaisissa herkuissa: Tahnaa voi levittää vohveleiden päälle tai ujuttaa juustokakkuun.

Saara on kertonut myös, että keksitahnasta on mahdollista valmistaa äärimmäisen helppoja jouluisia fudge-karkkeja, kun sen ensin sulattaa mikrossa ja sakeuttaa sitten tomusokerilla.

Ilta Sanoma
mardi 14 décembre 2021 17:15:00 Categories: Ajankohtaista Ilta Sanoma

ShareButton
ShareButton
ShareButton
  • RSS

Suomi sisu kantaa

TetraSys Oy.

TetraSys Oy.