Helsingin poliisi epäilee petoksista viittä henkilöä. Ostajat huijasivat myyjiltä arvotavaraa muun muassa kuvakaappauksilla ja verkkomaksamisen h" /> Helsingin poliisi epäilee petoksista viittä henkilöä. Ostajat huijasivat myyjiltä arvotavaraa muun muassa kuvakaappauksilla ja verkkomaksamisen h" />

YLE


Helsingin poliisi tutkii noin pariakymmentä Tori.fi-palvelussa tehtyä petosta, joissa epäillyt ovat saaneet haltuunsa Tori.fi:ssä myynnissä ollutta arvotavaraa.

Kaikissa tapauksissa epäillyt ovat halunneet ostaa Tori.fi:ssä myynnissä olleen tuotteen. Myyjät ja epäillyt ovat sopineet kauppahetken julkiselle paikalle Helsingissä. Epäillyt ovat näyttäneet tekaistuja maksutositteita, jolloin myyjät ovat luulleet rahansiirron tapahtuneen.

Epäillyt ovat käyttäneet esimerkiksi kuvakaappauksia verkkopankista tai verkkomaksamisen harjoitteluun tarkoitettuja puhelinsovelluksia, joilla ei voi oikeasti siirtää rahaa.

Epäillyt ovat huijanneet myyjiltä muun muassa kellon, pelikonsolin ja puhelimia.

Poliisin mukaan eräässä tapauksessa henkilö myi Tori-sovelluksessa tietokonetta 2 100 eurolla. Myyntitilanne sovittiin Helsingin keskustaan. Ostaja sai tietokoneen ja esitteli myyjälle matkapuhelimestaan tilisiirtotositteen, joka paljastui myöhemmin tekaistuksi.

Kauppojen jälkeen epäilty ei enää vastannut myyjän yhteydenottoihin.

Poliisin mukaan epäillyt ovat huijanneet tavaraa yhteensä tuhansien eurojen edestä. Epäiltyinä ovat 17- ja 20-vuotiaat naiset sekä 18-, 24- ja 34-vuotiaat miehet. Poliisin esitutkinnan mukaan henkilöt eivät liity toisiinsa.

Petosepäilyt tapahtuivat tämän vuoden kesäkuun ja marraskuun välissä.

Poliisi toivoo, että rahansiirto varmistetaan

Vastaavia rikoksia on tehty aiemminkin, mutta tekojen aiempaa isompi määrä kiinnitti tänä syksynä poliisin huomion.

- Tämä on verrattaen uusi rikoksen tekotapa. Kun tekniikka kehittyy, myös rikolliset oppivat hyödyntämään sen mahdollisuuksia, kertoo tapauksen tutkinnanjohtaja rikoskomisario Teemu Haapala.

Poliisin mukaan verkkomaksaminen on pääosin turvallista. Esimerkiksi suosittu verkkomaksusovellus MobilePay ilmoittaa rahan siirtymisestä välittömästi molemmille osapuolille.

- Korostamme myös myyjän vastuuta. Varmistetaan, että rahat ovat todella siirtyneet, niin säästytään monelta harmilta. Epäilyttävää voi esimerkiksi olla, jos kaupan osapuolella on osto- tai myyntihetkellä hirveä kiire.

Jos varastettu tavara ehtii liikkua petoksen tekijältä eteenpäin, sen takaisin saaminen on hyvin epätodennäköistä.

Poliisin mukaan verkkomaksamiseen liittyviä rikoksia sopii odottaa myös jatkossa, sillä verkkomaksaminen yleistyy jatkuvasti. Poliisi pyrkii kehittämään ammattitaitoaan, jotta vastaavia rikoksia voidaan ennaltaehkäistä mahdollisimman tehokkaasti.

- On sekä poliisin että verkkomaksun palveluntarjoajan tehtävä, että nämä maksutavat pysyvät mahdollisimman turvallisina. Me poliisissa pyrimme koko ajan oppimaan näistä tapauksista.

Poliisin esitutkinta Tori-palvelun rikoksista valmistuu vuodenvaihteen jälkeen. Kaikissa tapauksissa rikosnimikkeenä on petos tai lievä petos.

Lue myös:

Suomen suurimman taideväärennösvyyhdin päätekijöiden vankeusrangaistukset jäävät voimaan - ostajille 15 miljoonan euron vahingot

Ikäihmisten rahoja uhkaavat niin tuntemattomat kuin läheiset - häpeä pitää usein piilossa perheen sisäiset tapaukset

lundi 13 décembre 2021 20:31:18 Categories: YLE omaisuusrikokset

ShareButton
ShareButton
ShareButton
  • RSS

Suomi sisu kantaa

TetraSys Oy.

TetraSys Oy.