Ilta Sanoma

Vauvan lyhyempi unen pituus, äidin masennus, kielteinen perheilmapiiri sekä vanhemman määräävä kasvatustyyli lisäävät riskiä tarkkaamattomuus- ja yliaktiivisuusoireisiin myöhemmin lapsuusiässä, tutkimuksesta selviää.

Mitä enemmän perheissä havaittiin riskitekijöiden kasautumista, sitä suurempi oli lapsen riski ADHD-piirteisiin.

Mitä enemmän perheissä havaittiin riskitekijöiden kasautumista, sitä suurempi oli lapsen riski ADHD-piirteisiin. Kuva: Colourbox

Noin joka kolmannella 3-7-vuotiaalla lastenpsykiatriseen hoitoon ohjatulla lapsella on univaikeuksia, HUS tiedottaa.

Erikoislääkäri Hanna Huhdanpää selvitti väitöskirjatutkimuksessaan lapsen unen ja toiminnanohjauksen yhteyttä psykiatrisiin oireisiin. Tutkimuksessa selvitettiin myös varhaisten uniongelmien ja raskaudenaikaisten sekä raskaudenjälkeisten perheen riskitekijöiden yhteyttä lapsen tarkkaamattomuus- ja yliaktiivisuusoireisiin viiden vuoden iässä.

Selvisi, että lastenpsykiatriseen hoitoon ohjatut lapset nukkuvat vähemmän verrokkilapsiin verrattuna. Lapsilla on myös enemmän motorisesti levotonta unta, painajaisia, aamu- ja päiväväsymystä sekä yöheräilyä.

-?Lapsen univaikeus lisää merkittävästi riskiä lapsen psyykkisiin oireisiin kuten ahdistukseen ja masennukseen sekä uhmakkuuteen ja impulsiivisuuteen, kertoo Hanna Huhdanpää HUS Lastenpsykiatriasta.

Väestöpohjainen tutkimus osoitti, että unen pituus on yhteydessä myös lapsen tarkkaamattomuus- ja yliaktiivisuusoireisiin.

-?Varhainen lyhyempi unen pituus, äidin raskaudenaikainen ja raskaudenjälkeinen masennus, kielteisempi perheilmapiiri sekä määräävä kasvatustyyli vauvaiässä lisäsivät riskiä lapsen tarkkaamattomuus- ja yliaktiivisuusoireisiin viiden vuoden iässä, Hanna Huhdanpää kertoo.

Mitä enemmän perheissä havaittiin riskitekijöiden kasautumista, sitä suurempi oli lapsen riski ADHD-piirteisiin.

Esimerkiksi perheissä, joissa lapsella oli lyhyempi unen pituus, negatiivinen perheilmapiiri ja äidin autoritäärinen vanhemmuustyyli, lapsen riski ADHD-piirteille 5 vuoden iässä oli yli seitsenkertainen verrattuna perheisiin joissa näitä riskitekijöitä ei ollut.

-?Toisaalta tutkimuksessa havaittiin, että sensitiivinen ja johdonmukainen eli auktoritatiivinen vanhemmuus vähensi riskiä lapsen ADHD-piirteille, Huhdanpää huomauttaa.

Auktoritatiivinen vanhemmuus

Auktoritatiivinen vanhempi asettaa lapselle rajat, mutta ottaa myös lapsen mielipiteen huomioon.

Auktoritatiivinen vanhempi kuuntelee lasta, mutta tekee selväksi, että loppujen lopuksi päätösvalta on aikuisella.

Hän myös kehuu ja palkitsee lasta hyvästä käytöksestä.

Hanna Huhdanpään väitöskirjatutkimuksessa havaittiin, että sensitiivinen ja johdonmukainen eli auktoritatiivinen vanhemmuus vähensi riskiä lapsen adhd-piirteille. Vähiten ADHD-piirteitä havaittiin perheissä, joissa molemmat vanhemmat olivat oman arvionsa mukaan sensitiivisiä ja johdonmukaisia vanhemmuudessaan.

Autoritaarinen vanhemmuus

Autoritaarinen vanhempi ajattele, että lapsen täytyy noudattaa hänen luomiaan sääntöjä mukisematta.

Autoritaarinen vanhempi ei perustele lapselleen, miksi tämän täytyy toimita tietyllä tavalla.

Autoritaariset vanhemmat myös suosivat rangaistusta kurinpidollisina toimina.

Sen sijaan, että he opettavat lapselle, kuinka toimia oikein, he saavat lapsen olemaan pahoillaan virheistään.

Huhdanpään tutkimuksessa havaittiin esimerkiksi, että äidin autoritaarinen vanhemmuustyyli lapsen ollessa 8 kuukauden ikäinen liittyi lapsen ADHD-piirteisiin.

Lähde: Erikoislääkäri Hanna Huhdanpää

Perheilmapiiriä selvitettiin tutkimuksessa seitsemän kysymyksen avulla. Kysymyksissä vanhempi arvioi perheen ilmapiiriä esimerkiksi asteikoilla turvaton-turvallinen, hyväksyvä-arvosteleva sekä riitaisa-sopuisa.

Tutkimuksessa selvisi, että vanhemman raportoima kielteisempi perheilmapiiri lapsen ollessa 3 kuukauden ikäinen liittyi lapsen suurempaan ADHD-oireiden riskiin 5 vuoden iässä.

Pienten lasten mielenterveyspalveluissa olisi tärkeää huomioida uniongelmat ja perheen muiden mahdollisten riskitekijöiden kartoitus mahdollisimman varhaisessa vaiheessa, Huhdanpää huomauttaa:

-?Varhainen tuki ja apu voi ennaltaehkäistä lapsen psykiatristen oireiden hankaloitumista erikoissairaanhoitoa vaativaan tilanteeseen.

Ilta Sanoma
lundi 13 décembre 2021 17:11:00 Categories: Ilta Sanoma Perhe

ShareButton
ShareButton
ShareButton
  • RSS

Suomi sisu kantaa

TetraSys Oy.

TetraSys Oy.