Yle kertoi lauantaina sosiaali- ja terveysministeriön arviosta, jonka mukaan lähes kaikki koronarajoitteita tiukentavan hätäjarrumekanismin krite" /> Yle kertoi lauantaina sosiaali- ja terveysministeriön arviosta, jonka mukaan lähes kaikki koronarajoitteita tiukentavan hätäjarrumekanismin krite" />

YLE


Viime viikkojen yksi toistelluimmaista koronatermeistä lienee hätäjarru. Hätäjarrulla tarkoitetaan hallituksen välinettä, jolla se voi tiukentaa koronarajoituksia Suomessa.

Hätäjarrun käyttöönotosta ei välttämättä olla kaukana, sillä sosiaali- ja terveysministeriön strategiapäällikkö Pasi Pohjola kertoi Ylelle lauantaina lähes kaikkien kriteereiden täyttyvän jo tällä hetkellä.

Tällä hetkellä rajoituksia pohtiva poikkihallinnollinen virkamiestyöryhmä odottaa, saadaanko vasta käyttöön otetuilla rajoituksilla tautitilanne rauhoittumaan. Pohjola arvioi, että hallituksen ja aluehallintovirastojen toimeenpanemien rajoitusten pitäisi alkaa näkyä tautitilanteessa ensi viikon lopussa.

Samalla virkamiehet käyvät läpi vielä sitä, ovatko kaikki aluehallintovirastot ottaneet tiukat rajoitustoimet käyttöön.

Mutta millaisia rajoitustoimia hätäjarrumekanismilla voitaisiin ottaa käyttöön?

1) Kokoontumisrajoitusten tiukentaminen entisestään

Sosiaali- ja terveysministeriö kertoo hätäjarrua koskevassa muistiossa, että kokoontumisrajoituksia voitaisiin kohdentaa myös "matalariskisen toiminnan" piiriin.

Käytännössä tämä voisi tarkoittaa esimerkiksi henkilöstöravintoloita, elokuvateattereita, kauppakeskuksia tai hengellisiä kokoontumisia, joita Terveyden ja hyvinvoinnin laitos pitää omassa arviossaan vähäisen riskin tilanteena.

Jos koronatilanne äityy todella pahaksi, rajoituksia ei voitaisi jatkossa kiertää koronapassilla. Tässä tapauksessa viranomaisten tarkoituksena olisi rajoittaa myös rokotettujen tapaamisia.

Näiden rajoitusten pitäisi olla määräaikaisia, ja ne pitäisi kohdentaa ratkaisemaan tarkasti määritelty ongelma.

2) Peruskoulujen siirtyminen etäopetukseen

Hallitus on halunnut viimeiseen asti varoa lasten ja nuorten siirtämistä etäopetukseen, koska toimella on vakavia vaikutuksia heidän hyvinvointiinsa.

Hätäjarru kuitenkin mahdollistaisi etäopetuksen lisäämisen paikallisesti ja alueellisesti, jos se koetaan välttämättömäksi ja oikeasuhtaiseksi toimeksi.

Etäopetus voisi koskea esimerkiksi peruskoulun, ammattiopiston tai lukion oppilaita.

3) Rajoitusten laajentaminen nykyisestään

Hätäjarrumekanimismilla voitaisiin laajentaa jo voimassa olevia rajoituksia koskemaan kokonaista erityisvastuualuetta.

Suomessa on viisi erityisvastuualuetta, jotka muodostuvat yliopistollisen sairaalan ympärille. Näiden lisäksi on olemassa Ahvenanmaa.

Rajoitusten laajentaminen voisi tulla kysymykseen silloin, kun erikoissairaanhoidon kapasiteetti uhkaa loppua kesken.

Vaikein tilanne tehohoidon osalta on tällä hetkellä Oulun yliopistollisessa sairaalassa, mutta valtakunnallisesti kapasiteetti riittää ainakin vielä.

4) Rajojen entistä tarkempi valvominen

Ylen tietojen mukaan hallituksen sote-ministerityöryhmässä on keskusteltu rajakäytäntöjen muutoksista.

Tämä muutos voisi koskea sitä, että koronapassilla ei pääsisi jatkossa maahan. Kaikilta tulijoilta vaadittaisiin sen sijaan kaksi negatiivista testitulosta, jotta omikronmuunnoksen rantautumista Suomeen voitaisiin hidastaa.

Hätäjarrulla voitaisiin tehdä myös muita rajojen terveysturvallisuuteen liittyviä muutoksia, jos se koetaan välttämättömäksi.

5) Muut muutokset

Hätäjarrun yksi keskeisimmästä ajatuksista on se, että eri ministeriöistä koostuva virkamiestyöryhmä pohtii mahdollisia uusia rajoitustoimia.

Uusien rajoitustoimien pitäisi ratkaista epidemiatilanteessa tarkkaan rajattuja ongelmia, ja niiden vaikutuksia tulisi seurata eri näkökulmista.

Hallitus ei kuitenkaan ottaisi näitä toimia käyttöön, vaan se oli paikallisten ja alueellisten virkamiesten tehtävä.

Viimesijaisena keinona olisi poikkeusolojen julistaminen, ja valmiuslain käyttäminen esimerkiksi hoitajien työjärjestelyihin.

Herättikö artikkeli ajatuksia? Voit keskustella aiheesta maanantaihin 13.12.2021 kello 23 asti.

Lue lisää:

Ministeriö arvioi lähes kaikkien hätäjarrun kriteerien täyttyvän - ensi viikolla nähdään, alkavatko alueelliset rajoitukset purra

Suuret sairaanhoitopiirit kritisoivat STM:n linjausta laajentaa koronatestausta - HUS:n johtaja: Ministeriö yrittää korjata syyskuun virheitä

STM: Koronan pikatestit laajemmin käyttöön työpaikoille ja kouluihin, jatkossa myös alle 12-vuotiaat ja rokotetut pitää testata, jos oireita on

Hallitus harkitsee alueiden patistelua lisärajoituksiin ohjauskirjeellä - neuvottelee koronatilanteesta tiistaina

dimanche 12 décembre 2021 21:30:31 Categories: YLE koronavirus

ShareButton
ShareButton
ShareButton
  • RSS

Suomi sisu kantaa

TetraSys Oy.

TetraSys Oy.