Ilta Sanoma

Viime aikojen erikoisimpiin ilmiöihin kuuluu NFT-markkinoiden räjähdysmäinen nousu. NFT:t perustuvat samaan lohkoketjuteknologiaan kuin kryptovaluutat. Analyytikko Tero Kuittisen mukaan NFT:t ovat nyt Yhdysvalloissa taidepiirien kuuma puheenaihe.

Refik Anadolin teos Machine Hallucinations - Space: Metaverse myytiin NFT-muodossa kahdella miljoonalla eurolla.

Refik Anadolin teos Machine Hallucinations - Space: Metaverse myytiin NFT-muodossa kahdella miljoonalla eurolla. Kuva: Tyrone Siu / Reuters

New York

Elokuussa joku osti piirroksen harmaasta kivestä 2,5 miljoonalla eurolla.

Nopeasti katsottuna piirroksessa Ether Rock 27 ei ole mitään ihmeellistä. Ei myöskään tarkemmin katsottuna.

Tietokoneen piirustusohjelman perusteet hallitseva käyttäjä voisi itse luoda helposti vastaavan kiven. Tai vielä helpompaa: kuka tahansa voisi ladata piirroksen omalle koneelleen netistä parilla hiiren klikkauksella.

Mistä oikein on kyse? Ehkä Ether Rockien verkkosivu auttaa?

"Näillä virtuaalikivillä ei ole MITÄÄN MUUTA TARKOITUSTA kuin olla ostettavina ja myytävinä sekä antaa sinulle voimakas ylpeydentunne yhtenä vain sadan pelissä olevan kiven omistajana", sivulla ilmoitetaan.

Selvä.

Yksi pandemia-aikojen erikoisimmista talousilmiöistä on ollut NFT-markkinoiden räjähdysmäinen nousu. Niillä käytiin kolmannella vuosineljänneksellä kauppaa noin 10 miljardilla eurolla.

New Yorkissa järjestettiin marraskuun alussa suuri NFT-konferenssi, jonka yhteydessä oli digitaalisen taiteen näyttely.

New Yorkissa järjestettiin marraskuun alussa suuri NFT-konferenssi, jonka yhteydessä oli digitaalisen taiteen näyttely. Kuva: CARLO ALLEGRI / Reuters

NFT eli non-fungible token tarkoittaa digitaalista aitoustodistusta. NFT:t perustuvat samaan lohkoketjuteknologiaan kuin kryptovaluutat. Jokainen NFT on uniikki, eli sitä ei voi kopioida ja tieto sen omistuksesta tallentuu lohkoketjuun.

Tämä tarkoittaa, että vaikka Ether Rock 27 on helppo kopioida, sen omistajasta ei ole epäselvyyttä. Tosin mikään ei estä vaikka sinua tekemästä toista NFT:tä omasta harmaasta kivestäsi, mutta oletettavasti se olisi arvoton samalla tavalla kuin väärennös kuuluisasta maalauksesta.

CryptoPunks on ehkä kuuluisin NFT-keräilykohde. CryptoPunkeja on luotu 10?000, ja suurin niistä maksettu hinta on 10,4 miljoonaa euroa.

CryptoPunks on ehkä kuuluisin NFT-keräilykohde. CryptoPunkeja on luotu 10?000, ja suurin niistä maksettu hinta on 10,4 miljoonaa euroa.

Miksi alkuperäiset kivipiirrokset ovat sitten miljoonien hintaisia? Jouluna 2017 luodut Ether Rockit ovat yksi ensimmäisistä NFT-taideprojekteista, ja kiviä on tehty vain 100. Keräilijät odottavat, että niiden historiallisuuden ja harvinaisuuden vuoksi niiden arvo kasvaa.

Ainakin tähän mennessä arvio on osunut oikeaan, tosin ennätyksiin on vielä matkaa. Kaikkien aikojen kallein NFT myytiin maaliskuussa 61 miljoonalla eurolla.

Yhdysvaltain rahamaailman tarkoin tunteva analyytikko Tero Kuittinen sanoo, että tällä hetkellä NFT:t ovat maan taidepiirien kuumin puheenaihe. Jopa vanhan rahan taidekeräilijäsuvut ja arvovaltaiset museot pohtivat, miten ne pääsisivät huumaan mukaan.

Analyytikko Tero Kuittinen uskoo, että NFT-markkinoita odottaa romahdus.

Analyytikko Tero Kuittinen uskoo, että NFT-markkinoita odottaa romahdus.

- Kaikki käyvät keskustelua NFT-ratkaisuista. Museot ovat selkä seinää vasten, sillä pandemia ajoi ne rahapulaan. Nyt ne pohtivat, voisiko museon omistamista kuuluisista teoksista tehdä NFT:itä, Kuittinen sanoo.

On helppo ymmärtää, miksi joku haluaisi ostaa vaikkapa Vincent van Goghin teoksen Tähtikirkas yö. Vaikeampi on käsittää, kuka haluaisi omistaa sen virtuaalisen version - alkuperäinen maalaus kun ei MoMAn seinältä mihinkään liiku.

- Spekulantit. Tämä maa on spekulatiivisen kuumeen kourissa, Kuittinen vastaa.

Todellakin. Joku perusti marraskuussa kryptovaluutan nimeltä Omicron. Sen arvo kymmenkertaistui kahdessa päivässä.

Nyan Cat -meemistä maksettiin 520?000 euroa helmikuussa.

Nyan Cat -meemistä maksettiin 520?000 euroa helmikuussa.

Monilla amerikkalaisilla on pandemian jäljiltä ylimääräisiä säästöjä. Jotkut heistä yrittävät muuttaa tonnit miljooniksi. Kryptovaluutat, NFT:t ja meemiosakkeet tarjoavat tarinoita satumaisista voitoista.

Taiteilijoille NFT-huuma on suuri mahdollisuus. New Yorkissa asuva suomalainen valokuvaaja Reka Nyari julkaisi 30 digitaalista painosta yhdestä Geisha Ink -sarjan kuvastaan lokakuussa. Ensimmäinen viiden NFT:n erä myytiin loppuun noin 700 eurolla kappale.

- En varmaan kolme kuukautta sitten tiennyt niistä mitään, Nyari sanoo.

Valokuvaaja Reka Nyari myy töitään myös NFT-markkinoilla.

Valokuvaaja Reka Nyari myy töitään myös NFT-markkinoilla. Kuva: Mikko Marttinen

Nyarin tatuoituja naisia esittäviä töitä on parhaillaan esillä Milanon dynaamisen taiteen museossa. Näyttelyssä on 13 perinteistä painettua valokuvaa ja kolme NFT-teosta.

Milanossa näytteillä olevat NFT:t ovat myynnissä noin 30?000 euron hintaan. Niissä Nyari hyödyntää digitaalisen teknologian mahdollisuuksia. Töihin sisältyy uniikki digitaalinen valokuva ja videomuotokuva mallista.

Nyari on innostunut NFT-teknologian suomista esitystavoista, kuten teosten asettamisesta näytteille virtuaalisissa tiloissa.

- Voin vaikka skannata mallini kaikkine tatuointeineen ja tehdä hänestä virtuaalisen veistoksen, Nyari kaavailee.

The Bored Ape Yacht Club on 10?000 uniikin NFT-piirroksen kokoelma. Kallein Bored Ape myytiin 3 miljoonalla eurolla.

The Bored Ape Yacht Club on 10?000 uniikin NFT-piirroksen kokoelma. Kallein Bored Ape myytiin 3 miljoonalla eurolla.

Nyari ymmärtää, että NFT-maailmassa on mukana vahva spekulatiivinen elementti. Kryptovaluutoilla rikastuneet etsivät uusia sijoituskohteita.

- Ihmisille, jotka ovat siinä tilassa, raha ei melkein ole oikeaa rahaa. Tiedän monia ihmisiä, jotka ovat tehneet miljoonia bitcoinilla. He ostavat enemmän taidetta. Se ei ole sama kuin maksaisi 100?000 dollaria käteisellä jostain työstä.

Joulukuun alussa Nyarin ottama NFT-kuva näyttelijä Sean Pennistä ostettiin 200?000 dollarilla hyväntekeväisyystapahtumassa Miamissa.

Jos tämä kaikki kuulostaa puhkaisemistaan odottavalta kuplalta, et ole välttämättä väärässä. Tero Kuittinen vertaa NFT-markkinoita kaikkien aikojen kuuluisimpaan kuplaan eli Hollannin 1630-luvun tulppaanimaniaan.

Semper Augustus oli tulppaanimanian kallein kukka. Sen hinnalla olisi voinut ostaa hulppean talon Amsterdamin keskustasta.

Semper Augustus oli tulppaanimanian kallein kukka. Sen hinnalla olisi voinut ostaa hulppean talon Amsterdamin keskustasta.

- Totta kai NFT-markkinoilla tulee jossain vaiheessa raju romahdus, Kuittinen sanoo.

- Niin kävi Hollannissakin. Silti Hollanti on tänäkin päivänä maailman suurin tulppaanien tuottaja ja kukkien kasvatus on maalle tärkeä teollisuudenala.

Kuittinen uskoo, että ihmiset toimivat tulevaisuudessa yhä enemmän internetin virtuaalimaailmoissa. Puhutaan metaversumista. Sellainen on esimerkiksi lasten suosima Roblox-peli.

Metaversumiin Tähtikirkasta yötä ei voi raahata, mutta sen virtuaaliversion voisi asettaa näytteille. Kyse on statussymboleista. Sitähän perinteinen taidekin monille keräilijöille on.

Voi tosin olla, että Roblox-sukupolvea kiinnostavat enemmän vaikkapa Reka Nyarin virtuaaliset veistokset tai ironiset Ether Rockit kuin vanhat mestarit ja heidän menneen maailman teoksensa.

Suomalaisyrityksistä esimerkiksi Zoan on yksi virtuaalimaailmojen edelläkävijöistä. Se järjesti viime vappuna konsertin virtuaalisessa Helsingissä. Kuittinen kehottaa myös suomalaisia taiteilijoita hyppäämään NFT-huumaan mukaan.

- Mitä aikaisemmin, sitä parempi. Kukaan ei tiedä, kauan tämä kestää.

Ilta Sanoma
dimanche 12 décembre 2021 20:30:00 Categories: Ilta Sanoma Taloussanomat

ShareButton
ShareButton
ShareButton
  • RSS

Suomi sisu kantaa

TetraSys Oy.

TetraSys Oy.