Monet maat velvoittavat vähintään terveydenhoitohenkilökunnan rokotuksiin. Joissakin maissa rokotuksesta kieltäytymisestä voi saada sakkorangaist" /> Monet maat velvoittavat vähintään terveydenhoitohenkilökunnan rokotuksiin. Joissakin maissa rokotuksesta kieltäytymisestä voi saada sakkorangaist" />

YLE


Vaatimukset pakollisista koronarokotuksista ovat viime viikkoina lisääntyneet ympäri Eurooppaa, myös Suomessa. Euroopan komission puheenjohtajan Ursula von der Leyenin mukaan EU:n on aika harkita koronarokotusten muuttamista pakollisiksi.

Monissa Euroopan valtioissa pakollisia rokotuksia onkin jo määrätty osalle väestöstä.

Itävalta on toistaiseksi yksi harvoista valtioista, joka aikoo tehdä koronarokotuksista pakollisia kaikille niin, että helmikuun alkuun mennessä kaikilla on oltava rokote. Rokotuksesta kieltäytyvät saavat mojovan sakon tai mahdollisesti jopa vankeusrangaistuksen.

Saksan parlamentissa äänestetään myös vuoden loppuun mennessä siitä, määrätäänkö koronarokotteet kaikille pakollisiksi. Lisäksi maa hyväksyi perjantaina lain, joka vaatii pakollisia rokotuksia kaikille terveydenhuollon työntekijöille.

Monissa maissa koronarokotukset onkin määrätty pakollisiksi vain osalle väestöstä, kuten terveydenhuollon työntekijöille.

Italia oli yksi ensimmäisistä maista, joka velvoitti hoitohenkilökunnan koronarokotuksiin potilaiden suojelemiseksi.

Syyskuussa Ranska seurasi perässä, ja samaa suunnittelevat myös Puola ja Britannia, jotka aikovat ottaa pakolliset rokotukset terveydenhoidon työntekijöille käyttöön ensi keväänä.

Rokotuspakkoja yli 60-vuotiaille

Kreikka ja Tsekki ovat ilmoittaneet tekevänsä rokotuksista pakolliset kaikille yli 60-vuotiaille. Kreikan mukaan se aikoo jatkossa sakottaa sellaisia yli 60-vuotiaita, jotka eivät ole ottaneet rokotetta.

Lisäksi eri maissa on voimassa säännöksiä, jotka rajoittavat ei-rokotettujen pääsyä paikkoihin. Muun muassa Italiassa ja Ranskassa rokotuspassi vaaditaan moniin julkisiin tiloihin pääsyyn.

Suomen etelänaapuri Viro otti syksyllä käyttöön tiukat rajoitukset rokottamattomille maan tuolloin pahan koronatilanteen kohentamiseksi.

Rokottamattomana ei pääse valtaosaan julkisista tiloista.

Euroopassa yksi poikkeus on muun muassa Suomen länsinaapuri Ruotsi. Ruotsin terveysministeriön edustaja on sanonut Euronewsille, ettei maa suunnittele pakollisia rokotuksia.

Lue lisää:

Uusimmat tiedot koronaviruksesta

Katso oman kuntasi koronatilanne ja ro­ko­tus­kat­ta­vuus - grafiikka näyttää tuoreimmat luvut

Itävalta kertoi ensimmäisenä EU-maana ottavansa käyttöön rokotepakon - kaikkien kansalaisten otettava rokote helmikuun alkuun mennessä

Hoitajien "rokotuspakko" saa ristiriitaisen vastaanoton - lista näyttää, missä sote-ammateissa on vähiten rokotettuja

Koululaisille pikatestit, maskipakko ja joululomalle jo ensi viikolla - Tanska, Viro ja muut maat estävät lasten tartuntoja järeämmin kuin Suomi

dimanche 12 décembre 2021 17:08:04 Categories: YLE koronavirus

ShareButton
ShareButton
ShareButton
  • RSS

Suomi sisu kantaa

TetraSys Oy.

TetraSys Oy.