Helsingin Kaapelitehtaalle noussut Tanssin talo on viittä vaille valmis. Kävimme katsomassa, miltä uudessa vierailuteatterissa näyttää." /> Helsingin Kaapelitehtaalle noussut Tanssin talo on viittä vaille valmis. Kävimme katsomassa, miltä uudessa vierailuteatterissa näyttää." />

YLE


Tanssille pyhitetty vierailuteatteri, Tanssin talo, alkaa olla valmis. Helsingin Kaapelitehtaalle noussut kohde luovutettiin tilaajalle pari viikkoa sitten, ja avajaisia vietetään helmikuun alussa.

Talon johtaja Niki Matheson kertoo, että Tanssin talo herättää jo nyt kateutta pohjoismaisissa kollegoissa. Sekä Kööpenhaminassa, Oslossa että Tukholmassa on tanssille pyhitetty teatteri.

- Olemme ainoa, jolla on uudisrakennus, ja oma, täysin tanssille rakennettu suuren mittakaavan näyttämö, Matheson sanoo.

Hän harmittelee tässä vaiheessa vain sitä, ettei Tanssin talon rahoitus ole samalla tasolla kuin muissa Pohjoismaissa.

- Toivotaan, että saisimme korjattua sitä vuosien myötä, jotta voisimme tehdä enemmän omaa ohjelmistoa, ja tukea sitä kautta tanssin toimijoita.

Nainen pyöreän seinävalon vieressä.
Niki Matheson johtaa Tanssin taloa.Mårten Lampén / Yle

Talon toimintaa tukevat sekä Helsingin kaupunki että valtio kumpikin 650 000 eurolla vuodessa. Summalla ei silti vielä rakenneta merkittävää ohjelmistoa, ja apuun on saatu jälleen kerran yksityinen säätiö: Jane ja Aatos Erkon säätiö myönsi Tanssin talolle miljoona euroa kansainvälisen ohjelmiston tuottamiseen vuosille 2022-2023. Sama säätiö mahdollisti koko Tanssin talon rakentamisen.

Talon johtaja uskoo, että hän saa vierailuteatterin pyörimään monipuolisella toiminnalla.

- Esitämme tanssia ja vuokraamme tilojamme ulkopuolisille. Järjestämme yritystapahtumia, konsertteja ja erilaisia muita tilaisuuksia. Meillä on valtava tiivis ohjelma tekeillä jo ensi syksyksi, Matheson sanoo.

Tanssin talosta tulee myös nykysirkuksen uusi näyttämö.

Kymmeniä tuhansia kiloja terästä

Tanssin talon uudisrakennus sijaitsee Kaapelitehtaan pohjoissiiven päädyssä. Uudisrakennuksessa on talon suuri näyttämö, jossa on 700 ihmisen katsomo. Tanssin ystäville tuttu Pannuhalli on talon pieni näyttämö, joka vetää hieman yli 200 katsojaa. Pannuhallista on puhkaistu ovi uudisrakennukseen.

Tanssin talon pääsuunnittelija, arkkitehti Teemu Kurkela kertoo, ettei Tanssiin taloon haluttu vau-arkkitehtuurista tuttua efektiä.

- Emme lähteneet työstämään taloa muodon vaan tanssin periaatteiden kautta.

Kurkelalle Tanssin talo on kuin vanhaan tehtaaseen liitetty "uusi, iso kone", joka sisältää tanssia.

Tanssin talon julkisivua hallitsee teräksinen levy. Talon sivustalla tulevat vastaan pyöreät paljetit, jotka symboloivat rytmiä. Havainnekuva.
Tanssin talon julkisivua hallitsee teräksinen levy. Talon sivustalla tulevat vastaan pyöreät paljetit, jotka symboloivat rytmiä. Havainnekuva.JKMM ARKKITEHDIT

Talon päämateriaalit, betoni ja teräs, kiinnittävät kohteen Kaapelitehtaan teolliseen perintöön. Julkisivuissa huomio kiinnittyy valtaviin teräksisiin levyihin, jotka ovat vielä osin suojamuoveissa.

- Ne ovat samaa mittakaavaa kuin Kaapelitehdas. Levyt on nostettu irti maasta, ja julkisivussa on varmaan kymmeniä tuhansia kiloja terästä. Voi ajatella, että ne ovat vähän kuin tanssi. Keveyden vaikutelma vaatii paljon lihaksia, Kurkela sanoo.

Hän kehuu talon logistiikkaa. Tanssin taloon voi peruuttaa kaksi isoa rekkaa, ja lavasteet saadaan suoraan näyttämölle. Myös teatteritekniikka on Kurkelan mukaan korkealla tasolla. - Se mahdollistaa sen, että kiertävät maailmantähdet pääsevät tänne, ja esitykset saadaan nopeasti pystyyn. Tällainen talo maailmallakin harvinainen, Kurkela toteaa.

Tanssin talon rakentaminen on sujunut aikataulussa, mutta tämäkään taideinstituutio ei ole välttynyt kohuilta. Matheson on nimittäin talon toinen johtaja. Ensimmäinen, Matti Numminen, erosi viime vuoden lokakuussa, kun hän menetti taloa pyörittävän yhdistyksen hallituksen luottamuksen. Numminen ehti olla pestissä vajaat kaksi vuotta.

Eron perimmäistä syytä ei koskaan kerrottu julkisuuteen, mutta taustalla vaikutti todennäköisesti talon epäonninen nimeäminen, ja sitä seurannut kohu. Nummisen johdolla Tanssin talosta leivottiin Form, mutta nimi oli tanssitaiteilijoille liikaa, ja Tanssin talo palautettiin teatterin nimeksi.

Tanssin talon rakentaminen maksoi lopulta hieman yli 40 miljoonaa euroa. Rahoitus tuli Jane ja Aatos Erkon säätiöltä, Helsingin kaupungilta, valtiolta ja Kaapelitehtaan omistavalta Kaapelitalo-kiinteistöyhtiöltä.

Arkkitehtitoimisto JKMM:n arkkitehti ja Tanssin talon pääsuunnittelijaTeemu Kurkela kuvattuna (Tanssin talon) Pannuhallissa.
Teemu Kurkela JKMM-arkkitehdeista on Tanssin talon pääsuunnittelija. Suunnittelu tehtiin yhteistyössä ILO-arkkitehtien kanssa.Jari Kovalainen / Yle

Tanssin talon uusi johtaja on tuottaja Niki Matheson

Tanssin talon johtaja Matti Numminen eroaa: "Työsuhteeni on päätetty yhteisellä sopimuksella"

Tanssin talon nimikiista päätökseen - Tanssin talosta tuli Tanssin talo

Tanssin talon uusi nimi Form on lentämässä roskiin - Talon johtaja: "Teimme virheen"

Tanssin talo sai nimen - se on Form

Olipa yllätys - Tanssin talolle löytyi johtaja pienestä kriisiteatterista

Tanssin talon ilme ratkesi ilman kilpailua - Helsinki saa "leijuvan laatikon"

dimanche 12 décembre 2021 12:05:00 Categories: Tanssin talo YLE

ShareButton
ShareButton
ShareButton
  • RSS

Suomi sisu kantaa

TetraSys Oy.

TetraSys Oy.