Suurissa sairaanhoitopiireissä halutaan siirtää henkilöstöä mieluummin rokottamaan ihmisiä kuin tekemään koronatestejä. " /> Suurissa sairaanhoitopiireissä halutaan siirtää henkilöstöä mieluummin rokottamaan ihmisiä kuin tekemään koronatestejä. " />

YLE


Suurissa sairaanhoitopiireissä kritisoidaan lujasti sosiaali- ja terveysministeriön perjantaina julkistamaa linjausta laajentaa koronatestaus myös rokotettuihin aikuisiin ja lapsiin.

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin diagnostiikkajohtaja Lasse Lehtonen sanoo, että uutta strategiaa on vaikea toteuttaa, koska työvoimasta on jo muutoinkin pulaa.

Lasse Lehtonen hattu päässä.
Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin diagnostiikkajohtaja Lasse Lehtonen sanoo, että uutta koronastrategiaa on vaikea toteuttaa, koska työvoimasta on jo muutoinkin pulaa.Antti Haanpää / Yle

- Tiedetään, että Suomessa on ollut kymmenien tuhansien infektiopotilaiden päivävauhti syyskaudella ja epidemian alusta lähtien on ollut selvää, että sellaisen henkilömäärän testaamiseen ei minkään järjestelmän kapasiteetti tule riittämään, Lehtonen lataa.

STM linjasi eilen, että jatkossa kaikilla, joilla on koronavirustautiin sopivia oireita tai epäily koronatartunnasta, tulee olla mahdollisuus päästä koronatestiin. STM:n päivitetyn strategian mukaisesti näyte tulisi siis ottaa myös henkilöiltä, jotka ovat saaneet kaksi koronarokotusta.

- Ministeriö yrittää korjata syyskuussa laaditun testausstrategian virheitä. Siinä testausta rajoitettiin hyvin voimakkaasti ja nyt mennään toiseen äärimmäisyyteen eli yritetään testata kaikki hengitystieinfektioiset eli myös rokotetut henkilöt ja lapset, Lehtonen sanoo.

Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiurun (sd.) mukaan jatkossa tavoitteena on, että kaikkialla Suomessa koronatestiin pääsisi vuorokauden sisällä ja että myös testitulos saataisiin vuorokaudessa.

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin diagnostiikkajohtaja Lasse Lehtosen mukaan kaikki kynnelle kykenevä henkilöstö pitäisi kuitenkin valjastaa rokottamiseen testaamisen sijaan. Lehtonen näkee, että näytteenotolla on vähäisempi merkitys epidemian hallinnassa kuin ripeallä rokottamisella.

Lehtosen mukaan pääkaupunkiseudulla tilanne on se, että vain noin 30 prosenttia positiivisten näytteiden tartunnoista pystytään jäljittämään.

- Ennen kaikkea pitää huolehtia rokotusten nopeasta etenemisestä. Emme halua heikentää rokotusten etenemistä sillä, että siirtäisimme henkilöstöä näytteenottoon. Ei ole henkilöitä, joilla voitaisiin näytteenottoa lisätä. Päinvastoin, siirrämme väkeä näytteenotosta muihin tehtäviin.

Osaavasta henkilökunnasta pulaa

Uuteen strategiaan suhtaudutaan suurella varauksella myös Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiirissä. Suosituksena on ollut, että terveydenhuollon testiin mentäisiin vasta, jos kotitesti näyttää positiivista. Johtajaylilääkäri Terhi Nevalan mukaan osaavan henkilökunnan riittävyys on suuri haaste.

- Sairaanhoitopiireissä varmasti mietitään sitä, miten testausta kohdennetaan tarkoituksenmukaisella tavalla.

Nevala toteaa, että jos kotitestien määrää lisätään jatkossa reippaasti, pitää miettiä, kuka testit maksaa. Tällä hetkellä tilanne on se, että ihmiset maksavat ne itse.

- Jos kansallisesti päädytään siihen, että kotitestejä otetaan käyttöön vielä laajemmin, niin sitten varmasti tämäkin asia tulee pohdittavaksi, Nevala sanoo.

Asiantuntijat epäilevät kotitestien tarkkuutta

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin diagnostiikkajohtaja Lasse Lehtosen mukaan asiantuntijat ovat suhtautuneet varsin vieroksuvasti kotitestien käyttöön oireettomien henkilöiden väestötestauksessa. Hänen mukaansa erityisen ongelmallisia ne ovat rokotettujen osalta, koska rokotetut eivät välttämättä eritä virusta niin paljon, että nämä antigeenitestit havaitsisivat viruksen.

- Huonokin testi toki löytää jonkun verran tartuntoja tarpeeksi monta kertaa toistettuna, Lehtonen sanoo.

STM päivitti koronaviruksen testausstrategian edellisen kerran syyskuussa. Tuolloin koronavirustestausta haluttiin päin vastoin kohdentaa tehokkaasti ja testauskapasiteettia on syksyn aikana varattu ensisijaisesti virukselle altistuneiden, rokottamattomien oireisten sekä rokottamisen jälkeenkin vakavalle koronavirusinfektiolle alttiiden henkilöiden testaamiseen. Nyt strategian suunta on siis päinvastainen.

Lue lisää:

STM: Koronan pikatestit laajemmin käyttöön työpaikoille ja kouluihin, jatkossa myös alle 12-vuotiaat ja rokotetut pitää testata, jos oireita on

Hoitajien "rokotuspakko" saa ristiriitaisen vastaanoton - lista näyttää, missä sote-ammateissa on vähiten rokotettuja

STM esittää "rokotuspakkoa" sote-alan työntekijöille, tulisi voimaan mahdollisimman pian - työnantajalla ei olisi palkanmaksuvelvollisuutta

Hallitus on valmiudessa vetää hätäjarrusta koronatilanteen pahentuessa jo ennen joulua - hätäjarru voisi sulkea kuntosalit, rajoittaa teattereita ja pistää koronapassinkin jäihin

samedi 11 décembre 2021 22:06:23 Categories: YLE koronavirus

ShareButton
ShareButton
ShareButton
  • RSS

Suomi sisu kantaa

TetraSys Oy.

TetraSys Oy.