Korona-ajan patoutumat purkautuvat pikkujouluissa, joissa tarjoilu voi olla todella runsasta. Matkailu- ja ravintolapalvelut MaRan mukaan monet r" /> Korona-ajan patoutumat purkautuvat pikkujouluissa, joissa tarjoilu voi olla todella runsasta. Matkailu- ja ravintolapalvelut MaRan mukaan monet r" />

YLE


Kuopiolaisen Ravintola Käskynkän keittiössä tuoksuu paistettu kinkku. Apupöydillä on useita valmiita kinkkuja, jotka viipaloidaan ja pakataan lämpölaatikoihin.

Meneillään on pikkujoulukausi, mikä yrittäjä Veli Markkasen mukaan näkyy ja tuntuu.

- Tänään on lähdössä vajaat viisisataa annosta, joista lähes neljäsataa on jouluruokaa.

Pikkujoulupaikkojen kassakoneet alkoivat kilistä jo marraskuussa, ja esimerkiksi Käskynkässä tehtiin silloin yrityksen koko historian paras tulos.

Korona-aikana varaustilanne elää kuitenkin koko ajan, mikä pitää yrittäjän varpaillaan.

- Esimerkiksi eilen tuli pari peruutusta, mutta tilalle tuli kaksi lisää. Onhan se oma taiteenlajinsa tämäkin, Markkanen virnistää.

Käskynkän yrittäjä ruokatiskin vierellä.
Yrittäjä Veli Markkasen (oik.) mukaan pikkujoulumyynti on ollut jopa historiallisen hyvällä tasolla.Toni Pitkänen / Yle

"Korona ei ole latistanut tunnelmaa"

Ravintolapäällikkö Hanna Eskanen sytyttää kynttilät Koivumäen kartanon salipöydillä. Kartanomiljöö on vetänyt puoleensa runsaasti pikkujouluvieraita, ja Eskasen mukaan sesonki on samalla tasolla kuin konsanaan ennen koronaa.

- Viime viikonloppu oli hyvinkin vauhdikas, ja samalta näyttää myös ensi viikko.

Kartanon korona-ajan pikkujoulunvietto ei poikkea näkyvästi aiemmasta, mutta jokaiselle seurueelle pyritään järjestämään oma tila.

Synkkä aika ei ole kuitenkaan onnistunut latistamaan tunnelmaa.

- Täällä on päästy pikkujoulutunnelmiin, Eskanen hymyilee.

Nainen katsoo kameraa Koivumäenkartanolla.
Ravintolapäällikkö Hanna Eskasen mukaan koronatilanne ei ole päässyt latistamaan pikkujoulutunnelmaa.Toni Pitkänen / Yle

Matkailu- ja ravintola-ala harmittelee lässähdystä

Kuopiolaisravintoloiden näkemykset poikkeavat selvästi Matkailu- ja ravintolapalvelut MaRan tuoreesta selvityksestä.

MaRa kysyi jäsenyritystensä odotuksia marraskuun lopussa, ja tulosten mukaan lähes 70 prosenttia vastanneista odottaa myynnin vähenevän ainakin jonkin verran vuoden 2019 pikkujoulukauteen verrattuna. Joka neljäs yritys uskoo oman myyntinsä vähenevän jopa yli 30 prosenttia.

MaRan toimitusjohtajan Timo Lapin mukaan kyseessä on lässähdys, sillä alan yritykset odottivat aiemmin, että tulossa voisi olla jopa kaikkien aikojen pikkujoulukausi.

- Etätyösuositukset vaikuttivat erittäin kielteisesti henkilöstöravintoloihin ja pikkujoulukaudelle tehtyihin varauksiin, hän harmittelee.

Lapin mielestä on myös harmillista, että moni etätöihin siirtynyt yritys on perunut pikkujoulut, vaikka ne olisi voitu hänen mukaansa järjestää turvallisesti koronapassin avulla.

Pohjois-Karjalassa juhlitaan, mutta varaudutaan samalla muutoksiin

Matkailu- ja ravintola-alan etujärjestön kuvaama pettymys ei näy Joensuussa, ainakaan Pohjois-Karjalan osuuskaupan ravintoloissa.

PKO:n matkailu- ja myyntijohtajan Tiina Kannisen mukaan marraskuu oli kaikissa osuuskaupan ravintoloissa ja erityisesti Joensuussa myynnin osalta suorastaan ennätyksellinen.

- Olemme todella tyytyväisiä, Kanninen riemuitsee.

Suurempaa huolta eivät ole aiheuttaneet edes peruutukset. Kannisen tiedossa on ainoastaan yksi pikkujoulu, joka on siirtynyt myöhempään ajankohtaan.

- Ryhmäkoko on voinut jossakin isossa varauksessa viime metreillä pudota, jos ihmiset ovat jännittäneet koronatilannetta.

Tummahiuksinen ja silmälasipäinen nainen seisoo hotellin vastaanotossa.
Matkailu- ja myyntijohtaja Tiina Kannisen mukaan pikkujoulujen järjestäjät ovat tänä vuonna käyttäneet paikoin varsin runsaasti rahaa.Jaana Kainulainen / Yle

Kannisen mukaan PKO:n ravintoloissa on jo nyt valmius ottaa käyttöön koronapassi, jos viranomaiset niin määräävät. Jos niin kävisi, passi otettaisiin käyttöön laajasti.

- Se kattaisi kaikki meidän palvelut esimerkiksi hotelleissa, eli se koskisi myös majoittujia.Itä-Suomen aluehallintovirasto ei ole toistaiseksi asettanut minkäänlaisia kokoontumisrajoituksia Pohjois-Karjalan maakunnan alueelle.

Ravintola-alalla on kaikki kuitenkin maakunnasta riippumatta kiinni koronatilanteesta.

Ravintola Käskynkän yrittäjän Veli Markkasen mukaan seuraavat kaksi viikkoa ratkaisevat, tuleeko tästä pikkujoulukaudesta oikeasti hyvä.

- Asiat ehtivät tässä vielä paljon muuttua, hän muotoilee.

Mies siivuttaa kinkkua.
Kinkku on tällä pikkujoulukaudella maistunut juhlijoille.Toni Pitkänen / Yle

Voit keskustella artikkelista 11.12.2021 kello 23:een saakka.

Lue lisää:

Koronapassin takia peruttu lukuisia pikkujouluja pohjalaiskunnissa, mutta kolikolla on myös toinen puoli: "Ilman passia, ei olisi yhtään iltajuhlaa"

Pikkujoulukausi käy kuumana Keski-Suomessa, vaikka koronatartuntoja on paljon - "Virus leviää nyt perheissä", sanoo tartuntataudesta vastaava lääkäri

Osa ravintoloista käyttää koronapassia vain kun niille parhaiten sopii, MaRan Timo Lappi ihmettelee terveysviranomaisen tyrmääviä lausuntoja

samedi 11 décembre 2021 14:20:00 Categories: YLE pikkujoulut

ShareButton
ShareButton
ShareButton
  • RSS

Suomi sisu kantaa

TetraSys Oy.

TetraSys Oy.