Yhdysvallat teki tarjouksen, josta Suomi ei voinut kieltäytyä, kirjoittaa Ylen politiikka- ja yhteiskuntatoimituksen tuottaja Maria Stenroos. " /> Yhdysvallat teki tarjouksen, josta Suomi ei voinut kieltäytyä, kirjoittaa Ylen politiikka- ja yhteiskuntatoimituksen tuottaja Maria Stenroos. " />

YLE


Puolustusministeri Antti Kaikkonen (kesk.) piti tiedotustilaisuudessa pitkän hiljaisuuden ja kertoi sitten Suomen ostavan F-35:n. Se ei ollut täysin odottamaton uutinen. Odottamatonta sen sijaan oli, että Kaikkonen kertoi Suomen ostaneen halvimman.

Puolustusvoimien mukaan yhdysvaltalaisen Lockheed Martinin F-35-hävittäjien tarjous oli viidestä kilpailevasta tarjouksesta edullisin.

Puolustushallinnon mukaan kyse ei ole erikoistarjouksesta, vaan julkisuudessa liikkuneet arviot kovista kustannuksista ovat olleet vääriä.

Hankinta maksaa Suomelle 8,38 miljardia euroa. Tässä hinnassa on mukana 64 konetta, ohjuksia ja huollon vaatimia laitteistoja. Lisäksi Suomessa esimerkiksi kiinteistöihin ja koulutukseen käytetään noin 780 miljoonaa euroa. Myöhemmin kaupantekoon liittyviin kustannuksiin on varattu noin 840 miljoonaa.

Kun hävittäjähintaa vertaa muihin tiedossa oleviin eri maiden kauppahintoihin, se on verraten edullinen. Tosin kaikkien maiden käyttötarkoituksen ja vaatimukset koneille eroavat, eikä hintoja pidä vertailla suoraan. Niitä on myös hankala verrata julkisten tietojen perusteella.

Myös käyttö- ja ylläpitokulut yllättävät mahtumalla budjettiin. Kilpailijat ovat esimerkiksi epäilleet, onko Suomella varaa lentää koneella niin paljon kuin on tarkoitus.

Hinnalle voi löytää monta selitystä.

Ensinnäkin koneen valmistuskustannukset alenevat, kun hävittäjiä rakennetaan paljon. Sitä ovat ostaneet viime vuosina esimerkiksi useat eurooppalaiset maat. Valmistaja Lockheed Martin puhuu skaalaedusta, joka tekee hinnasta kilpailukykyisen.

Suomen pitkä kilpailutus on myös tarkentanut tarjouksia ja painanut hintaa alemmas.

Alustavien tarjousten perusteella 64 konetta olisi maksanut 11-12 miljardia euroa. Vielä toisenkin kierroksen jälkeen kustannuskatto ylittyi. Nyt hinta hankintahinta kuitenkin mahtuu alle katoksi asetetun 10 miljardin euron.

Koska tarjoukset ja sopimukset ovat salaisia, on mahdotonta arvioida tarkalleen, miksi valmistajan pyytämä hinta on laskenut.

Puolustusministeriön mukaan kyseessä ei kuitenkaan ole Suomelle laadittu erikoistarjous tai mikään ystävyyshinta. Itse kone on saman hintainen kaikille maille, jotka sitä tiettyyn aikaan ostavat. Kaupan kokonaisuuden hinta vaihtelee, koska maiden toiveet muusta varustuksesta ja laitteista ovat yksilöllisiä.

Myös F-35-koneiden käyttö- ja ylläpitokustannukset ovat aiemmin huidelleet korkealla. Puolustusvoimat haluaa, että koneilla lentäminen ja niiden käyttäminen mahtuu 254 miljoonaan euroon vuosittain. Se on noin kymmenesosa Suomen puolustuksen vuosibudjetista. F-35:n käyttökulujen kerrotaan tarjouksessa alittavan tämän hinnan.

Valtiontalouden tarkastusvirasto kiinnitti tiedotteessaan huomiota käyttö- ja ylläpitokustannusten läpinäkyvyyteen. Esimerkiksi nykyisellä Hornetilla lentämisen kaikkia kustannuksia ei ole avattu julkisiksi.

Tulevien hävittäjien käytön- ja ylläpidon kustannukset on voitu budjetoida vasta vuosikymmenen loppuun saakka. Siitä eteenpäin kustannuksiin sisältyy kasvavaa epävarmuutta.

Yhdysvallat on tehnyt Suomelle tarjouksen, josta ei voinut kieltäytyä. Se on halunnut, että Suomi valitsee juuri F-35:n.

Tästä kertoo esimerkiksi Yhdysvaltain puolustushallinnon julkaisemat päätökset, jossa F-35 hinnoiteltiin edullisemmaksi kuin Super Hornet, jonka olisi voinut konesukupolvensa perusteella olettaa olevan jo alennuksessa. Lentokonekaupoilla logiikka ei kuitenkaan toimi näin.

Myös aiemmin tänä vuonna Yhdysvaltain Sveitsin kanssa sopimassa kaupassa F-35 oli edullisin vaihtoehto.

F-35 konetta on myyty Eurooppaan moniin maihin. Kone on nousemassa Euroopan yleisimmin käytetyksi koneeksi.

Koneessa olennaista on verkottumiskyky. Neljän koneen parvessa lentävät F-35-hävittäjät pystyvät vaihtamaan keskenään massiivisen määrän tietoa. Tietoa vaihtuu myös Link 16 -järjestelmällä, joka on yhdysvaltalainen, kaikkien Nato-operaatioiden käytössä oleva järjestelmä.

Kaupan kylkiäisinä Suomi liittyy niiden lukuisien eurooppalaisten maiden joukkoon, jotka luottavat F-35:een. Sveitsiä lukuunottamatta nämä ovat Nato-maita.

Voit keskustella aiheesta 12.12. kello 23:een saakka.

Lisää aiheesta:

Tällainen on Suomen uusi hävittäjä F-35

Dassault: "Jälleen näemme Euroopan suosivan amerikkalaisia", ruotsalaisministeri pettyi, Saab yllättyi - näin Suomen hävittäjävalintaan reagoitiin

Puolueet hyrisevät tyytyväisyyttä hävittäjähankintaan - yhteisymmärrys sai kiitosta yli hallituksen ja opposition rajan

Hävittäjähankinta tuo Jämsään ja Nokialle ainakin sata työpaikkaa: "Meidän kannaltamme hyvä valinta", sanoo Patrian hankejohtaja

Yhdysvaltain tarkasti varjellut puolustusteollisuuden markkinat aukeavat hävittäjäkaupan ansiosta suomalaisyrityksille

samedi 11 décembre 2021 09:30:00 Categories: Hävittäjähankinnat YLE

ShareButton
ShareButton
ShareButton
  • RSS

Suomi sisu kantaa

TetraSys Oy.

TetraSys Oy.