Vuoden alussa tulee voimaan EU-asetus, jolla halutaan taata tatuointien turvallisuus. Tatuointiyrittäjä Leena Lumilampi uskoo, että sääntely teke" /> Vuoden alussa tulee voimaan EU-asetus, jolla halutaan taata tatuointien turvallisuus. Tatuointiyrittäjä Leena Lumilampi uskoo, että sääntely teke" />

YLE


Lähes kaikki nykyisenlaiset tatuointivärit kielletään ensi vuoden alussa, ja väreistä voi tulla alkuvuodesta jopa pulaa.

Kiellon taustalla on EU:n jäsenmaita sitova uusi kemikaaliasetus, joka astuu voimaan 4. tammikuuta. Asetuksessa rajoitetaan useiden terveydelle haitallisten aineiden käyttöä tatuointiväreissä. Aineille asetetut raja-arvot ovat niin pienet, että käytännössä niitä ei saa jatkossa olla tatuointiväreissä ollenkaan.

Tammikuun neljännen päivän jälkeen vaatimusten vastaisia värejä ei saa käyttää eikä myydä. Se koskee niin värien valmistajia, maahantuojia kuin tatuoijiakin.

Kieltolistalla on tuhansia eri aineita, muun muassa väriaineita, liuottimia ja säilöntäaineita. Samoja aineita on kielletty aiemmin esimerkiksi kosmetiikassa.

Melkein kaikissa nykyään Suomessa käytössä olevissa tatuointiväreissä on kieltolistalle päätyviä aineita, joten tatuoijat joutuvat vaihtamaan käyttämänsä värit käytännössä kokonaan.

Helsinkiläisen The Flower Shop -tatuointistudion sähköposti on pullollaan asiakkaiden kysymyksistä esimerkiksi siitä, toteutuvatko tammikuulle varatut tatuointiajat, kertoo liikkeen yrittäjä Leena Lumilampi.

- Me emme ole ostaneet uusia värejä varastoon, koska tällä hetkellä niiden saatavuus on vielä olematonta, Lumilampi kertoo.

- Todennäköisesti menee ihan tuonne joulukuun viimeiselle viikolle tai tammikuulle, että saamme uudet värit markkinoille. Jäämme ihmettelemään sitten tammikuun puolella, millaisia ne uudet värit sitten ovat.

On mahdollista, että kaikki tatuoijat eivät ehdi saada uusia värejä määräaikaan mennessä. Silloin osa tatuoijista saattaa joutua siirtämään tammikuulle varattuja aikoja myöhemmäksi.

Tatuoija pursuttaa väriainetta pieneen purkkiin ennen tatuoinnin tekoa.
Tatuointivärit sisältävät väriaineiden lisäksi esimerkiksi säilöntäaineita ja liuottimia. Niissä on ainesosia, jotka voivat olla terveydelle haitallisia.Toni Määttä / Yle

Tatuointien terveysvaikutuksista ei tiedetä paljoakaan

Tatuointivärejä ei ole tähän asti rajoitettu Suomessa eikä Euroopan Unionissa juurikaan.

- Niitä ei oikeastaan ole säädelty Suomessa ollenkaan, toteaa sosiaali- ja terveysministeriön neuvotteleva virkamies Hanna Korhonen.

Tatuointiväreille ei ole ollut Suomessa omaa lainsäädäntöä, vaan niitä on säädelty kemikaalilainsäädännön kautta. Niitä ovat koskeneet samat rajoitukset kuin esimerkiksi liimoja ja maaleja.

EU-sääntelyn taustalla onkin halu taata värien turvallisuus samalla lailla kuin esimerkiksi kosmetiikassa.

Tatuointien aiheuttamista terveysongelmista on hyvin vähän tutkimustietoa, eikä niitä tilastoida terveydenhuollossa mitenkään.

EU:n kieltolistalle päätyneiden aineiden on Korhosen mukaan todettu aiheuttavan laboratorio-olosuhteissa esimerkiksi solumuutoksia. Se ei kuitenkaan tarkoita välttämättä sitä, että samat haitat tapahtuisivat ihmiskehossa, johon aineita päätyy suhteessa vähemmän.

Asetus antaa viranomaisille myös mahdollisuuden valvoa käytössä olevia tatuointivärejä. Ammattimaiset tatuoijat käyttävät luotettavien valmistajien värejä, mutta nettimarkkinoilta löytyy myös esimerkiksi kiinalaisia halpavärejä, joiden turvallisuutta ei ole testattu lainkaan.

En lähtisi kauheasti hermostumaan siitä, jos vielä ottaa tatuoinnin niin sanotusti vanhoilla väreillä. Hanna Korhonen, sosiaali- ja terveysministeriön neuvotteleva virkamies

Yleisimmin tatuoinneista tulee ihoärsytystä, joka loppuu tatuoinnin parannuttua. Pitkäaikaisia tai vakavia haittoja tulee tietoon vain harvoin.

Korhosen mukaan entisenlaisilla väreillä tehdyistä tatuoinneista ei kannatakaan olla turhaan huolissaan.

- Tämä ei suinkaan tarkoita sitä, että tällä hetkellä markkinoilla olevat tuotteet olisivat erityisen vaarallisia. En lähtisi kauheasti hermostumaan siitä, jos vielä ottaa tatuoinnin niin sanotusti vanhoilla väreillä, Korhonen toteaa.

The Flower Shopin Leena Lumilampea muutos ei haittaa, vaikka hänkään ei usko vanhojen värien vaarallisuuteen.

- On turvallisempaa tatuointikulttuuria, kun me luotamme tieteeseen ja tiedämme, mistä värit tulevat ja mitä tapahtuu, kun ne pistetään ihmisen ihon alle.

Lumilampi vertaa tilannetta kosmetiikka-alaan, jossa tuotteita vedetään pois markkinoilta tiuhaan tahtiin sitä mukaa, kun tutkimustieto karttuu. Esimerkiksi tietynlaisten hiusvärien kielto on kampaajille jo tuttua.

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukes valvoo lain noudattamista muun muassa pistokokeilla ja asiakkailta tulleiden ilmoitusten perusteella. Lainvastaiset tuotteet voidaan asettaa myynti- ja käyttökieltoon tai poistaa markkinoilta. Lain noudattamattomuudesta voi seurata uhkasakko.

Tukes tarjoaa tatuointiyrittäjille myös neuvontaa esimerkiksi yritysten kemikaalineuvonnan kautta.

Tatuointiyrittäjä Leena Lumilampi ja hänen kollega The Flower Shop tatuointiliikkeestä asettelemassa värejä tatuointeha varten. Leena edessä pipo päässä.
The Flower Shop -tatuointiliike ei ole vielä saanut uuden asetuksen mukaisia tatuointivärejä. Kuvassa tatuoijat Leena Lumilampi ja Aino Holopainen. Toni Määttä / Yle

Musteiden riittävyys huolettaa tatuoijia

Tatuointivärien valmistajat ovat heränneet muutokseen myöhään. Pieni osa valmistajista on saanut EU-asetuksen mukaisia värejä jo markkinoille. Toiset kehittävät parhaillaan uusia värejä, mutta työ on vielä kesken.

Toisaalta useat värivalmistajat ovat ilmoittaneet, etteivät enää myy värejä Euroopan unionin markkinoille, koska värien muuttaminen EU-asetuksen mukaisiksi ei olisi kannattavaa eikä värien kestävyyttä ja pysyvyyttä voi taata.

- Alan ihmiset ovat sanoneet minulle, että on vaikea löytää sellaisia väriaineita, jotka ovat uuden säätelyn mukaisia, Sosiaali- ja terveysministeriön Korhonen kertoo.

- Tämä rajoitus on ollut tosi hankala tehdä, se oli aika pitkä ja kivinen tie. Sen soveltaminen on selvästi herättänyt muissakin maissa paljon keskustelua. On oltu skeptisiä sen suhteen, onko tatuoijille edes tarjolla riittävästi uuden sääntelyn mukaisia musteita.

Suomen suurimmasta tatuointitarviketukusta Nordic Tattoo Suppliesista kerrotaan, että tällä hetkellä uudet säädökset täyttävien musteiden saatavuus on heikko. Vuoden loppuun mennessä useilta valmistajilta on kuitenkin tulossa uusia musteita, joten tilanne voi vielä helpottua.

- Tilanne elää tällä hetkellä päivittäin, ja saattaa olla, että tilanne helpottuu saatavuuden suhteen nopeastikin, yrityksen toimitusjohtaja Juha Sihvo kertoo sähköpostitse.

Tatuointiin käytettäviä värejä pienissä purkeissa.
Tatuointialalla toivotaan, että väritilanne kohentuisi loppuvuodesta.Toni Määttä / Yle

Leena Lumilampi ei ole huolissaan tulevasta, vaikka hänen liikkeessään ei olekaan vielä yhtään pulloa uudenlaista mustetta. Hän uskoo, että saatavuus paranee nopeasti.

Lumilampea harmittaa se, että alalla on lietsottu asetuksesta turhaa pelkoa ja vääriä tietoja esimerkiksi sosiaalisessa mediassa. On esimerkiksi väitetty, että uudet värit olisivat aiempaa huonompilaatuisia tai että rajoitukset ajaisivat asiakkaita pimeille markkinoille. Lumilammen mukaan huolet ovat liioiteltuja.

- Meille on kovasti lupailtu, että asiat normalisoituvat ensimmäisten muutaman viikon aikana. Voi olla, että meillä on haasteita, mutta sitten sopeudutaan ja eletään niiden kanssa.

Lue lisää:

Tatuointivärejä rajoitetaan uudella asetuksella - Suomen tatuoijien edustaja ei pidä muutosta käytännössä kovin suurena

Peräti 4 000 tatuointiväreissä käytettävää kemikaalia on menossa ensi vuonna pannaan, koska niissä piilee terveysriskejä

Tatuointivärejä säätelee sama laki kuin liimoja ja automaaleja - turvallisuuden valvominen jää paljolti ammattilaisten käsiin

Tukes löysi vaarallisia aineita tatuointi- ja kestopigmenttiväreistä

Kulmakarvojen microblading-värjäyksestä löytyi turvallisuuspuutteita - Tukes vaatii asiakkaiden parempaa informoimista

samedi 11 décembre 2021 07:27:00 Categories: YLE tatuointi

ShareButton
ShareButton
ShareButton
  • RSS

Suomi sisu kantaa

TetraSys Oy.

TetraSys Oy.