Ilta Sanoma

Puolustusministeri Antti Kaikkosen mukaan se, että osa koneista ei yltänyt lopulliseen vertailuun mukaan, kertoo Suomen tiukoista kriteereistä.

Puolustusvoimain komentaja, kenraali Timo Kivinen, pääministeri Sanna Marin, puolustusministeri Antti Kaikkonen ja strategisten hankkeiden ohjelmajohtaja Lauri Puranen (taustalla) puolustusministeriöstä HX-hävittäjähankkeen tiedotustilaisuudessa.

Puolustusvoimain komentaja, kenraali Timo Kivinen, pääministeri Sanna Marin, puolustusministeri Antti Kaikkonen ja strategisten hankkeiden ohjelmajohtaja Lauri Puranen (taustalla) puolustusministeriöstä HX-hävittäjähankkeen tiedotustilaisuudessa. Kuva: LEHTIKUVA / VESA MOILANEN

Valtioneuvosto päätyi tänään perjantaina valitsemaan Suomen seuraavaksi hävittäjäksi yhdysvaltalaisen Lockheed Martin F-35A Lightning II:n.

Hankintaan kuuluu 64 F-35A Block 4 -monitoimihävittäjää, monipuolinen aseistus sekä tarvittavat koulutus- ja ylläpitoratkaisut, muut liitännäiset järjestelmät sekä ylläpito- ja huoltopalvelut vuoden 2030 loppuun.

F-35 -tarjoukseen sisältyivät seuraavat asetyypit: AMRAAM, Sidewinder, SDB I ja II, JDAM-perheen aseistus, JSM ja JASSM-ER.

- AMRAAM ja Sidewinder ovat ne asetyypit, jotka tässä vaiheessa hankitaan. Muihin palataan myöhemmin, kertoi puolustusministeri Antti Kaikkonen (kesk) tänään perjantaina tiedotustilaisuudessa.

Puolustusvoimain komentaja, kenraali Timo Kivinen, pääministeri Sanna Marin, puolustusministeri Antti Kaikkonen ja strategisten hankkeiden ohjelmajohtaja Lauri Puranen (taustalla) puolustusministeriöstä HX-hävittäjähankkeen tiedotustilaisuudessa.

Puolustusvoimain komentaja, kenraali Timo Kivinen, pääministeri Sanna Marin, puolustusministeri Antti Kaikkonen ja strategisten hankkeiden ohjelmajohtaja Lauri Puranen (taustalla) puolustusministeriöstä HX-hävittäjähankkeen tiedotustilaisuudessa. Kuva: Vesa Moilanen / Lehtikuva

Tarjouskilpailu perustui neljään osa-alueeseen: sotilaalliseen suorituskykyyn, huoltovarmuuteen, teolliseen yhteistyöhön ja kustannuksiin.

Kun tarjoaja läpäisi huoltovarmuuden, teollisen yhteistyön ja kustannusten päätösalueet, se eteni lopulliseen sotilaallisen suorituskyvyn vertailuun.

Kaikkosen mukaan nämä kriteerit täytti ruotsalainen Saab Gripen E/F sekä amerikkalainen Lockheed Martin F-35A.

- Valinta oli kuitenkin selkeä F-35:n eduksi.

Kaikkosen mukaan se, että osa koneista ei yltänyt lopulliseen vertailuun mukaan, kertoo Suomen tiukoista kriteereistä.

F-35 täytti huoltovarmuuden, teollisen yhteistyön ja kustannusten päätösalueiden vaatimukset. Samoin F-35:n taistelu-, tiedustelu- ja selviytymiskyvyt olivat HX-tarjouksista parhaat. Hyvään tulokseen vaikutti osaltaan tarjouksen kone- ja asemäärä.

Sotilaallisen suorituskyvyn vertailussa F-35-kokonaisjärjestelmä oli kaikista paras.

- F-35 oli vertailun paras tai jakoi parhaan tuloksen kaikissa tehtävä-alueissa ja sai parhaan kokonaistuloksen, sanoo Ilmavoimien komentaja, kenraalimajuri Pasi Jokinen.

F-35A sai suorituskykyarvioinnin tulokseksi pisteet 4,47. Seuravaksi tullut hävittäjä sai 3,81 pistettä.

- Nyt tehdyn tarjousvertailun perusteella on kiistatonta, että F-35 tuottaa Suomen puolustusjärjestelmän kannalta parhaan mahdollisen suorituskyvyn Hornet-kaluston suorituskyvyn korvaajaksi 2030-luvun toimintaympäristössä sekä HX-järjestelmän elinkaaren aikana, Jokinen sanoo.

F-35 oli ehdokkaista myös kustannustehokkain ja hankintahinnaltaan edullisin, kun huomioidaan kaikki tarjoukseen kuuluvat osuudet.

Mikään tarjouksista ei kuitenkaan ollut merkittävästi muita edullisempi käyttö- ja ylläpitokustannuksiltaan.

Keskeisimmät teollisen yhteistyön projektit Suomelle ovat noin 400 F-35-eturungon valmistaminen Suomessa myös muille käyttäjille, rakennekomponenttien tuotanto sekä laitteiden testaus- ja huoltokyky.

Lisäksi Suomeen tarjotaan moottoreiden loppukokoonpanoprojektia Ilmavoimien koneisiin.

Teollisen yhteistyön arvioitu suora kotimainen työllisyysvaikutus on 4?500 henkilötyövuotta ja välillinen 1?500 henkilötyövuotta.

- Tämä on hyvä uutinen suomalaiselle puolustusteollisuudelle, Kaikkonen totesi.

Nykyinen Hornet-kalusto poistuu käytöstä suunnitellusti vuodesta 2025 alkaen. Ensimmäiset suomalaiset F-35-hävittäjät otetaan Ilmavoimien käyttöön vuonna 2025 ja ensimmäiset F-35-koneet toimitetaan Suomeen vuonna 2026.

Suomessa F-35-järjestelmä korvaa Hornet-kaluston hävittäjälennostoissa vuosina 2028 ja 2030.

Ilta Sanoma
vendredi 10 décembre 2021 19:43:00 Categories: Ilta Sanoma Politiikka

ShareButton
ShareButton
ShareButton
  • RSS

Suomi sisu kantaa

TetraSys Oy.

TetraSys Oy.