Aihe nousi yhdeksänneksi kuumimmaksi puheenaiheeksi kiinalaisessa sosiaalisen median kanavassa Weibossa. Kiinalaiset kauhistelivat maskittomuutta" /> Aihe nousi yhdeksänneksi kuumimmaksi puheenaiheeksi kiinalaisessa sosiaalisen median kanavassa Weibossa. Kiinalaiset kauhistelivat maskittomuutta" />

YLE


Jopa Kiinan sosiaalinen media on puinut pääministeri Sanna Marinin skandaaliksi noussutta yökerhoreissua. Torstai-iltapäivänä aihe nousi Twitterin kaltaisella keskustelualustalla Weibossa korkeimmillaan yhdeksänneksi kuumimmaksi puheenaiheeksi. Kommentointi on jatkunut tänäänkin.

Suosituin uutinen kertoi, että "Suomen naispuolinen pääministeri tanssi aamuun asti yökerhossa sen jälkeen, kun hän oli ollut lähiyhteydessä vahvistettuun koronavirustapaukseen".

Valtiollinen media kertoi julkaisussa pääministerin lähdöstä viihteelle miehensä ja ystäviensä kanssa sen jälkeen kun ulkoministeri Pekka Haavistolla oli todettu koronavirustartunta. Illan tapahtumat kerrattiin Kansan päivälehden ulkomaanpainoksen Weibo-tilillä.

Kommentti: "Ulkomaalaiset eivät välitä epidemiasta"

Monissa päivityksissä korostettiin sitä, että pääministeri juhli ilman kasvosuojaa, vaikka oli saanut tietää altistuneensa. Kiinalaiset itse ovat tyytyväisiä Kiinan tiukkaan nollatoleranssiin. Kasvomaskien käyttö on yleistä.

"Ulkomaalaiset eivät todellakaan välitä epidemiasta.", kuului yksi kommenteista. "Näyttää siltä, että tällainen on lännen laumasuojaa. He elävät viruksen kanssa", mietti toinen Weibo-käyttäjä.

Huomiota herätti myös se, että pääministeri pyysi jälkeenpäin anteeksi julkisesti, kun häntä alettiin arvostella.

Suomalaisilla riittää joutoaikaa. Pääministerikin voi juhlia aamuneljään. Kiinalainen, tuntemattomaksi jäänyt kirjoittaja Weibossa
Sanna Marinia koskevia keskusteluita Weibossa
Marinia koskevat kommentit jakautuivat laidaista laitaan: osa on kriittisiä, osa myönteisiä.Kirsi Crowley / Yle

Marin sai paitsi kritiikkiä myös tukea: "Miksei hän saisi tanssia?"

40 000 käyttäjää tykkäsi tai jakoi suosituimman Kansan päivälehden päivityksen. Se keräsi yli 1 700 kommenttia. Kommentointi on jatkunut tänäänkin Kiinan suositulla mikroblogialustalla, jolla on yli 500 miljoonaa aktiivista käyttäjää kuukaudessa.

Marinin käytös herätti niin arvostelua kuin ihailua.

Joku pohti, onko Marin kansan arvoinen. "Onko tämä pääministeri vai ihan tavallinen johtaja", hierarkiatietoinen käyttäjä kommentoi.

"Miksei hän saisi tanssia? Hän on pääministeri taitojensa takia. Mutta noin monen ihmisen kanssa kokoontuminen altistumisen jälkeen ei ole kyllä hyvä", huolehti yksi Weibo-kommentoija.

Marinille satoi myös tukea. "Tällaista voi odottaa maailman onnellisimman maan johtajalta", Weibo-kommentissa sanottiin. Marinin kehuttiin myös näyttävän helposti lähestyttävältä ja inhimilliseltä.

Kiinassa sensuroidaan nopeasti kyseenalainen sisältö

"Luonnollinen, toisin kuin meidän johtajat, jotka ovat puisia median edessä, mutta salassa sitten.", arvioi yksi käyttäjä.

Kiinassa kommentoijat eivät vie maan omien johtajien arvostelua kovin pitkälle sensuurin takia. Kiinassa sensuuri poistaa kyseenalaiset jutut ja kommentit nopeasti. Näin ei käynyt Marinista kertovalle uutiselle.

Työpaikkaa pidettiin hyvänä, koska vapaallekin pääsee. Kiina on tunnettu niin sanotusta 996-kulttuuristaan, jossa töitä tehdään kellon ympäri kuutena päivänä viikossa ja vapailtakin vaaditaan töihin.

"Suomalaisilla riittää joutoaikaa. Pääministerikin voi juhlia aamuneljään", yksi kommentoija hehkutti.

"36-vuotias nainen pääministerinä tanssii aamu-neljään ja hänen ei tarvitse edes pitää työpuhelinta mukanaan. Tässä on niin monta asiaa, joista voisin olla kateellinen.", ihmetteli eräs kommentoija.

Marinin sukupuoli näkyi myös keskusteluissa. "Yökerhoja rakastavasta tytöstäkin voi tulla pääministeri", kirjoitti yksi käyttäjä.

Toinen mietti, että naiset joutuvat liian helposti arvostelun kohteeksi. "Jos näin kävisi Kiinassa, ei tarvitsisi olla edes pääministeri. Jos ihan tavallinen nuori nainen tanssii yökerhossa aamuneljään oltuaan lähellä koronatartunnan saanutta henkilöä, hänen ei katsottaisi vain vaarantavan epidemiatilannetta, häntä pidettäisiin myös lutkana", hän arveli.

Lue myös:

Jenny Matikainen: Olisipa meilläkin vahva johtaja, joka päättäisi koronapassista puolestamme

Marin-kohuista rakentuu jatkokertomus - Asiantuntija vertaa tapausta kasvavaan lumipalloon: "Tässä kertyy uutta lunta matkan varrella"

Kiina pyrkii estämään yksityisen uutistoiminnan kokonaan - tutkija: "Halutaan ainakin puheiden tasolla paluuta kommunismin arvoihin"

Kiina haluaa nyt myös netin fanisivustot kuriin - teinihehkutuksen tilalle tarkasti valvottua nuorisokulttuuria

vendredi 10 décembre 2021 19:32:24 Categories: Kiina YLE

ShareButton
ShareButton
ShareButton
  • RSS

Suomi sisu kantaa

TetraSys Oy.

TetraSys Oy.