Kuusivoroja on liikkeellä edelleen joulun alla. Itä-Suomen poliisin tietoon tulee yksittäisiä tapauksia vuosittain, mutta varkauksia jää myös huo" /> Kuusivoroja on liikkeellä edelleen joulun alla. Itä-Suomen poliisin tietoon tulee yksittäisiä tapauksia vuosittain, mutta varkauksia jää myös huo" />

YLE


Kuusivarkaudesta jää harvoin kiinni, mikä voi houkutella joulupuuvoron väärille teille vuodesta toiseen. Itä-Suomen poliisin rikosylikomisario Harri-Pekka Pohjolainen kertoo, että kyseenalaisen perinteen yleisyyttä on vaikea arvioida, koska varkauksia ei tule tilastoihin.

- Toivoisin, että joulukuusivarkaudet olisivat katoava kansanperinne, mutta totuus voi kuitenkin olla toisenlainen.

Metsänomistaja saattaa huomata varkaan vierailleen, kun metsäautotiellä näkyy vieraan auton jäljet ja jalanjälkivana lumihangessa johtaa kannon luo.

- Mennään naapurin tontille ja anastetaan sieltä sitten itselle sopiva joulukuusi. Näin keskiverto perheenisänä ei minulla ainakaan olisi joulutunnelmaa, jos olohuoneen nurkassa kököttäisi varastettu joulukuusi, Pohjolainen toteaa.

Pohjolainen arvioi, että kuusia voi lähteä varkaiden matkaan myös torimyyjiltä ilta- ja yöaikaan.

- Jos kuusivarkaudesta jää kiinni, sitä tutkitaan näpistysrikoksena. Silloin on korvattava varastetun kuusen arvo ja sakko päälle.

joulukuusi ja lattialla lahjoja
Rikosylikomisario Harri-Pekka Pohjolainen muistuttaa, että muovikuusikin on edullinen vaihtoehto, jos se nostetaan esille joka vuosi. Pohjolainen ihmettelee, voiko joulumieli tulla varastetun kuusen äärellä. Henrietta Hassinen / Yle

Metsänomistaja: Kannattaa kysyä lupa

MTK Pohjois-Savon puheenjohtaja, metsänomistaja Jari Kauhanen muistuttaa, että kuusen hakeminen metsästä ei ole jokamiehenoikeus.

- Metsässä voi kyllä kävellä ja ihailla kuusia. Jos haluaa metsäkuusen jouluksi, kaatamiseen pitää kysyä lupa maanomistajalta. Ihan erikseen on myös tiloja, jotka kasvattavat kuusia ja järjestävät joulukuusenhakuretkiä.

Jos varas kaataa kuusen, jonka metsänomistaja on taimena istuttanut, hoitanut ja odottanut siitä isoa tukkipuuta, tappio koituu oikeastaan 60 vuoden päähän.

- Tappio on kaatohetkellä vielä enemmän periaatteen ja henkisellä puolella, Kauhanen sanoo.

Kauhanen kertoo, että hänen omista metsistään on ollut mieluisana perinteenä hakea esimerkiksi mökkinaapureiden toiveiden mukaisia joulukuusia.

- Kun kuusi haetaan yhdessä maanomistajan kanssa, voidaan katsoa, ettei kuusta kaadeta arvopaikalta.

Aiheesta voi keskustella 11.12. kello 23:een saakka.

Lue myös:

Aiotko mennä kuusivarkaisiin? Älä vain eksy Kuopioon - ex-poliisi valvoo siellä metsiä sheriffin ottein

vendredi 10 décembre 2021 12:52:34 Categories: YLE joulukuuset

ShareButton
ShareButton
ShareButton
  • RSS

Suomi sisu kantaa

TetraSys Oy.

TetraSys Oy.