Ranska kutsuu maaliskuussa koolle talousaiheisen EU-huippukokouksen. Presidentti Emmanuel Macronin mukaan EU:n 750 miljardin koronapandemian tuk" /> Ranska kutsuu maaliskuussa koolle talousaiheisen EU-huippukokouksen. Presidentti Emmanuel Macronin mukaan EU:n 750 miljardin koronapandemian tuk" />

YLE


Presidentti Emmanuel Macron esitteli maansa tavoitteita, kun Ranska vuoden vaihtuessa aloittaa Euroopan unionin puheenjohtajuuskauden, Se kestää kuusi kuukautta.

Ohjelma oli jo etukäteen kiteytetty kolmeen sanaan: Elpyminen, voima, yhteenkuuluvuus - ranskaksi "relance, puissance, appartenance".

Heti lehdistötilaisuuden aluksi Macron painotti eurooppalaisten yhteistunteen tärkeyttä. Puheenjohtajakauden symbolia koristaa nuoli sekä Ranskan trikolorin värit.

Macron viittasi lisärahoituksen tarpeeseen

Macron sanoi, että Euroopan elpyminen pandemiasta saattaa edellyttää kansallista lisärahoitusta aiemmin sovitun 750 miljardin euron tukipaketin päälle.

Suljettu joulutori.
Pandemia ja korponasulut koettelevat Eurooppaa. Suljettu joulutori Salzburgissa Itävallassa 21.11.2021. Barbara Gindl / AFP

Kysymys valtioiden oman velkarahoituksen lisäämisestä tulee todennäkäisesti herättämään kiistaa unionin sisällä.

Ranska aikoo kutsua koolle maaliskuussa koolle EU-maiden erityishuippukokouksen. Tarkoitus on etsiä keinoja tukea Euroopan yhteiskunnallista mallia, tuotantoa ja työllisyyttä.

EU:n Vakaus- ja kasvusopimus vuodelta 1997 asettaa valtioiden budjeteille raamit: alijäämä ei saa ylittää 3 prosentin rajaa eikä julkisen talouden velka saa olla yli 60 prosenttia suhteessa bruttokansantuotteeseen. Raamit ovat koronapandemian takia jäädytetty vuoteen 2023 saakka ja niiden uudelleenarviointi käynnistyi lokakuussa.

Olaf Scholz.
Saksan uusi liittokansleri Olaf Scholz tapaa presidentti Emmanuel Macronin Pariisissa perjantaina. Tobias Schwarz / AFP

Presidentti Macron korosti Euroopan vahvistamista Kiinan ja Yhdysvaltain kilpailua vastaan.

Rajaturvallisuus nousi etualalle

Macron painoti yli tunnin kestäneessä linjapuheessaan Euroopan rajojen turvaamista. Hänen mukaansa tämä on tehtävä, jotta Euroopan sisäinen liikkumisvapaus voisi toteutua.

Valko-Venäjä on syksyllä koetellut Euroopan unionia ohjaamalla Lähi-Idästä tulleita siirtolaisia Puolan rajalle. Macron lupasi nyt tukea yksittäiselle jäsenmaalle, joka joutuu rajoillaan kokemaan vastaavan tilanteen.

Äiti ja lapsi tulevat teltasta ulos.
Siirtolaisia Bruzgin leirissä Valko-Venäjällä lähellä Puolan rajaa 27.11.2021. Pavel Bednyakov / Lehtikuva

Macron sanoi myös, että vapaan liikkuvuuden Euroopan sisällä takaava Schengen-sopimus kaipaa uudistusta. Hän ei täsmentänyt, miten sopimusta uudistettaisiin.

Ranskassa järjestetään ensi vuoden huhtikuussa presidentinvaalit, joissa Macronin odotetaan olevan ehdolla. Silloin häntä vastassa on kaksi vahvaa äärioikeiston ehdokasta, jotka pitävät esillä maahanmuuton vastaista teemaa.

Euroopan suvereenisuutta vahvistetaan

Ranskan presidentti korosti tarvetta kehittää Euroopan puolustusta. Taustalla on Saksan aloittama "strategisen kompassin" hanke.

Sotilaita stop-kyltin kanssa.
Liettualaisia sotilaita maan rajavartiolaitoksen tukikohdassa Druskininkaissa 22.11.2021.Petras Malukas / AFP

Macron muistutti, että Euroopan suvereenisuuden puolustaminen kattaa kaikki unionin jäsenmaat, riippumatta siitä ovatko nämä Naton jäseniä tai sen ulkopuolella.

Afrikka ja Länsi-Balkan painopistealueina

Macron käsitteli puheessaan perusteellisesti Euroopan unionin suhteita Afrikkaan. Yhteistyö Afrikan maiden kanssa on tärkeää myös Välimeren ylittävän, ihmissalakuljettajien organisoiman siirtolaisuuden saamiseksi hallintaan.

Macronin ideana on kutsua Brysseliin Euroopan unionin ja Afrikan maiden huippukokous yhteistyön edistämiseksi.

Pakolaisia kumiveneessä.
Siirtolaisia kumiveneessä Ranskan rannikon edustalla Englannin kanaalissa 27.8.2020. Sameer Al-Doumy / AFP

Viime aikoina on olllut esillä myös Länsi-Balkanin maiden pyrkimys vahvistaa suhteitaan Euroopan unioniin. Tämänkin edistämiseksi Ranska kaavailee konferenssia.

Tuontirajoituksia metsätuhon hillitsemiseksi

Ilmastonmuutoksesta ja luonnon monimuotoisuudesta puhuessaan Macron sanoi, että tuontirajoituksia voidaan asettaa sellaisille maataloustuotteille, joiden viljelyn vuoksi tuhotaan metsää.

Hän mainitsi soijan, palmuöljyn, pihvilihan sekä kaakaon ja kahvin.

Kulttuurille tukea, sosiaaliselle medialle suitseja

Ranskalaiseen tapaan Macron korosti kulttuurin ja yliopistojen merkitystä. Suunnitteilla on Euroopan akatemian perustaminen, ja yliopistoväkeä kutsutaan tapaamiseen.

Sosiaalisessa mediassa esiintyvä vihapuhe sai Ranskan johtajalta tuomion. Presidentti Macron sanoi, että on päästävä sosiaalisen median sisältöjen kansainväliseen sääntelyyn.

Lue lisää:

Ajavatko suuret maat EU:ta kohti liittovaltiota? Unionin muutoksessa kannattaa kiinnittää huomio näihin seitsemään asiaan

Eurooppa-kirje: Olaf Scholzin hallitus uudistaa sekä Saksaa että EU:ta - Kuohunta ja uhkaavat tilanteet lisääntyvät unionin rajaseuduilla

Italia pyrkii nyt EU:n valtakolmikkoon - neljä asiaa Ranskan ja Italian historiallisesta liittoumasta

Oikeistokonservatiivinen presidentinvaalikampanja herättää ihastusta ja vastustusta Ranskassa

jeudi 9 décembre 2021 22:11:11 Categories: Emmanuel Macron YLE

ShareButton
ShareButton
ShareButton
  • RSS

Suomi sisu kantaa

TetraSys Oy.

TetraSys Oy.