Eduskunnan hallintojohtajan mukaan koronatilanne ei ole erityisen kriittinen, mutta ajoitus on hankala. Kansanedustajat äänestävät ensi viikolla " /> Eduskunnan hallintojohtajan mukaan koronatilanne ei ole erityisen kriittinen, mutta ajoitus on hankala. Kansanedustajat äänestävät ensi viikolla " />

YLE


Eduskunnassa eletään juuri nyt vuoden kiireisintä aikaa, kun käsiteltävänä on ensi vuoden talousarvioesitys ja vuoden viimeiset lakiesitykset. Samaan aikaan huolta aiheuttavat koronatartunnat, joiden takia altistuneita on kertynyt parikymmentä.

Hallintojohtaja Pertti Rauhion mukaan koronatilanne ei ole kriittinen, mutta ajoitus on.

- Virus on aiemmin osannut valita paremman ajankohdan. On vuoden kiireisin aika.

Koronaan sairastuneita kansanedustajia on tällä tietoa kolme. Viime viikolla kerrottiin kansanedustaja Jouni Ovaskan (kesk.) ja ulkoministeri Pekka Haaviston (vihr.) tartunnoista. Tällä viikolla kansanedustaja Paula Werning (sd.) kertoi sairastuneensa todennäköisesti, mutta odottavansa vielä vahvistusta pcr-testistä.

Yli 20:tä ihmistä on kehotettu eristäytymään altistusten takia. Rauhion mukaan suurin osa heistä on kansanedustajia, mutta joukossa on myös virkamiehiä. Sairastuneita virkamiehiä tai eduskuntaryhmien työntekijöitä on ollut parin viikon aikana vain 2-3.

Tiedossa ei Rauhion mukaan ole, että minkään valiokunnan työ olisi tähän mennessä häiriintynyt pahasti altistusten takia.

Sairastumisten ja karanteenien ajoitus on hankala, koska budjetin hyväksymiseen ensi ja sitä seuraavalla viikolla voi liittyä jopa satoja äänestyksiä.

Nyt karanteenissa olevat ehtivät vapautua ennen äänestyksiä, mutta eduskunnassa seurataan Rauhion mukaan tilannetta tarkasti. Hankalin olisi hänen mukaansa tilanne, jossa yksittäiseen eduskuntaryhmään tulisi tartuntaryväs.

- Jos tällainen tartuntaryväs tulee hallituspuolueiden edustajille, voi syntyä tilapäisiä enemmistöjä. Kyllä tällaisestakin selvitään, mutta se vaatii eri koreografian.

Kansanedustajille jaetaan pikatestejä

Eduskunnassa on taas voimassa maskisuositus ja kuppilassa istumapaikkoja on harvennettu. Myös erilaiset sidosryhmätilaisuudet ja joulukahvit on peruttu.

- Kaikkia altistumistilanteita on vähennetty huomattavasti. Tehdään vain se välttämättömin työ valiokunnissa ja istunnoissa, Rauhio kuvaa.

Tuoreimpana toimena kansanedustajien huoneisiin on jaettu pikatestejä, joiden avulla edustaja voi aamuisin varmistaa, ettei ole saanut tartuntaa.

Istuntojen alun ruuhkan välttämiseksi nimenhuuto aloitetaan 15 minuuttia ennen istunnon alkua. Kansanedustajat voivat seurata istuntoja omista huoneistaan ja tulla saliin vain puheenvuoron pitämistä varten. Äänestäminen ei etänä onnistu.

Ryhmien väliset sopimukset yksi vaihtoehto

Pääsihteeri Maija-Leena Paavolan mukaan pitkään kestävät budjettiäänestykset ovat vaativat. Poikkeuksellisia vaihtoehtoja äänestysten hoitamiseksi olisi hänen mukaansa pakko miettiä, jos tartuntoja ja altistumisia on useita.

- Ensimmäisenä tulevat mieleen ryhmien sopimukset siitä, että salissa voi olla rajattu määrä edustajia. Uskoisin, että kynnys siihen on aika korkea.

Eduskunnan perinteisiin toimintatapoihin on kuulunut, ettei satunnaisia enemmistöjä käytetä hyväksi.

Tänään torstaina kyselytunti järjestetään Paavolan mukaan normaalisti eli kaikki kansanedustajat ja ministerit pääsevät saliin, eikä heidän määräänsä rajoiteta.

Salissa olevien ihmisten määrän vähentämistä voidaan Paavolan mukaan miettiä myöhemmin, jos tartuntoja tulee lisää, mutta nyt siihen ei ole hänen mukaansa tarvetta.

Alustavan aikataulun mukaan eduskunta kävisi budjettiäänestyksiä vielä maanantaina 20. joulukuuta.

jeudi 9 décembre 2021 16:06:14 Categories: YLE politiikka

ShareButton
ShareButton
ShareButton
  • RSS

Suomi sisu kantaa

TetraSys Oy.

TetraSys Oy.