Ilta Sanoma

Jos aikoo tehdä joulutorttutaikinan alusta asti itse, tämä ohje kannattaa ottaa kokeiluun.

Nämä joulutortut tehdään maku edellä, Emma Ivane kertoo.

Nämä joulutortut tehdään maku edellä, Emma Ivane kertoo. Kuva: Emma Ivane

Joskus hyvät ideat syntyvät, kun on yksinkertaisesti löydettävä ratkaisu ongelmaan. Näin kävi myös kakkutaiteilijana tunnetulle ja leivontakirjoja kirjoittaneelle Emma Ivanelle, kun rahkavoitaikinaan tarvittavaa maitorahkaa ei kerta kaikkiaan ollut saatavilla.

Yhden aineksen muutoksella joulutortuista tulikin erittäin onnistuneita.

Joulutorttujen herkullisen maun salaisuus on jogurtti, Emma Ivane kirjoittaa kirjassaan Leivontakirja (Docendo 2020). Sattumalta syntyneestä ohjeesta on tullut yksi Ivanen suosituimmista resepteistä.

- Tällä ohjeella taikinaan tulee todella hyvä, hienostuneempi maku, hän kertoo.

- Resepti syntyi sattumalta, kun leivoin joulutorttuja asuessani Malesiassa. Rahkaa ei ollut saatavilla, joten korvasin sen jogurtilla. Siitä lähtien olen aina leiponut joulutortut maukkaasta jogurttitaikinasta.

Emma ryhtyi leipomaan joulutorttuja Malesiassa, sillä hän halusi tuoda jotakin suomalaista kansainvälisten opiskelijoiden joulujuhlaan. Projektissa oli muutakin haastetta kuin maitorahkan puuttuminen.

Luumuhilloa onneksi oli, kiitos Suomesta saadun lähetyksen.

- Joulutorttujen leipominen Malesiassa oli kyllä ikimuistoinen kokemus. Opiskelija-asunnossa oli niin pieni uuni, että pystyin paistamaan vain kaksi torttua kerralla. Mutta työ oli kaiken vaivan arvoinen, niistä pidettiin paljon. Juhlissa ne hävisivät pöydästä hyvin nopeasti.

Tuolloin vuonna 2010 Ivane ei vielä ollut aloittanut uraansa leivonnan parissa.

- Nyt jälkeenpäin tuntuu hauskalta, että en silloin voinut todellakaan tietää, että tuosta reseptistä tulisi yksi suosituimmista ohjeistani ja että se päätyisi kirjaan asti, Ivane toteaa.

Emma Ivane kertoo, että maitorahkan vaihtaminen jogurttiin muuttaa hieman taikinan rakennetta. Tämä on hyvä ohje niille, jotka eivät halua kovin murustuvaa joulutorttua.

- Tällä ohjeella tortuista ei tule yhtä lehteviä kuin perinteisestä lehtitaikinasta, mikä sekin tietysti riippuu paistoajasta. Itse pidän hieman mehevämmistä, joita ei siis paisteta liian kuiviksi.

(20 kpl)

250 g voita

4 dl vehnäjauhoja

1 tl leivinjauhetta

250 g kreikkalaista jogurttia

Täyte:

200 g luumuhilloa

Voiteluun: 1 kananmuna

Pinnalle: tomusokeria

Nypi voi sekä sekoitetut vehnäjauhot ja leivinjauhe tasaiseksi seokseksi.

Lisää jogurtti ja sekoita vain sen verran, että taikina on tasainen.

Laita taikina kelmulla käärittynä jääkaappiin noin puoleksi tunniksi.

Kuumenna uuni 225 asteeseen. Kauli taikina noin neljän mm:n paksuiseksi levyksi ja ota pasteijamuotilla ympyränmuotoisia kuvioita taikinasta.

Voitele taikinalevyjen reunat kananmunalla. Laita teelusikallinen luumuhilloa jokaisen taikinalevyn keskelle ja nipistä tortut hyvin kiinni.

Painele saumakohta haarukalla.

Voitele torttujen pinta kananmunalla ja paista uunin keskitasolla noin 13 minuuttia, kunnes pinta on kullanruskea.

Siivilöi tomusokeria jäähtyneiden torttujen päälle.

Resepti: Emma Ivane, Leivontakirja (Docendo 2020)

Juttu on julkaistu Ilta-Sanomissa alun perin 23.11.2020.

Ilta Sanoma
mercredi 8 décembre 2021 17:56:00 Categories: Ajankohtaista Ilta Sanoma

ShareButton
ShareButton
ShareButton
  • RSS

Suomi sisu kantaa

TetraSys Oy.

TetraSys Oy.