Ilta Sanoma

Viranomainen aikoo estää huijauspuheluita poikkeuksellisen järein keinoin. Elisan mukaan vaakalaudalla on puhelinsoittojen uskottavuus. Ulkomaisia puhelunvälittäjiä käyttävien yritysten puhelut eivät välttämättä tule jatkossa lainkaan läpi.

Nykyisellään Elisa muuntaa ulkomailta suomalaisiin puhelinliittymiin tulevat nettipuhelut tuntemattomista numeroista tuleviksi, ellei soittajan operaattori ole tiedossa. Jatkossa nämä soitot voidaan estää valtakunnallisesti.

Nykyisellään Elisa muuntaa ulkomailta suomalaisiin puhelinliittymiin tulevat nettipuhelut tuntemattomista numeroista tuleviksi, ellei soittajan operaattori ole tiedossa. Jatkossa nämä soitot voidaan estää valtakunnallisesti. Kuva: Colourbox

Liikenne- ja viestintävirasto Traficom on velvoittamassa teleoperaattoreita aloittamaan ulkomailta Suomeen tehtävien huijauspuheluiden suodattamisen. Traficom kertoi asiasta viime viikolla.

Lue lisää: Isku huijaus­puheluita vastaan - viran­omaiselta tulossa määräys operaattoreille

Ongelma on Suomessakin mittava, mutta joissakin maissa se on vielä suurempi.

- Joissain paikoissa maailmaa tilanne on niin paha, että kaverille on laitettava tekstiviesti, että "soitan sinulle kohta, vastaa, se olen oikeasti minä". Muuten ihmiset eivät vastaa enää puhelimeen, sanoo Elisan tietoturvajohtaja Teemu Mäkelä.

- Kun ilmiö menee riittävän pitkälle, ihmiset eivät käytä enää puhelinta soittamiseen. Kun luottamus on menetetty, sitä on vaikea saada takaisin, Mäkelä jatkaa.

Huijauspuhelut tehdään yleensä digitaalisista call centereistä, ja soittajan puhelinnumero on väärennetty. Teleoperaattorit osaavat tunnistaa digitaalisista puhelinkeskuksista tulevat soitot, joiden numerot eivät ole kytköksissä suomalaiseen puhelinliittymään.

Tällaisten puheluiden yksiselitteinen estäminen on kuitenkin ongelmallista. Jotkut suomalaisyritykset käyttävät ulkomaisia internet-puheluntarjoajia, joilta tulevat puheluiden numerot näyttävät samalla tavalla tekaistuilta kuin huijauspuhelut. Näin voi olla tapauksissa, joissa suomalaisyritys on hankkinut kotimaiselta teleoperaattorilta yritysnumeron ja siirtänyt sen ulkomaiselle nettipuheluoperaattorille.

- Legitiimi ja haittaliikenne tulevat siis Suomeen samoja liikenneväyliä pitkin eikä näitä voida erottaa toisistaan juuri nyt, Traficomin kehityspäällikkö Lauri Isotalo kertoo.

Vastuu asiassa jää yrityksille. Traficomin johtavan asiantuntijan Klaus Niemisen mukaan suomalaisia numeroita ulkomailla sijaitsevassa vaihteessa käyttävän yrityksen pitää itse järjestää puheluiden ohjaus siten, että vaihde tai call center on liitetty suoraan Suomessa toimivan teleyrityksen verkkoon.

- Vastuu on ennen kaikkea suomalaisia numeroita käyttävillä yrityksillä. Niiden tulisi tarkistaa omat järjestelynsä, ettei liikenne katkea näiden estotoimenpiteiden tullessa voimaan. Tämä ei estä yritystä valitsemasta haluamaansa vaihde- tai call center -tarjoajaa, mutta käytettäessä suomalaisia numeroita yhdysliikenne on järjestettävä niin, että numeroiden käyttöoikeus voidaan varmistaa, Traficomin Nieminen kertoo.

Käytännössä suomalaisyritysten tulisi painostaa ulkomaisia palveluntarjoajia tekemään sopimus puhelunvälittäjien kanssa liikenteen tunnistamisesta ja puhelinnumeroiden näyttämisestä.

Suomi on pieni markkina-alue. Ei ole varmuutta siitä, että monikaan ulkomainen toimija lähtisi tällaisia sopimuksia tekemään.

Traficomin edistämä puheluiden täysi estäminen on huomattavasti järeämpi toimenpide kuin nykyinen Elisan tekemä suodatus, jossa väärennetyt suomalaisnumerot muutetaan siten, että ne näyttävät tulevan tuntemattomista numeroista.

Lue lisää: Elisa suodattaa Suomeen tulevia soittoja - suomalais­firmojen puheluita jää vastaamatta

Asetelma herättää kysymyksiä kilpailun rajoittamisesta. Teleoperaattorit myyvät puhelunvälityspalveluita, ja samaan aikaan niitä velvoitetaan rajoittamaan ulkomailta tulevaa puhelinliikennettä - joukossa niiden kanssa kilpailevia palveluita.

- Tämä on ratkaistavissa. Meillä on tässä tahtotila toimia vastuullisesti ja auttaa asiakkaita näissä huijausviesteissä, ei tehdä bisnestä, sanoo Elisan Mäkelä.

Valmisteilla oleva muutos vaikuttaa vain puhelinsoittoihin, jotka näyttävät tulevan suomalaisnumeroista. Ulkomaisista numeroista tuleviin huijaussoittoihin ei pystytä jatkossakaan puuttumaan.

Tämä ei sulje kuitenkaan pois sitä, etteikö ulkomaisista numeroista tuleviin soittoihin voitaisi puuttua. Isotalon mukaan teleyritykset vastaavat lähettämänsä liikenteen osalta numeroiden oikeellisuudesta ja yksikäsitteisyydestä. Tähän perustuu myös Elisan päätös muuntaa numeroita tuntemattomiksi.

Traficomin Nieminen kertoo, että määräysluonnos lähtee kierrokselle alkuvuodesta. Sen hyväksymisen jälkeen nähtäneen vielä siirtymäaika, sillä operaattorien on tehtävä järjestelmämuutoksia varmistusmekanismien toteuttamiseksi.

Elisa uskoo ratkaisun astuvan voimaan vaiheittain ja prosessin alkavan pian sen jälkeen, kun viranomaisen määräys on valmis.

- Suomessa pitäisi olla nopea kyvykkyys ottaa tämä käyttöön, eikä se toteutustavasta riippuen välttämättä vaadi alkuun merkittävästi uutta teknologiaa. Nyt odotetaan, että viranomainen muuttaa suositustaan, jolloin muutkin operaattorit yhdessä tekevät ratkaisun viranomaisen ohjauksessa, Mäkelä sanoo.

Ilta Sanoma
mercredi 8 décembre 2021 10:17:00 Categories: Ilta Sanoma Tietoturva

ShareButton
ShareButton
ShareButton
  • RSS

Suomi sisu kantaa

TetraSys Oy.

TetraSys Oy.