Sähkön myyntiyhtiö Energia 247 lopetti sähkön myynnin asiakkailleen kahden päivän varoitusajalla. Muiden yhtiöiden ongelmista ei toistaiseksi ole" /> Sähkön myyntiyhtiö Energia 247 lopetti sähkön myynnin asiakkailleen kahden päivän varoitusajalla. Muiden yhtiöiden ongelmista ei toistaiseksi ole" />

YLE


Pohjolaa koettelevat pakkaset, vähäinen vesivoima ja niukaksi jäänyt tuulivoima ovat nostaneet sähkön pörssihintaa lähelle kaikkien aikojen ennätyksiä.

Tänä aamuna hinta nousi jo 1,24 euroon kilowattitunnilta. Tätä kalliimpaa sähkö on ollut vain vuonna 2010, jolloin hetkellisesti sähkö maksoi 1,40 euroa kilowattitunnilta. Iltapäivällä hinta pomppaa jälleen yli euron aina 1,20 euroon saakka.

Viime päivien erittäin kallis sähkön hinta asettaa kuluttajille sähköä myyvien yhtiöiden kassat koetukselle.

Sähkön myyntiyhtiön on maksettava tukkumarkkinoilta ostamansa sähkö heti, mutta omilta asiakkailtaan se saa maksut ehkä vasta kuukauden kuluttua.

Maksusaamisten odottelu vaatii yhtiöltä riittävän suurta kassaa. Viikonloppuna taakka kävi liian suureksi ensimmäiselle yhtiölle.

Energia 247 -yhtiö lopetti sähköntoimitukset kaikille 16 000 asiakkailleen. Asiasta kerrottiin asiakkaille vain kahden päivän varoitusajalla.

Energiavirasto oli saanut tiedon yhtiön talousvaikeuksista kahta päivää aiemmin, ja tilanteeseen yritettiin löytää ratkaisua, kertoo Energiaviraston johtaja Antti Paananen. Ratkaisua ei onnistuttu löytämään, eikä yhtiö pystynyt jatkamaan sähkönhankintaa.

Kuvakaappaus energia247.fi-sivulta
Energia 247 -yhtiön sähköntoimitukset keskeytettiin viikonloppuna. Vielä muutamaa päivää aikaisemmin edullisia sopimuksia markkinoitiin yhtiön verkkosivulla. Kuvakaappaus energia247.fi-sivulta

Energiaviraston Paanasen mukaan toistaiseksi ei ole tiedossa, että muilla yhtiöillä kassa olisi tyhjentymässä.

- Energiavirastolla ei tietoa, että muut yhtiöt olisivat ongelmissa. Mutta riippuu paljon riippuu siitä, millainen asiakaskunta niillä on, millaisia sopimukset ovat ja miten ne on suojattu.

Energia 247:n kassa ei kestänyt sitä viivettä, joka kuluu rahan saamiseen yhtiön omilta asiakkailta.

Yle ei ole tavoittanut Energia 247:n toimitusjohtaja Jussi Määttää. Yhtiön oikeudellisen avustajan, asianajaja Heikki Penttilän mukaan ongelmien ydinsyynä ovat sähkömarkkinoiden rajut hintavaihtelut.

- Viime viikkojen sähkönhinta johti tämän kokoisessa yhtiössä siihen, että ei ollut kassavaroja maksaa tilattua sähköjä. Joka aamu piti maksaa ennakkoon jokainen tilaus, minkä myyntiyhtiö pörssissä teki, Penttilä kuvailee.

Pakkanen laittaa sähköyhtiöiden riskinhallinnan koetukselle

Energia 247:ää edustava Penttilä arvelee, että sähkön hintojen raju vaihtelu vaikeuttaa muidenkin pienten sähkön myyntiyhtiiden tilannetta.

Penttilän mukaa Energia 247:lle ei jää yhtään asiakasta, mutta sen tulevat maksutulot riittävät kattamaan verot ja muutkin velvoitteet niin, että yhtiöitä ei täydy viedä konkurssiin.

- Tällä hetkellä on tarkoitus, että velkojat saavat omat saatavansa. Ainoat, jotka voivat jäädä saamapuolelle ovat omistajat.

Energiaviraston Paanasen mukaan on mahdotonta ennakoida uhkaako kalliina pysynyt sähkön hinta muidenkin sähkön myyjäyhtiöiden tulevaisuutta.

- Mahdotonta sanoa tuleeko muitakin kaatumaan. Energiavirasto ei valvo sähkönmyyjien taloudellista asemaa, riskien hallintaa ja sopimuskantaa.

Paljon ratkaisee, tuleeko talvella kovia hintapiikkejä. Siihen vaikuttaa puolestaan sää ja se, tuleeko pakkasjaksoja yhtäaikaa laajoille alueille Pohjoismaihin ja Saksaan.

Energia 247 on vuonna 2014 perustettu suomalainen yksityinen yhtiö. Sillä ei ollut omaa sähköntuotantoa, vaan se osti kaiken myymänsä sähkön markkinoilta.

- Kyllä tämä on ikävä tapaus. Yhtiöllä ei muutoin ollut ongelmia. Eihän ole hyvä kilpailullekaan, jos uusia toimijoita lähtee markkinoilta, Paananen harmittelee.

Sähköt eivät katkea

Suomessa on nyt noin 70 sähkön myyjäyhtiöitä. Historiassa vain kerran aikaisemmin sähkön myyjä on kaatunut. Niin kävi tämän vuoden kesäkuussa, kun Finergy Voima ja 365 Hankinta eivät enää pystyneet toimittamaan asiakkailleen sähköä. Yhtiö on ollut viranomaisten kanssa tekemisissä moneen otteeseen ja viimeksi syyskuussa, kun se lähetti edelleen laskuja entisille asiakkailleen.

Energia 247:n asiakkaista osan oli sovittu siirtyvän suoraan Lumo Energialle, mutta osalla on ollut sellainen sähkösopimus, jota Lumo Energia ei halunnut jatkaa.

Kukaan ei jää kuitenkaan ilman sähkösopimusta, sillä ne, jotka eivät siirtyneet Lumo Energian asiakkaiksi siirretään väliaikaisesti oman alueensa sähkön jakeluverkkoyhtiön asiakkaiksi. Heille tehdään kuitenkin uusi sähkösopimus, jonka ehdot voivat kuitenkin poiketa paljonkin nykyisestä. Myös sopimuksen siirrosta tulevat kustannukset tulevat asiakkaan maksettavaksi.

- Kustannusten suuruus riippuu siitä, millä hinnalla yhtiö on tehnyt ostosopimuksia markkinoilla. Nyt asiakkaiden pitäisi olla aktiivisia ja etsiä nopeasti itselleen sopiva sopimus, Paananen hoputtaa.

Voit keskustella aiheesta keskiviikkoon 8.12. klo 23:een asti.

Lue myös:

Sähkön pörssihinta kohoaa tiistaina taas ennätykseen - Suomessa ja Baltian maissa Euroopan korkein keskihinta

Joko kallis energian hinta haittaa talouskasvua? OP:n ennuste: Inflaatioriskit ylöspäin, korkonäkymät muuttuneet

mardi 7 décembre 2021 18:41:17 Categories: YLE sähkön hinta

ShareButton
ShareButton
ShareButton
  • RSS

Suomi sisu kantaa

TetraSys Oy.

TetraSys Oy.