Mitä jokaisen on hyvä tietää EU-asioista? Saat olennaiset jutut Euroopan unionista perjantaisin suoraan sähköpostiisi, kun tilaat Eurooppa-uutiskirjeen." /> Mitä jokaisen on hyvä tietää EU-asioista? Saat olennaiset jutut Euroopan unionista perjantaisin suoraan sähköpostiisi, kun tilaat Eurooppa-uutiskirjeen." />

YLE


Nyt se todella tapahtuu. Angela Merkelin 16-vuotinen kausi Saksan johdossa päättyy, kun Olaf Scholzin uusi hallitus on määrä nimittää ensi viikolla.

Valta vaihtuu keskellä kriisejä.

Pandemiatilanne on vakava. Saksaan tulee hyvin todennäköisesti rokotuspakko, joka vielä alkusyksystä oli poliittinen mahdottomuus. Koronan keskellä Venäjäkin keskittää jälleen joukkojaan Ukrainan rajan tuntumaan.

Silti Berliinin poliittisesti ajattelevia piirejä on kuohuttanut aivan toinen kysymys: Angela Merkelin soittolista.

Eilen torstaina Saksan puolustusvoimat piti perinteisen jäähyväisseremonian väistyvälle liittokanslerille. Perinteen mukaan juhlinnan kohde sai valita kappaleita sotilassoittokunnan soitettavaksi.

Yksi kappaleista on punkartisti Nina Hagenin kappale Du hast den Farbfilm vergessen.

DDR-ajan hitissä (kuuntele tästä) nainen harmittelee sitä, miten miesystävä on jättänyt värifilmin kotiin eikä itäsaksalaisen lomakohteen kauneus näy kokonaisuudessaan.

Miksi juuri tämä kappale? Merkel ei ole juuri avannut yksityistä persoonaansa, joten kappalevalinnasta on tehty laajoja tulkintoja liittokanslerin mielenliikkeistä.

Der Spiegel pohtii, viestiikö Merkel kappalevalinnalla sitä, että kanslerikausi oli usein hauskempi kuin miltä ulospäin näytti. Että kriisien värittämän valtakauden sävyjä oli muitakin kuin musta ja valkoinen.

Kolumnisti-koomikko Katja Berlin puolestaan iloitsi Twitterissä, että Merkel haluaa kautensa päätteeksi kuulla laulun vihaisesta naisesta, jota ärsyttää huonosti valmistautuneet miehet.

Tämäkin tulkinta saattaa osua suoraan Merkelin valtakauteen.

Berliinin arjessa uusi aika näkyy jo. Viime vuonna tähän aikaan aloimme linnoittautua koteihin, kun laajat rajoitukset sulkivat lähes kaiken julkisen elämän kuukausien ajaksi.

Ravintolat, vaatekaupat, jumppasalit, koulut, päiväkodit ja kulttuuriala olivat enemmän tai vähemmän kiinni. Lehtitietojen mukaan Merkel olisi halunnut tänäkin pikkujoulukautena ainakin parin viikon mittaisen yleissulun.

Uusi hallitus ei suostunut. Nyt kokeillaan toista taktiikkaa. Tavoitteena on kirittää rokotuksia ja piikittää 30 miljoonaa rokoteannosta jouluun mennessä. Tehostepiikkejä annetaan täällä Berliinissä aikaistetusti jo viisi kuukautta toisen rokotteen jälkeen.

Rokottamattomien elämästä tehdään todella vaikeaa.

Jo nyt Berliinissä tavaratalojen sisäänkäynnillä, ravintoloissa ja museoissa tarkistetaan ovella koronapassi. Rokottamattomilta vaaditaan joukkoliikenteessä päivänpäällinen negatiivinen testitulos.

Seuraava askel on rokotuspakko, joka halutaan voimaan helmi-maaliskuussa.

Kuten taas täällä toivotellaan, bleib gesund, pysy terveenä.

Suvi

Sitten kollegani Janne Toivosen kokoamana aiheita Euroopan tapahtumista viikon varrelta ja katsaus tulevaan.

#SOME: Nuo rumat belgialaiset talot

Ensin eskapismia koronan keskelle. Belgialaiset tunnetaan kolmesta asiasta: absurdista huumorintajusta, rakkaudesta hyvään ruokaan ja juomaan sekä halusta asua omakotitalossa.

Belgialaisissa kaupungeissa kulkeminen on kuin joulukalenterin luukkuja availisi: ei tiedä, mitä tulee. Talorivien keskellä on leuat auki loksauttavia yllätyksiä, ja omaperäisyys on hyve. Suosittu blogi ja Twitter-tili Ugly Belgian Houses esittelee tämän genren villeimpiä kukkasia.

FAKTA: Viiden prosentin raja häämöttää

Energian hinnannousu on vähentänyt rahan arvoa euroalueella enemmän kuin kertaakaan euron olemassaolon aikana.

Euroopan keskuspankin kahden prosentin tavoite karkaa koko ajan kauemmaksi ja on nostanut vaatimuksia korkotason nostosta. EKP ennustaa silti, että inflaatio kääntyisi vuodenvaihteen jälkeen laskuun.

TÄRPIT: Ukrainan tilanne aiheuttaa huolta, F-sanan paluu

Liikenneväylä suljettu piikkilangalla.
Esteitä Donbassissa Itä-Ukrainassa.Valentin Sprinchak / AOP

EU:n naapuri Ukraina on huolissaan Venäjän siirtäessä joukkojaan sen rajalle. Ukrainan hallituksen mukaan Venäjän rajan tuntumaan tuomia sotilaita on noin 100 000. Myös Ukrainan vastaisen propagandan määrä nettipalveluissa on hypännyt moninkertaiseksi, samoin kuin 2014 Itä-Ukrainan kriisin alkaessa.

Vastaava joukkojen siirto nähtiin myös viime keväänä. Lännessä tilannetta on seurattu huolestuneena, ja Nato on varoittanut Venäjää aggressiosta.

F-SANAN PALUU

Federaatio- eli liittovaltiokeskustelu nostaa aika ajoin päätään. Nyt puhuttaa Saksan hallitusohjelma, johon on kirjattu tavoite kehittää EU:ta kohti liittovaltiota. Myös Ranska ja Italia haluavat tiivistää unionia Quirinale-sopimuksensa mukaan. Mitä tästä pitäisi ajatella? Toimittajamme Anna Karismo selventää.

EU:N OMA "SILKKITIE"

Tällä viikolla komissio julkisti 300 miljardin euron sijoituspaketin, jolla EU pyrkii suuntaamaan rahaa kehittyviin maihin muun muassa ilmastonmuutoksen torjumiseksi ja väylien sekä datayhteyksien kohentamiseksi. Kaikille hyvää haluava ele vai vastaveto Kiinalle? Lisää jutussani täällä.

NÄIN KOMISSIOON VAIKUTETAAN

Miksi jotkut kannat menevät komissiossa läpi mutta toiset eivät? Miten Suomi saisi lisätehoa vaikuttamiseensa? Brysselin kone on komissio-mysteerin äärellä ja haastattelee Keskuskauppakamarin toimitusjohtajaa Juho Romakkaniemeä, joka työskenteli Olli Rehnin ja Jyrki Kataisen kabineteissa.

TALONVALTAUKSET ESPANJASSA

Espanjassa talonvaltaus on usein ainoa keino saada katto pään päälle, kun oma talous romahtaa. Maassa arvioidaan olevan vähintään 100 000 vallattua asuntoa. Ylen raportti Espanjan asuntomarkkinoiden kääntöpuolesta tässä.

MERKEL-MYYTIT

Oliko tämän kirjeen alussakin mainittu Angela Merkel valtakaudellaan todella Euroopan koossapitävä liima ja naisten aseman väsymätön parantaja? Politico käy läpi "Merkel-myyttejä".

LOCKDOWN PUOLALAISITTAIN

Puola ei halua ketään tarkkailemaan, mitä se tekee siirtolaisille Valko-Venäjän vastaisella rajallaan. Maan parlamentti hyväksyi kolmen kuukauden jatkotoimen, jonka nojalla toimittajat eivät pääse kolmea kilometriä lähemmäs rajaa.

ETYKIN PALUU 2025?

Ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) vahvisti, että Suomesta tulee Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestö Etyjin puheenjohtaja vuonna 2025. Tarkoittaako tämä 50-vuotisjuhlaetykiä ja Helsingin hengen paluuta? Liian aikaista sanoa.

EU SOITTI KIINALLE

Kiinalaisen tennistähden Peng Shuain saaga jatkuu. Shuai katosi kuukausi sitten väitettyään, että maan entinen varapääministeri Zhang Gaoli olisi ahdistellut häntä seksuaalisesti. EU:n ulkosuhdehallinto soitti tiistaina Kiinan johdolle ja vaati todisteita Shuain kunnosta. WTA-tennisliitto on perunut kaikki turnaukset Kiinassa.

ENSI VIIKOLLA: Kestävän rahoituksen luokittelusta vihdoin päätös?

Ensi viikolla alkaa EU:n loppukiri kohti syyskauden päätöstä. Suomen itsenäisyyspäivänä kokoontuu euroryhmä ja seuraavana päivänä valtiovarainministerit, ja muutenkin viikko on täynnä ministerikokouksia.

Mitä tapahtuu kestävän rahoituksen luokittelulle, josta Suomen hallitus on ollut metsäasioissa eripurainen? Sen pitäisi vihdoin ratketa. Komissiosta odotetaan myös esitystä alustatalouden työntekijöiden kuten Uber-lähettien asemasta.

Taustalla valmistaudutaan jo vuoden viimeiseen huippukokoukseen, joka pidetään kahden viikon päästä Brysselissä.

PS. Eurooppa-kirjeen kevytuudistus näyttää venyvän alkuvuoteen. Tavoitteena on, että pääsemme uusitun kirjeen äärelle tammikuussa.

Voit keskustella kirjeen aiheista huomiseen lauantaihin klo 23:een asti. Linkki keskusteluun alla.

Piditkö Eurooppa-kirjeestä? Voit tilata sen tästä linkistä suoraan omaan sähköpostiisi.(siirryt toiseen palveluun)

vendredi 3 décembre 2021 10:00:00 Categories: Euroopan unioni YLE

ShareButton
ShareButton
ShareButton
  • RSS

Suomi sisu kantaa

TetraSys Oy.

TetraSys Oy.